Kultura

Scena

Završen "Exit"

Festival "Exit 02" posetilo je više od 350.000 ljudi, saopštila je portparol Exit tima Aleksandra Kolar. Ovogodišnji "Exit" pratilo je 1200 domaćih i stranih novinara. U "Exitovom" kampu, smeštenom u Univerzitetskom gradu, bilo je više od dve hiljade ljudi, dok je veliki broj turista iz svih krajeva Jugoslavije, Evrope i celog sveta imao smeštaj u gradu. Član Exit tima Dušan Kovačević ocenio je da se realizacijom ovogodišnjeg festivala, "Exit" "svrstao na listu najznačajnijih kulturnih događaja u Evropi" i postao prepoznatljiv za "najznačajnije ličnosti svetske muzičke scene, medija i velikih kompanija".

Na festivalu "Exit 02" nastupilo je više od 500 umetnika iz celog sveta i održano je više od 70 koncerata i 130 di-džej nastupa.

Izvedeno je devet pozorišnih predstava, 31 filmska projekcija i sedam "Otvorenih studija", u okviru kojih je učestvovalo tridesetak javnih ličnosti iz zemlje i regiona jugoistočne Evrope.

Prekida se program "Grada teatra"

Direktor "Grada teatra" u ostavci Velibor Zolak najavio je da se program 16. festivala prekida.

"Ovih nekoliko dana, koliko se festival odvijao, pokrenulo je nekoliko pitanja – treba li ‘Grad teatar’ Budvi, i obrnuto, treba li Budva ‘Gradu teatru’. Njegov osnivač Skupština opštine, u novim političkim okolnostima, od 100.000 eura koliko je bila dužna da učestvuje u njegovom finansiranju do danas nije priložila ništa, što pokazuje i to da festival, očigledno, nije institucionalno srećno postavljen. UO ‘Grada teatra’ juče je održao sednicu i uputio zahtev Vladi Crne Gore da ona finansira ovogodišnji program i da se festival ipak nastavi", izjavio je Velibor Zolak.

Portreti rok ikona

U Britanskoj nacionalnoj galeriji portreta u Londonu otvorena je izložba fotografija 20 ženskih rok ikona. Izložba, pod nazivom "She Bop", trajaće do 3. novembra.

"Ženski izvođači nisu dobili priznanje koje zaslužuju i osećala sam da postoji čitav niz žena o kojima treba pisati, kako bi se pokazalo kakvu ulogu imaju u popularnoj muzici", rekla je novinarka Lusi O’Brajen, po čijoj je knjizi izložba dobila naziv.

"Žene su na fotografijama uglavnom prikazane kao lepe i zgodne. Na ovim fotografijama one su drugačije, jer iz njih izbija harizma i snaga", dodala je.

Izložba počinje snimcima pevačica iz 60-ih godina, među kojima su Merijen Fejtful, Sendi Šo i Dasti Springfild. "To je bilo doba nevinosti. Merijen Fejtful je pozirala u belim čarapicama, a svi znamo šta se kasnije dogodilo", rekao je kustos postavke Terens Peper o pevačici promuklog glasa poznatoj po dugogodišnjoj vezi sa Mikom Džegerom i drogiranju.

Pevačice iz 70-ih godina predvode Suzi Kvatro, Džoan Armatrejding, Kejt Buš i pank grupe "Sjuzi Sjuks" i "Slits". Osamdesete godine na izložbi predstavljaju fotografije Šade, Eni Lenoks, Madone, Debi Hari i Krisi Hajnd.

Iz istog broja

Knjige

Borislav Radović: Pesme

Aleksandar Jerkov

Eseji

Alesandro Bariko: Next

Teofil Pančić

TV MANIJAK, UKLJ/ ISKLJ

Ruke ljepotice

Dragan Ilić

Dejan Vučetić Vuča, Darkwood dub

Uzbudljivo putovanje kroz muziku

Nebojša Grujičić

Završetak pozorišne sezone

Bulevarsko carstvo

Ivan Medenica

Umetnost u sivoj zoni

Tajna kolekcija

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu