Kultura

Scena

"Gradac" o Beketu

Nova sveska časopisa za umetnost, književnost i kulturu "Gradac", posvećena Semjuelu Beketu, jednom od najvažnijih književnika dvadesetog veka, pojavila se na pedesetogodišnjicu prvog objavljivanja njegove slavne drame Čekajući Godoa. "Gradac" donosi dvanaest Beketovih manjih dramskih tekstova, "komadića", kako ih je pisac nazivao, od kojih se njih pet prvi put pojavlje na srpskom jeziku, zatim kod nas najpotpuniji dosad objavljen pregled Beketove poezije i dva upečatljiva prozna Beketova teksta Trzaji i Kako reći i niz tekstova o njemu i njegovom stvaralaštvu iz pera domaćih i inostranih autora. "Izvan čoveka nema ničeg, a veliko je pitanje ima li ičeg i u njemu. I ako u tom mračnom svetu u kom se ne zna šta je unutra a šta napolju (i da li uopšte postoji napolju) ima ikakve svetlosti, ona može da bude jedva najbledonajbleđe bleda", napisao je Milojko Knežević, koji je zajedno sa Brankom Kukićem priredio ovaj "Gradac". Pisac Moloe jeste jedan od naših večitih savremenika.

"Zabavnikova" nagrada

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Politikinog zabavnika" za najbolje književno delo namenjeno mladima je roman Igora Kolarova Agi i Ema u izdanju grafičko-izdavačke kuće "Ljubostinja" iz Trstenika, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Ivan Tasovac (predsednik), Milutin Petrović, Igor Bojović, Branko Kukić i Nedeljka Stašić. U užem izboru za ovu najprestižniju nagradu, kada je reč o književnosti za najmlađe, pored Kolarovljevog naslova našle su se knjige Alijansa Venislava Džidića, Crni Milutin Zorana Popovića, Anino životinjsko carstvo Lidije Nikolić, Kamen koji je leteo i druge bajke Grozdane Olujić, Kad je svet bio drugačijipriča o starim civilizacijama Sofije Oničin Jablanov i Dugme bez kaputa Dejana Aleksića. Nagrađena knjiga Agi i Ema, po rečima pisca, govori o problemu usamljenosti dece, ali i roditelja, njihovog tragičnog osećanja nesnalaženja i u svetu i sa sopstvenom decom. Nagrada "Politikinog zabavnika" Igoru Kolarovu uručena je u subotu, na Dan "Politike".

Soulfly i Dead Kennedys u Beogradu

U beogradskoj Hali sportova, 23. februara, koncert će održati Soulfly, udarni predstavnici modernog hevi metala, bend predvođen Maxom Cavalerom,

čuvenim brazilskim gitaristom i pevačem, nekadašnjim frontmenom Sepulture. Soulfly predstavljaju novu definiciju žanra, ali i jedan od koncertno najuzbudljivijih savremenih metal sastava, a beogradski koncert deo je promotivne turneje na kojoj predstavljaju svoj aktuelni album 3.

Petog marta, u Studentskom kulturnom centru, prvi put u našoj zemlji održaće koncert legendarni američki pank sastav Dead Kennedys. Nastupiće, nažalost, bez nekadašnjeg frontmena grupe Jelloa Biafre, koji je pre nekoliko godina odustao od nastupa na sceni, ali u kompletnom sastavu kad su u pitanju ostali orginalni članovi (Klaus Flouride, D.H. Peligro, East Bay Ray), pojačani kalifornijskim pank pevačem Brendonom Cruzom. U trenutku kad svetsku muzičku scenu ponovo prete da preplave novi ušminkani bendovi sa gitarama, Dead Kennedys predstavljaju živo podsećanje na to kako originalni pank rok mora da zvuči, kako kažu organizatori ovog nastupa.

Iz istog broja

Pozorište

Egzibicionista, O.J. Traven

Ivan Medenica

TV manijak

Crvenkapine beretke

Dragan Ilić

Svakodnevica

U kvizu bez papuča

Biljana Vasić

Novi ruski roman - Jurij Poljakov

Pluralizacija ludila

Teofil Pančić

Dečja pozorišta

Teatar za početnike

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu