Kultura

Scena

Zlatni medved za (A)torziju

Petnaestominutni film (A)torzija, mladog beogradskog reditelja i apsolventa na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Stefana Arsenijevića, nagrađen je na 53. Berlinskom filmskom festivalu Zlatnim medvedom za najbolji kratki film prikazan na ovoj prestižnoj filmskoj smotri. Arsenijević je film uradio u produkciji slovenačke kuće Arkadena po scenariju Abdulaha Sidrana. U filmskoj priči smeštenoj u Sarajevo 1994. godine koja, kako stoji u obrazloženju žirija pokazuje snagu umetnosti u ratnim vremenima, igraju Davor Janjić i mlada mariborska glumica Mirjana Šainović. Arsenijevićev film je proletos nagrađen Gran prijem na slovenačkom nacionalnom festivalu u Portorožu.

Smotra arheološkog filma

Četvrta po redu Međunarodna smotra arheološkog filma održaće se od 20. do 26. februara u Narodnom muzeju u Beogradu. Na festivalu će biti prikazamo 14 filmova iz Francuske, Nemačke, Srbije i Crne Gore. Ovogodišnju selekciju čine naučno-obrazovni filmovi koji pokrivaju različite periode i teme a na atraktivan način pristupaju svetskoj baštini, omogućavajući publici da se na interesantan način upozna sa najnovijim arheološkoim istaživanjima u svetu. Uporedo sa filmskom smotrom u Narodnom muzeju će biti otvorena i ižložba "Sahara – ljudi i otkrića", na kojoj će biti izloženo 50 fotografija Patrika Šapuija nastalih tokom dugogodišnjih istraživanja Francuske arheološke misije u Egiptu.

Festival je organizovan u saradnji Narodnog muzeja, Francuskog kulturnog centra, Gete instututa i Italijanskog instituta za kulturu.

T. J.

Iz istog broja

Film

Osam milja (8 Mile)

Slobodan Vujanović

Koncert

Neno Belan & Fiumens

Dragan Kremer

Pozorište

Govornica, Jagoš Marković

Ivan Medenica

In memoriam - Aleksandar Tišma (1924–2003)

Pisac jednog Međusveta

Teofil Pančić

Intervju - Naomi Klajn, autor "antiglobalističke biblije"

Globalna mreža otpora

Dragan Ambrozić

Domaće TV serije - "Lisice"

Ni seksa ni grada

Tamara Skrozza

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu