Kultura

18. 9. 2003. / 13.13

Scena

Residentsi na Kolarcu

Na beogradskom Kolarcu, u subotu 27. septembra, koncert će održati slavni The Residents, poslednja velika misterija pop muzike.

Scena 1

Svega se nekoliko stvari može pouzdano reći o ovoj postavi, sa članovima čiji identitet niko nikad nije otkrio: osnovani su u Kaliforniji i prvo izdanje objavili pre tačno 30 godina. Album prvenac Meet The Residents, dobio je ime po parafrazi imena albuma The Beatlesa, zbog čega je kružila glasina da se pod tim imenom u stvari kriju sami The Beatles. Od početka su iskazivali posebno sarkastičan stav prema pop kulturi (album Third Reich Rock’n’roll njihova je verzija rokenrola kakav bi bio da je bio popularan u vreme nacizma. Predstavljaju prave pionire u upotrebi elektronskih instrumenata (ne zaboravljajući električnu gitaru), osnivači su jedne od prvih pravih nezavisnih izdavačkih kuća (Ralf Records, pod čijom zatitom je počela i karijera Tuxedomoon), a umesto klasičnih koncertnih turneja – nastupali su isključivo kroz tematske predstave, na kojima su se prvi put uživo pojavila četiri džentlmena odevena u frakove i sa cilindrima na ogromnoj očnoj jabučici umesto glave (jedino se tako pojavljuju u javnosti). Posle 30 albuma inovativne muzike, The Residents se s pravom smatraju pretečama tako raznorodnih današnjih muzičkih kategorija kakve su techno, world music, punk, electronica, lounge music. Magija The Residentsa počiva na njihovom razornom, otkačenom humoru koji usmeravaju na popularnu kulturu i njene mitove (manirom koji ponekad podseća na Leteći Cirkus Montija Pajtona), ali i sposobnosti da sami kreiraju muziku bajkovite atmosfere, u kojoj se ukrštaju trivijalno i visoki umetnički koncept. Verni svojoj "teoriji opskurnosti", po kojoj umetnik najvrednija dela pravi samo dok je još nepoznat, The Residents nikad nisu dali intervju, niti su popustili bilo kom drugom marketinškom pritisku.

Njihove predstave su uvek jedinstveni događaji u sezoni, pa je tako i sa ovom – na svetskoj turneji koja je počela prošle godine, The Residents predstavljaju novi projekat Demons Dance Alone, veselu priču o tome kako, hm, demoni uvek igraju sami…

Iz istog broja

Reč o delu

Filozofija – Mišel Fuko

Ivan Milenković

TV manijak

Ko jabuka neprskana

Dragan Ilić

Aleksandra Jovićević, pomoćnik ministra kulture i medija

Koliko košta umetnost

Slobodan Kostić

Sudbina knjige u tranziciji

Muke srpskih izdavača

Sonja Ćirić

Intervju - Rade Šerbedžija

Moj život je divan

Sonja Ćirić

Otvaranje Bitefa

Srećni Vavilon

R.V

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu