Kultura

TV manijak

Rečnik autocenzure

Hajde da olakšam posao kolegama i koleginicama i predložim listu tema i izraza koje nije lepo koristiti ako želite da vas voli Vlada!

Sve TV stanice sa ponosom najavljuju jesenje programske šeme. Po svoj prilici, biće to raspevana jesen u kojoj ćemo u pauzama između pesama slati SMS poruke da bi obnova kuća uništenih poplavama mogla da se jednom završi. Bar dve TV emisije će se baviti ovom temom, jer eto, potreba rađa i neočekivane marketinške mogućnosti.

Informativni program zato postaje nekako suvišan, osim vesti koje traju sve duže kada se slave uspesi aktuelne vlade. Zato bih da što pre, takoreći na pragu jesenje programske šeme, dogovorimo neka pravila lepog ponašanja medija. Neću reći cenzure, jer je Vlada pokazala da cenzure medija u Srbiji nema, možda tu i tamo neka nerazumljiva autocenzura. Hajde da onda olakšam posao kolegama i koleginicama i predložim listu tema i izraza koje nije lepo koristiti ako želite da vas voli Vlada. Pošto je narod birao Vladu, znači da će vas onda voleti i narod. Prateći informacije koje su emitovane jednom, pa ih volšebno nije bilo u sledećim izdanjima vesti, kao i one koje se besomučno ponavljaju, došao sam do nekih pravilnosti:

PROŠLOST. O prošlosti je moguće govoriti do mile volje upotrebljavajući izraze "nekada", "tokom rada nekih ranijih vlada" ili "u periodu od 2000.". Prošlost obuhvata period od 5. oktobra 2000. do dolaska SNS na vlast 2012. Pre i posle toga je katastrofa. Naročito obratite pažnju na period pre-pre, jer tada ćete možda nabasati na neprijatne izjave i citate Vučića ili Nikolića. Rizikujete da zaglibite i sa socijalistima mada se Ivica na vreme prestrojio.

MILOŠEVIĆ. Može u kontekstu Istorije, znači nikako. Doskoro je moglo u kontekstu otpora NATO agresiji, al kako vreme prolazi, ni to nije pametno. Najbolje je izbegavati, to je najsigurnije.

ŠEŠELJ. Pa, da li ste zaista toliko socijalno neinteligentni da ne shvatite sami? Ne samo da ga ne pominjemo, osim ono specijalno odeljenje u "Informeru" što periodično lansira kako Šešelj preti deci naših funkcionera. Ne samo da ne pominjemo Šešelja, već i niz tema i pojmova koje ovo ime nosi. Dakle, izbegavajte izraze: majica sa likom, istorijske granice, Hrtkovci, dobrovoljci, radikali, Otadžbinska uprava, Velika Srbija, mahanje pištoljem, Bulevar Ratka Mladića, Vjerica, Nataša, Gordana, ukratko sve što asocira na bivši život i politički rad aktuelnih političara na vlasti.

BUS PLUS. Najbolje koristiti floskule: nasleđeni problem, astronomske kazne za raskid, najsavršeniji sistem kada radi, karta mora da se plati, a izbegavati "duhovite" doskočice – Bus Plus Srbaja Minus, nasilje kontrolora, neovlašćeno legitimisanje, prihod u budžetu grada (preračunato u tramvajima ili još bolje u kućama za poplavljene).

BEOGRAD NA VODI. Pustite slobodno mašti na volju.

MOST NA ADI. Nije javljeno. Most radi, sve super, ali izbegavajte kolokvijalni naziv Đilasov most ili odrednicu – "za vreme dok je gradonačelnik bio Đilas".

KURS. Toliko isprazna i monotona priča, jer dinar mesecima pomalo pada i eto – nikom ništa. Bilo bi lepo da neki ekonomista ili partijski analitičar (ako neće ekonomista) objasni kako to nije jedini pokazatelj stanja u privredi i ekonomiji. Jorgovanka pod hitno da promeni radikalno (ups, izvinjavam se)… korenito frizuru da imaju mediji čime da se bave.

PARADA PONOSA. Savršeno stiže svake godine u vreme jesenje šeme. Pustite što više ludaka da prete homoseksualcima, pa neka Stefanović ili Vučić obećaju da će Parade biti i da niko nije jači od države. Dve nedelje zajebancije po medijima, minimum!

LOKALNI IZBORI. Što više lokalnih izbora, da se narod istutnji. Uključenja uživo, statistika, preliminarni i konačni rezultati, vidi kako šljaka Majdanpek. Može i anketa na ulicama, to se sve lepo upakuje.

VODA. Glupa i prevaziđena tema, nasleđen problem, izbegavati Užice, Zrenjanin, evo ima sad Makiš 2. Do danas nijedna televizija nije uspela da naloži političare da piju vodu pred kamerama iz novog vodovoda. Ko vele, nek oteče malo!

AFLATOKSIN. Šta to beše?

Trenutno je potpuno kontraproduktivno baviti se i spoljnopolitičkim temama, u trenutku kada Vučić jedini može Angeli Merkel da gurne kartu pred oči usred koktela. Zato ne trošite dragocene minute TV vesti na Olivera Ivanovića kojem se sudi na Kosovu, na referendum o ćirilici u Hrvatskoj, na paravojsku u Sandžaku, a naročito ne trošite vreme na onog Dodika u Republici Srpskoj sad na izborima kad je dokazano da pokazuje težnju da bude viši ili bar egal u visini sa Vučićem.

Mislim da ste mogli da shvatite osnovne smernice, nemojte se držati uputstava kao pijani plota, još je bolje ako se mrštite dok hvalite, ako delujete zabrinuti (to je lice nalik stomačnom grču), neka sve izgleda žešće teško, ali na kraju uspesmo.

Srećno, i pamet u glavu!

Iz istog broja

Izložba – Henri Murgrafičar, Narodni muzej, Beograd

Linija i volumen

Sonja Ćirić

Arapski erotski priručnik iz XV veka – Mirisni vrt šejha Nefzavija

Večno zeleni vrt za duševnu promenadu

Srpko Leštarić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu