Kultura

TV MANIJAK, UKLJ/ ISKLJ

Radost saznanja

Jedan od fenomena današnje vlasti, koji se sa rodonačelnika, Dačića i Vučića, prelio u narod je dečje naivno – otkrivanje sveta. Ako ste imali dodira sa decom i njihovim učenjem, od četvrte godine ćete primetiti taj "aha" fenomen. Ozareno lice pokazuje radost nove spoznaje fenomena koji je bio tu pred nama – samo sada pojavu razumemo, ili mislimo da je razumemo.

Sećate se, Dačić je tako otkrio da Kosovo već godinama nije naše, a Vučić svakodnevno otkriva naizgled notorne činjenice poput one tajne da je Srbija u strašnoj ekonomskoj krizi, ili da vlada stravična korupcija. Protekle nedelje, u nekoliko primera smo videli kako se ekspresno otvaraju i zatvaraju afere. Ova brzina bi valjda značila kako je vlast efikasna. Ili…

Ako ste nekad bili u Loznici ili Tršiću i šetali okolinom, možda ste u prelepoj prirodi naleteli na selo Zajaču. Lepota prirode tu se pretvara u sliku pandemonijuma, sa deponijom, sumpornim isparenjima i teškim metalima. Deca iz susednih sela su godinama testirana i zna se da imaju povišen nivo olova u krvi. Bezobrazno je što se priča o Zajači, rudniku, deponiji i zagađenju zataškava godinama, jer je vlasnik fabrike i koncerna Farmakom uvek nekako pronalazio zajednički jezik sa vlastima – i prošlom i aktuelnom. Licemerno je kada ministarka zdravlja kaže da povišen nivo olova u krvi nije problem za njeno ministarstvo jer se niko još nije razboleo!!!??? Ovde nije kraj, jer se ministarka naprasno setila i glasno upitala – je l’ ta deca, ta punjena olovom, uopšte žele da daju krv na kontrolu, a uz sve to mi nemamo ovde (opet poznata reč) referentnu laboratoriju! Pa kako su onda godinama deci vadili krv u lokalnom domu zdravlja u Zajači, jesu ih zajebavali tada ili ih zajebavaju sad?

Iz Ministarstva za rudarstvo i okolinu kažu da je to, obratite pažnju na formulaciju – "istorijski problem". Fenomenalno, zaista, jer smo konačno našli ime za najveći broj naših muka. Istorijski problemi su – ekonomija, odnos sa komšijama, kultura dijaloga, ekologija, korupcija, alkoholizam, nasilje nad ženama, manjak zuba, sujeverje, ma koji nije? Afera rešena!

Željko Mitrović je osetio malu snagu i objavio rat Draganu Đilasu. Pre ovog rata borio se sa Tijanićem, pa sa celom Hrvatskom oko zaplene jahte i sada u trećem svetskom Pink ratu smenjuje gradonačelnika. Zamera mu poslovanje Direct medije, a građani su toliko podržali skidanje Đilasa da Pink nema dovoljno novinara da svaku prijavu profesionalno proveri i objavi. Kanala ima dovoljno. Naročito je kritično zdravstvo, jer Mitrović (iako je, kako kaže, glasao za DS, a ne za SNS) raskrinkava aferu sa direktorima medicinskih ustanova u Beogradu. Verujem da je ovo ozbiljna tema- ali takođe verujem da je pomenuto prethodno opredeljenje razlog ovolikog žara. Naročito su zanimljive primedbe oko nepravilnosti u oblasti marketinga i monopolističkog ponašanja – gde i Mitrović ima bogato iskustvo.

Afera je u toku, još ne znam da li je rešena.

Ako ste imali problem sa korupcijom u zdravstvu, kao recimo direktor Pinka, možete poslati SMS na broj 061 24 444 24. Prema prvim rezultatima, neophodno će biti formiranje nekog šablona za dojave. Recimo – grad/ustanova/odeljenje/lekar/sestra/istorija bolesti/prepisana terapija/ kontrola za… Narod očajan pa počeo da piše markove konake, opširno, penzionerski, ko u domu zdravlja dok čekate red, od Kulina bana. Ako neko pomene Đilasa, onda bi onaj dečko što je PR kliničkog centra i čita vesti na Pinku mogao da nam izražajno čita SMS poruke. Posle "Preljubnika", recimo, da se zove emisija "Drukara", može i Karamela da vodi. Izvolite, šibnite SMS!

Na kraju, smrtno ozbiljna afera. Možda je problem istorijski, ali rešenje se mora naći. Sigurne kuće u Srbiji izgleda nisu sigurne, jer je nasilnik prošle nedelje upao u jednu sigurnu kuću i nožem napao i ranio suprugu i dete. Dan pre toga je komšija zaklao komšinicu, baku koja mu je skuvala kafu. Dan posle toga je ljubomorni ludak u Kraljevu na ulici nožem napao ženu sa detetom jer je odbila njegovo udvaranje. Femicid dobija istorijske razmere, a mediji sve gluplje prate ove događaje. U spektakularnim naslovima se, potpuno neprofesionalno, daje kontekst, ili opravdanje za zločin. Ne može uzrok ili alibi za ubijanje žena biti alkoholizam, ljubomora, duševni poremećaj, droga, ili neuzvraćena strast. Ubistvo je ubistvo, a okolnosti, motiv ili uzroke – utvrđuje sud. U suprotnom, dobijamo model koji postepeno biva prihvaćen – bez razmišljanja o poruci koju nosi potencijalnim nasilnicima. Svaki nesporazum – bračni, porodični, ljubavni ili komšijski – rešava se napadom na žene. Sad, neko puca, neko kolje, neko davi, al što ju je voleoooo. Rešenje je dostojno dečjeg otkrića sveta. Od sada će sigurne kuće čuvati policija. Pazi, molim te, kako su se setili, mora da su videli kako čak i najjadnije kafiće noću čuva kakav penzos i celu noć zeva u televizor. Znate ono, objekat je pod zaštitom! Za ljude, videćemo…

Iz istog broja

Knjige – Rej Manzarek, Light My FireMoj život s grupom The Doors

Pod teretom sunca

Dragan Ambrozić

Književnost – Nepoznati Gombrovič

Eros stvarnijeg postojanja

Muharem Bazdulj

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu