Kultura

TV manijak

Prokleta avlija 2

Prokleta avlija

Ceca i Šveca ulaze u kuću velikog Arkana! Kamere su svuda, ispred njih je crveni tepih, pred kuću stižu u maskirnom džipu. Kamera prati Cecu i Švecu dok izlaze iz vozila, vidimo krupan plan nožnog članka na kojem će se nalaziti famozna ogrlica. Posle neverovatnih pregovora, spletki i astronomskih cifara, konačno je rešeno koja će od televizija sa nacionalnom pokrivenošću prenositi ovaj rijaliti spektakl. U igri su bili Pink i Prva, program će trajati tačno osam meseci i zvaće se "Moja desna nogavenčana za policiju!" Prvo će Ceca i Šveca u prisustvu sudskog izvršitelja pred kućom još jednom formalno priznati krivicu – da bi auditorijum shvatio svu težinu ovog priznanja da su krale pare, a potencijalni kriminalci poželeli da nikada ne dođu u sličnu situaciju. Na ekranu je znak RRA koji pokazuje broj 18 jer maloletna lica ne bi smela da gledaju ovako surovo kažnjavanje i mučenje samohrane majke.

Posle istorijskog "Da" dolaze pred ulazna vrata, ona koja pamtimo iz akcije "Sablja" jer su tamo dežurala maskirna lica. Tamo službenik čeka sa opremom i famoznom nožnom narukvicom. Na kraju crvenog tepiha je kraljevska fotelja na koju prvo seda Ocokoljićka, oko njene nogice se maje službenik MUP-a. Posle nje seda Ceca i uzbuđenje raste, dok lepuškastom policajcu očigledno drhte ruke. Ceca je nasmejana, šali se i kaže: "Ovo mu dođe kao drugi brak, samo na određeno vreme." Šou će imati redovan dnevni pregled gde na ogromnim ekranima pratimo analizu kretanja Cece kroz kuću, kao i dužinu boravka u određenim prostorijama. Sestra najveći deo vremena provodi pred televizorom kao pasionirana ljubiteljka turskih i latino serija. Svakoga dana, u isto vreme, Ceca ima običaj da izađe na prozor svoje vile i kratko mahne obožavaocima iz zemlje i sveta koji se okupljaju, mašu, ostavljaju poruke i poput hodočasnika čekaju taj mali pokret rukom iza zavese – slede ovacije. Tokom kazne Ceca postaje aktivna blogerka i na Fejsbuk sajtu njen profil postaje najpopularniji. Ima dovoljno vremena da odgovori svim obožavaocima, a najavljuje se i novi, povratnički album – Osuđena, koji će se u prodavnicama pojaviti tačno na dan isteka kazne. Verni obožavaoci se nadmeću u nagradnoj igri čija glavna nagrada predstavlja odlazak u posetu Ceci i Šveci – u kućnom pritvoru. Mili za album kaže da će biti – bomba!

TV-šou poziva Jovanku Broz kao stručnog komentatora, jer iz sopstvenog iskustva Jovanka govori kako je to biti u dobrovoljnoj izolaciji. Neimenovani izvori svaka tri meseca obaveštavaju javnost o toku otplate kredita na famoznih milion evra. U grafičkom prikazu gomile para koje Ceca i Šveca vraćaju vidljivo je smanjenje da bi na kraju kazne ekonomski stručnjaci utvrdili da je Ceca u stvari zaradila robijajući! Predstavnici tužilaštva sa radošću tvrde kako je to "vraćanje Cecinih finansijskih tokova u zakonske okvire"! Nekoliko banaka će diskretno svojim klijentima ponuditi bailout proizvode, svojevrsne kreditne aranžmane namenjene uplati jamstva ili kaucije. U lepom spotu – devojčica i dečak se igraju i kažu batici sa kajlom obrijane glave – Čiko, imaš li i ti narukvicu?

Dodatno uzbuđenje će u ovom televizijskom programu biti vanredne situacije, kada sestre sticajem okolnosti moraju da nakratko napuste kuću. Ovi događaji će se najavljivati danima, a gledaoci će putem SMS-a pogađati koja je svrha izlaska. U javnost će po Legijinom modelu već posle prvih 100 dana dospeti delovi autorizovane biografije koja postaje bestseler.

Nakon strahovitog pritiska javnosti, Cecine komšije su se odrekle dela svojih dvorišta – da bi sestre imale malo dvorište u kojem gaje povrće, šetaju i piju kaficu. Njihova vila, gle čuda, nema dvorište pa su osuđenice lišene onoga što ima svaki, pa i najbedniji robijaš – zatvorske šetnje. Humanost je pobedila, konačno dašak svežeg vazduha za utamničene lepotice.

Na kraju ovog imaginarnog programa, čiju uvertiru već gledamo, podsetiću cenjenu publiku da je istih deset meseci dobio i čovek koji je napao i povredio snimatelja B92 Boška Brankovića. To je onaj lik u šortsu sa futrolicom oko vrata koji je snimljen tokom napada i udarca. Posle tri godine suđenja (šta je to spram Cecinih osam) ovaj nasilni karakter će poput Cece i Švece da odleži na gajbi, a državi nije dužan ni dinar. Boškovo koleno i dostojanstvo svih novinara u Srbiji ne vredi ama baš ništa. Zahvaljujem se pravosuđu na ovoj šamarčini koju smo od njih popili. Shvatio sam poruku – menjam kanal!

Iz istog broja

In memoriam – Aljoša Mimica (1948–2011)

Protiv straha i mržnje

Sreten Vujović

Kula Nebojša

Muzej na reci

Sonja Ćirić

30 godina tehna

Ritam ubrzanog raspada

Dragan Ambrozić

Roman

Pakao sredovečnog angsta

Teofil Pančić

Koncert

Punokrvna zabavljačica

Dragan Kremer

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu