Kultura

Počeo 55. filmski festival u Kanu

Probuđena nostalgija

Još jedan filmski "ko je ko" održava se u Kanu, sa mnogo tople vode u koncepciji, sa mnogo pogleda unazad, sa mnogo starih imena i manje gužve otkako je terminski izmeštena Grand prix trka u Monte Karlu

Pričajte mi, molim vas, kako politika i film nemaju baš nikakve veze. Ubedite me kako Zlatna palma Naniju Moretiju nije bila ćuška Berluskoniju. Verovatno su i Žil Žakob i Tijeri Fremo izlazili po tri puta da glasaju kako sledeće godine ne bi pregovarali s Le Penom o rasnim kvotama na festivalu.

Tako i sâm čin otvaranja festivala, koji se održava od 15. do 26. maja, ima svoju težinu. Verni sin Venecije Vudi Alen diskretno bojkotuje svoj omiljeni festival jer je Berluskoni napravio čistku u njegovom rukovodstvu. Možda je ironija u tome što festival otvara film koji se zove Holivudski kraj (Holywood Ending), ali ne i hepiend. Polujubilarni 55. festival zatvoriće pomalo zaboravljeni Klod Leluš (kruži priča kako je otkupio negative nekih svojih filmova da bi ih uništio) sa filmom ne manje simboličnog naslova. A sadadame i gospodo.

Mesta u konkurenciji nije bilo za Atoma Egojana i Barbea Šredera, a uglavnom programu su nezaobilazni veteran Manoel de Oliveira, povratnik Roman Polanski, već standardno Amos Gitaj, Aleksandar Sokurov i Majkl Vinterbotom, nekadašnji laureati Kiarostami i Majk Li, kao i večiti pretendent Ken Louč. Za ekscentričnost ja zadužen Dejvid Kronenberg, čije šanse rastu zbog činjenice da je predsednik žirija Dejvid Linč, a da mu društvo prave Šeron Stoun (s kojom je Kanađanin planirao da radi nastavak Niskih strasti) i kung-fu diva i bond devojka Mišel Jeo.

U domen politike verovatno spada i činjenica da je francuska reprezentacija izuzetno jaka i da je čine etablirani Asajas, provokativni Noe, glumica/reditelj Nikol Garsija i Rober Gedigen, a tu su i belgijski frankofonci braća Darden.

Videćemo i u kakvoj su formi Marko Belokio i Aki Kaurismaki nakon duže festivalske apstinencije.

Verovatno će ovim filmovima inklinirati ostatak zvaničnog žirija, sve sami rediteljski asovi Dejvid Linč, Bile August, Klod Miler, Valter Sales, Režis Vernije i drugi.

"Kratkometražnom" žiriju predsedava Martin Skorceze, a tu je i Abas Kiarostami (valjda da se smanje putni troškovi). U selekciji Izvestan pogled mnogo je novih imena koja ćemo sledećih godina gledati na glavnom programu. Glavna atrakcija je omnibus koji potpisuju Hercog, Džarmuš, Čen Kajge, Spajk Li i Viktor Erise, Vim Venders i Aki Kaurismaki (po drugi put ove godine u konkurenciji).

Ako tražite političku metaforu, ona će se verovatno iskristalisati u vidu Zlatne palme koju će neko dočekati kasno u noć 26. maja.

Prošlost kao ishodište budućnosti je, kako ironično, najveća novotarija festivala. Iako je pre samo par godina najavljivan uveliko DVD festival paralelno s glavnim programom, i ovog puta izvlače se filmovi iz arhivskih kolekcija.

Neodržani festival 1939. doživeće reprizu, pa će tako žiri kojem će predsedavati direktorka kinoteke iz Jerusalima i prva dama festivala u istom gradu Lia van Lin morati da odluči da li je bolji Čarobnjak iz Oza ili pretholivudski film Daglasa Sirka Boefle. U žiriju su i nedavno smenjeni direktor festivala u Veneciji Alberto Barbera i novi direktor festivala u Berlinu Direr Košlik.

Krem na arhivskom kolaču je revija rekonstruisanih remek-dela sedme umetnosti (godinama to već radi festival u Londonu), među kojima su Kagemuša Kurosave, kultni Noć lovca Čarlsa Lotona s Mičamom u svojoj najboljoj ulozi, Melvilov Crveni krug, hladnoratovski Kritična tačka Sidnija Lameta, nostalgični Dani vina i ruža Blejka Edvardsa, kao i manje izvikana Antonionijeva Dama bez kamelija.

Dakle, filmski "ko je ko" još jednom u Kanu, sa mnogo tople vode u koncepciji, sa mnogo pogleda unazad, sa mnogo starih imena i manje gužve otkako je terminski izmeštena Grand prix trka u Monte Karlu. Sve dok opet neko ne kaže na kraju madames et monsieurs merci beaucoup.

Iz istog broja

Umetnička igra

VI festival koreografskih minijatura

Ivana Milanović Hrašovec

Knjige

Poslednji štićenik noći

Teofil Pančić

Koncert

Zucchero

Dragan Kremer

Pozorište

Kontuzov

Ivan Medenica

TV manijak

Livadski cvetak

Dragan Ilić

Intervju - Džonatan Ričman

Muzika za ples

Saša Rakezić

Film

Spajdermen

Maja Uzelac

Strip na filmu

Marvelovski superheroji

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu