Kultura

TV manijak

Pesmom na pesmu

Ko je bolji, Zvezde Pinka ili Zvezde Granda? Zaista nemam odgovor na ovo retoričko pitanje. Pitanje pre glasi: alo, komšija, što u istom terminu

U subotu je u srpskom etru došlo do kosmičkog sudara dve galaksije. Zvezde Granda i Zvezde Pinka našle su se u istoj orbiti, na istoj putanji u čeonom sudaru.

Eksplozija je bila toliko jaka da se ostali TV kanali nisu videli od 21 h do 24 h, kada su se kandidati ispevali do suza, završen baraž za sledeće kolo, a članovi žirija obeznanjeni zavaljeno zaspali u svojim stolicama.

Nije bilo lako ni voditeljima, tu je takođe došlo do sudara titana – koji su više puta bili i na Planeti Prva i na Ružičastoj planeti. Milan Kalinić protiv Voje Nedeljkovića, voditelji u službi takmičara i njihovih navijača, dva orfeja domaćih raspevanih takmičenja. Kandidati poput argonauta, znaju da je samo uz pomoć Orfeja moguće proći pored sirena čija pesma ih može odvesti u tamne dubine anonimnosti. Sirene su ovde članovi i članice žirija, neme sudije koje levitiraju u stolicama (na Pinku) ili se (kao u Grandu) sa grčem na licu bore sa odlukom da li da pritisnu taster i ukrešu luču nove zvezdice. Ima nečeg digestivnog u odlukama žirija, to grčenje podseća na analnu konstipaciju, u narodnoj dilemi il’ trilemi: stisnut, prdnut il’ zapevat!

O sadržaju emisija zaista ne treba pisati, jer sve je poznato. Poneki novitet očara me ingenioznim rastom napetosti, da li će se upaliti dve zvezdice do početka refrena ili će se član žirija iz levitacije vratiti na dno, u osamu dremeža.

Ima oniričke sličnosti cenjenih Žirija Pinka ili Granda sa snevajućim sednicama SANU, znate one čuvene kadrove gde mudre glave sklopljenih očiju slušaju naučne radove i predloge za nove dopisne Zvezde, pardon, akademike.

Jedina svetla tačka svih takmičenja za buduće Zvezde jesu kandidati. Naravno, ima tu polutalenata, starleta, ali je za mene neverovatna činjenica da se decenijama u ovoj zemlji ne primećuje da su Romi daleko najzastupljeniji među talentima. Barem pola takmičara u Grandu su Romi, veoma nadareni, ali niko ne peva na maternjem jeziku. Naše muzičko tržište je tu neumoljivo.

Ovaj put iz siromaštva nije spas samo za pobednika, već vidimo da čitave porodice u pevanju vide jedini izlaz i mogući put u glamurozne svetove Pinka ili Granda. Taj zid koji bukvalno treba podići pesmom tačna je metafora ovih takmičenja.

Poređenja između dva šou-programa biće nezaobilazna tokom cele sezone. Na Balkanu vlada narcizam malih razlika, pa zato i uz najbolju volju ne mogu da se odlučim između Cece i Zorice, Ace Lukasa i Bore Đorđevića, Miroslava i Bosanca, ili Marine i Ane Bekute. Teške odluke, a ako ne možete da odlučite, primenite dečiju dilemu iz pubertetskih leksikona – s kim biste se radije poljubili u usta (umetnite dilemu). Ako je odgovor "ni sa kim", onda ne gledajte šou, gubite vreme.

Nadmetanje dve produkcije uglavnom se svelo na veličinu scenografije, ekrana, količinu svetlećih objekata. Logika je takođe pubertetska – ko ima veći!

Pravi rat se razbuktao u prebrojavanju glasova nakon subotnje Zvezdane izborne noći. I Pink i Prva imaju rezultate iste agencije, ali su tumačenja dijametralno suprotna. Pink je polovinu informativnih emisija posvetio procentima u Srbiji i Bosni, uzrastima, a meri se od 4. godine starosti (bokte, ko pušta decu da to gleda?), famoznim Dostignutim vrednostima gledanosti i Udelima. Pojavili se i Pink grafikoni gde je 19 odsto Pinka duplo veće na slici od 18 odsto Prve, jer visina pravougaonika Pinka na grafikonu eksponencijalno raste u odnosu na konkurenciju. Čak se podrugljivo "čestita" konkurenciji što je gledanija na selu?

Čuj, Željko ne voli "Seljake" i odrek’o se ruralne ekipe, ovo su dani pre kraja sveta, definitivno. Prva je uzvratila istom merom, kajron je išao tokom celog ponedeljka. Opet procenti, ali tu Grand pobeđuje, sa malom razlikom.

U nadmetanje je prvi put uključen još jedan kriterijum – broj minuta reklama. Navodno je Grand pobedio Pink sa 36 prema 11 minuta u reklamama, a produkcija je zahvalila oglašivačima na poverenju. Zahvaljivanje oglašivačima predstavlja novu disciplinu, jer oni televiziju ‘lebom rane. Zamislite jednom u bliskoj budućnosti, posle svakog bloka TV reklama ide kratka zahvalnica Pinka ili Prve oglašivačima što su platili reklame na dotičnoj stanici, svojevrstan tutorijal – TV rukoljub.

Ko je bolji? Zaista nemam odgovor na ovo retoričko pitanje, jer se nisam rad ljubiti u usta. Pitanje pre glasi: alo, komšija, što u istom terminu? Ali svi silni milioni gledalaca potpuno me demantuju, ‘oće narod da mu neko peva i to na svim kanalima – unisono!

Iz istog broja

Stend-up

Šta je smešno

Srđan Dinčić

Knjige

Afričko ogledalo

Dragan Ilić

Roman – Životinjsko carstvo

Vežbe iz poslušnosti

Teofil Pančić

Knjige – 1913. i 1939.

Hladna noć pred velike događaje

Muharem Bazdulj

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu