Kultura

Igra

Pale Granhoj – Prekid u glavi

Ogoljena telesnost

Pale Granhoj jedan je od vodećih danskih koreografa savremenog plesa, čiji se rad bazira na brojnim igračkim tehnikama (poput keningam i limon tehnike), kao i na vokalnim vežbama glasa i tehnici improvizacije. Njegova plesna trupa Granhoj Dance dobitnik je prestižne Danske nagrade za scensku umetnost The Reumert Price 2001, za najbolju igračku predstavu. Posle uspešnih nastupa na Festivalima u Poljskoj, Nemačkoj, Švedskoj… Granhoj Dance otvorio je na sceni Bitef teatra ovogodišnji BELEF predstavom Prekid u glavi.

Predstavu čine mahom koreografske deonice koje su kreirali sami igrači vođeni osnovnom idejom koreografa – a to je oslobađanje od procesa mišljenja i prepuštanje osećaju neposredne čulnosti i telesnosti, čime bi se došlo do same esencije igre, odnosno – bića koje pleše, umesto onoga što obično vidimo – igrača na sceni. (Da bi podstakli osećaj introvertnog i čulnog igrači dobar deo predstave igraju zatvorenih očiju.) Kao rezultat ovog pokušaja dobili smo predstavu izuzetne energije, pokrete oslobođene tematskih barijera i pretencioznih zamisli, spontane i slobodne, u većini deonica praćene govorom ili pevanjem igrača. Predstava sugeriše da stanje uslovno rečeno "bezglavosti", kratkotrajno napuštanje sveta razuma i ideja, nudi jednu dimenziju iskonske slobode pokreta u kojoj su skrivene posebna estetika i lepota. To je, po mišljenju koreografa, put da telo najlakše izrazi svoje emocije.

Granhoj pokušava da ode i korak dalje, odnosno da u ogoljenoj telesnosti predstavi odnos između polova, što radi na duhovit način igrom balonima i žvakaćim gumama, koja simbolizuje erotski i nesvesni deo ličnosti igrača.

Iako se Prekid u glavi ne može svrstati u vrhunske domete savremenog evropskog plesa (on uostalom i nema tu ambiciju), ova predstava je donela osveženje našoj igračkoj sceni zbog dobre komunikacije sa publikom, ali i osećanja koje se posle nje jednostavno nameće – a to je da povremeno nije na odmet napraviti kratkotrajni prekid u glavi i – zaplesati.

Iz istog broja

Letnji džez festivali

Zvuk legendi

Vojislav Pantić

Nova generacija novosadske Akademije

Otvorena duša

Sonja Ćirić

Nik Hornbi, pisac Bezopasnih veza

Kako biti zreo

Teofil Pančić

Ksenija Radulović, direktor Muzeja pozorišne umetnosti Srbije

Lako je biti ciničan

Nebojša Grujičić

Branislava Anđelković, direktor Muzeja savremene umetnosti

Vratićemo publiku

S.K

Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke

Poljubac za buđenje

Smene u ustanovama kulture

Stručnost umesto prvoboračkog staža

Slobodan Kostić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu