Kultura

TV manijak

Optimizam ere pečenih prasića

Optimizam ere pečenih prasića 1

Kažu na televiziji – biće rodna godina! Lepo sam čuo tokom božićnog Dnevnika koji je emitovao TV NS. Oko Božića, svaka vremenska prognoza prvo se osvrtala na činjenicu da je lepo vreme, a kaže naš narod – kad se tako potrefi, biće roda i poroda u Srbiji. Jeste da se nebo predveče malo naoblačilo, ali to se ne računa. Na Sv. Stevana, kaže opet naš narod, valja staviti slamu među grane voćaka i čokote loze, da bi još bolje rodilo. Posle toga, obično bi spiker najavio temperaturu za sutrašnji dan. Logično se čovek upita, da li da veruje crkvenoj, narodnoj ili laičkoj prognozi. Popovska mantija bi možda rešila stvar, pa da prognozeri budu propisno odeveni, ko oni majstori što prvo čestitaju Božić, pa tek onda pljačkaju banku u Zemunu. Drugi problem je nastao oko termina, odnosno večitog dispariteta u julijanskom i gregorijanskom kalendaru. Čuo sam u istom Dnevniku da se razlika (da ne kažem šizma) povećala za jedan dan. Da li to znači da će se pravoslavni Božić pomeriti na 8. januar, zajedno sa svim praznicima? Da li ćemo dogodine dobiti novi, stari i prastari kalendar, jer sigurno će biti vernika koji će odbiti da prihvate ovo pomeranje kao novotariju. Izgleda da ćemo gregorijance da stignemo prečicom, pomerajući se dan po dan. Za par hiljada godina konačno će se kalendari poklopiti. Dečica su po Vojvodini svejedno maskirana kucala na vrata komšija, pevala "Ja sam mali korintaš" i dobijala oraje, bombone i pare. Tu i tamo naletela bi na kakvog baksuza koji bi ih netolerantno najurio – ko Mister Bin.

No, nije se samo slavilo, poneko je i radio. Baš ovih prazničnih dana, u jeku ere pečenih prasića, naši veterinari su dobili nezamenljivo tehničko pomagalo. Reč je o prenosnom ultrazvučnom aparatu kojim se pregledaju svinje. Niko im neća tražiti kamenje u bubrezima, već se određuje količina slanine. Nema više odokativnih metoda, upućenih komšija koji po njušci, ušima ili izduženom trupu pogađaju koliko će biti mesa a koliko slanine. Lepo prislonite sondu i očitate debljinu omotača, a veštiji matematičari će odmah proceniti količinu čvaraka. Šta ti je nauka!

Za Božić valja sve započeti, ali pomalo, više simbolično. Naši političari su preporuku shvatili ozbiljno, dosta su se mirbožili, malo pregovarali, a svađe gotovo da nije bilo. Kaže naš narod – biće stabilna oročena funkcionalna manjinska vlada.

Prepiranja je bilo jedino na Glavnom odboru Demokratske stranke. Veoma hrabro, Demokrate su pustile novinare na sednicu, pa smo sve čuli iz prve ruke, naročito nadmetanje Jovanovića, Tadića i Živkovića. Neko od njih će uskoro da bude novi predsednik DS-a, pa su započeli interne kampanje. Čuli smo i Nedu kako govori. Sve u svemu, utisak je više nego pozitivan. Eto, nema špekulacija po novinama, nema mišljenja eksperata za DS, nema čaršijskih abrova – svi smo videli šta se dešava. To ipak sebi može da dozvoli samo ozbiljna i stabilna stranka. Da nije bilo otvoreno za javnost, danas bismo slušali o tome kako je Jovanović skočio na Tadića, pa mu ovaj vratio majgerijem, a Živković izvadio nunčake i zaveo red. Demokratski i transparentno – zadali su domaći ostalim strankama, čije bih sednice voleo da gledam u nastavku ovog TV serijala.

Ovo je takođe i vreme za transfere. Napadači Partizana čekaju da ih neko kupi, a TV lica sa Pinka begaju kod Bogoljuba na TV BK. Odlazi, navodno, Klopka Kovačević Plejboj, ali i Bilja Skriming Blu City. OK, kapiram da je reč o boljoj plati, znači čist liberalni kapitalizam, ali ovo prelivanje kadrova iz Pinka na BK dobija znatne razmere. Možda Pink danas nema političkog patrona ili su narodnjaci ponovo prevladali posle fenomenalnog izbornog rejtinga u novogodišnjem programu, koji je Pink ponosno isticao.

Na kraju, posle dugo vremena, ponovo smo videli Pale u snežnoj izmaglici i strance kako jure Čupu Karadžića po bolnici i komšiluku. Da l’ se čovek prehladio ili mu se slošilo, tek izgleda da ga je neko druknuo strancima. Međutim, saga se nastavlja, Čupa je zbrisao, pa verujem da su i stranci čitavu akciju izveli jer su poverovali Srbima da ovih dana oko Božića valja sve započeti. Valja se.

Iz istog broja

Film

Seks je komedija

Ivan Jević

CD

Uslovna sloboda, Jarboli

Dragan Ambrozić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu