Kultura

Američke TV serije – Čekajući dodelu nagrada »Emi«

Nastaviće se 2

HIT DO HITA: Orange is the New Black,...

Nastaviće se

Dodela američkih Emi nagrada, TV pandan dodeli Oskara, održava se u drugoj polovini avgusta, pred početak jesenje sezone, i zaokružuje američku televizijsku produkciju od juna prethodne do juna aktuelne godine. Objavljene nominacije za ovogodišnje Emi nagrade ukazuju na ono najbolje što se u tekućoj televizijskoj ponudi može naći

Nije iznenađenje što je u konkurenciji za Emi, čija će se dodela obaviti 25. avgusta, u broju nominacija na čelo izbila "Igra prestola". Ova serija, zasnovana na bestselerima Dž. R. R. Martina, nakon četvrte sezone prikazivanja, nalazi se na vrhuncu popularnosti. Među favoritima Američke TV akademije nalaze se i labudova pesma serije-fenomena "Breaking Bad" (Čista hemija), koja u kategoriji dramske serije ima sve važne nominacije, kao i već dobro poznata klasna saga "Downtown Abbey", zatim omiljena serija predsednika Obame "House of Cards", i storija o zadimljenom svetu marketinga i mizoginije "Momci sa Menhetna".

Nastaviće se 3
…True Detective,…

Dodela Emi nagrada, TV pandan dodeli Oskara, održava se pred početak jesenje sezone i zaokružuje američku televizijsku produkciju od juna prethodne do juna aktuelne godine. Kako je u pitanju pandan Oskaru, među favoritima i konkurentima za nagrade retko ima iznenađenja, a kako je reč o dodeli nagrada za TV serije, svaka godina prilično liči na prethodnu. Doduše, svake godine neko od favorita iz prethodne sezone ispadne iz igre, što je ovaj put slučaj sa "Homeland", dok se, sa druge strane, u konkurenciji pojave i manje poznata ili nova TV ostvarenja, koja osveže listu i kroz proces inicijacije Emijima postanu deo TV mejnstrima. Na listi nominacija tako ove godine značajno mesto zauzimaju "Fargo" i "True Detective" (Pravi detektiv), čije prve sezone stoje rame uz rame sa serijama koje su doživele već sedam sezona ("Fargo" ima čak 18 nominacija, samo jednu manje od "Igre prestola"). Još relativno sveža Netfliksova serija "Orange is the New Black", čija je druga sezona emitovana tokom 2014, vodi u broju nominacija u kategoriji komedije, a za najbolju komediju takmiči se i potpuno nova serija "Silicon Valley", posvećena geek kulturi L.A., koja je već tokom prve sezone stekla vernu grupu fanova.

Nastaviće se 4
…Silicon Valley,…

NOVI TRENDOVI: Autor i scenarista serije "Fargo" je Noa Houli (radio i na seriji "Bones"), koji je scenario pisao imajući na umu ponajbolje i ponajgore od Amerike. Serija je zasnovana na kultnoj crnoj komediji braće Koen iz 1996. godine, i Koenovi su je aminovali, mada nisu učestvovali u njenom nastanku. Radnja je pomerena na 2006. godinu, a Martin Frimen (nominovan ove godine i za najbolju ulogu u "Fargu", kao i za najbolju sporednu ulogu za "Šerloka") igra neuspešnog prodavca osiguranja, kome slučajni susret u bolnici sa sociopatskim profesionalnim ubicom (Bili Bob Tornton) menja život iz korena. "Fargo" je celu prvu sezonu neminovno proveo u senci poređenja sa filmom. Iako su se na početku serije svi pitali hoće li izneveriti film ili će ipak uspeti da prenese jedinstvenu, mračnu, ali duhovitu atmosferu braće Koen razvlačeći je na deset epizoda, prva sezona završena je sa velikim uspehom kod publike, i ništa manjim kod kritičara (98 odsto rejtinga na Rotten Tomatoes). "True Detective" potiče iz iste mračne, krvave i nasilne utrobe Amerike, s tim što je obojena mističnim i okultnim – kako je i red, s obzirom na to da je radnja smeštena u močvarnu Lujzijanu, a ne u prerijsku Minesotu. U gotičkoj atmosferi, sa razrađenim likovima, dugim dijalozima i isto tako dugim ćutanjem, "Pravi detektiv" se bavi istim temama kao i "Fargo", i istim temama kao braća Koen: zlom u svakodnevici, nasiljem, kao i mačo kulturom i modelima muškosti uopšte. "Pitaš li se nekad jesi li loš čovek?", pita Metju Mekonahi, kao Marti Hart, Vudija Harelsona, kao Rastina Kola; "Ne, ne pitam se, Marti. Svetu su potrebni loši ljudi. Mi držimo podalje druge loše ljude", odgovara detektiv Rasti u jednom od najpoznatijih dijaloga prve sezone "Pravog detektiva".

Nastaviće se 5
…Fargo

Nove sezone ova dva najuspešnija američka nova proizvoda trenutno najvažnijeg i najvitalnijeg TV žanra željno se iščekuju. U drugoj sezoni "Fargo" bi trebalo da se vrati u 1979. godinu, i fokusira na predistoriju prve sezone, a producenti "True Detective" najavili su nove likove, čak i glavnu žensku ulogu – još uvek nepotvrđena Elizabet Mos, poznata kao Pegi iz "Momaka sa Menhetna". Obe serije, dakle, potpuno menjaju kasting na kome je u velikoj meri bio zasnovan njihov uspeh. Ovim svakako pomeraju granice žanra, ali da li će to učiniti sa uspehom i dati još jedan argument onima koji tvrde da se televizija nalazi u zlatnom dobu, i to na štetu filmske industrije, znaće se tek na sledećoj dodeli Emija.

ČUDA INTERNETA: Kada je 1949. godine održana prva dodela Emi nagrada, niko nije mogao ni da pretpostavi da će jednog dana postojati servis koji će omogućiti gledaocima da, kao kada naručuju piće u kafani, naruče TV program koji žele da gledaju. Kada je internet platforma Netfliks 1999. godine počela da pruža upravo ovu uslugu gledaocima, verovatno niko nije razmišljao o tome da će kroz 15 godina ovaj servis sa svoje dve serije biti u konkurenciji za dodelu Emija. Osim "House of Cards", koja se u nagradnom bubnju nalazi od prošle godine – kada je osvojila tri Emija (prve mejnstrim nagrade za jednu veb seriju), a ove godine ima 13 nominacija – tu je i komedija "Orange is the New Black", nominovana u 12 kategorija. Ova crnohumorna serija, čija je autorka Đenđi Kohan, zaslužna i za seriju "Weeds", zasnovana je na istinitoj priči i memoarima žene koja je provela godinu dana u zatvoru jer je u mladosti preko granice prenosila novac zarađen od prodaje narkotika. "OITNB" je donela malu revoluciju u dodeli nagrada – prvi put je za Emi nominovana transrodna osoba, glumica Lavern Koks. Humor se zasniva na neočekivanom spoju dva sveta – japi, heteroseksualna bela žena sa istorijom lezbijskih odnosa, odlazi u zatvor u kome se sreće sa bivšom devojkom i nizom živopisnih likova kakvi se već mogu pronaći samo u zatvoru. Kao takva, "OITNB" ima nešto od serije "Weeds", ali je mračnija i uvrnutija, i prvi je Netfliksov proizvod koji postaje fenomen, šireći se kroz internet putem virala, mimova, ali i izazivajući ozbiljne rasprave o zatvorskom sistemu u Americi.

Serija "Silicon Valley" iz produkcije HBO-a pojavila se tek ovog proleća. Nakon prve sezone ova priča o novim industrijama i želji za bogaćenjem zaradila je rejting od 94 odsto na Rotten Tomatoes. "Sillicon Valley" prati briljantnog, ali socijalno neprilagođenog programera, koji pokušava da razvije svoju aplikaciju u konkurentnom okruženju Silikonske doline, dok se oko njega motaju pohlepni investitori. Serija komunicira sa svima onima koji imaju ikakvog posla ili dodira sa novim tehnologijama, ali kao duhovita priča o pritiscima brzog uspeha i sa mnogo širom publikom. "Stiv Džobs je bio pozer", tvrdi glavni junak priče o osnivaču Epla, verujući u svetlu budućnost programera: "Prvi put živimo u eri u kojoj možemo da budemo glavni. Možemo da budemo Vikinzi našeg doba."

ZAPOSTAVLJENI BISERI: Kao što je to slučaj sa Oskarom, i nominacije za Emije uvek nekoga oštete i izostave. Tako su i ove godine izostale važnije nominacija za seriju "The Good Wife", miljenicu kritike u čijih se 22 epizoda po sezoni ulaže ozbiljan rad. Osim toga, među nominovanim nisu se našle neke od serija koje su nakon prve sezone stekle fanove, dobre kritike i buzz na internetu, i na koje vredi obratiti pažnju. HBO-ova serija "Looking", na primer, bavi se životima trojice gej prijatelja koji žive u San Francisku, i fokusirana na njihove svakodnevne, univerzalne probleme, a ne samo na probleme specifične za gej zajednicu. "Broad City" je prešla sa interneta na kablovski kanal "Comedy Central", i posvećena je generaciji Y, večito švorc dvadesetogodišnjakinjama koje se u Njujorku bore za preživljavanje i svakodnevne male pobede. Osim autorki serije i glavnih glumica, među producentima je i Ejmi Poenler ("Parks and Recreation"). "Rectify" je prva originalna TV serija kanala SundanceTV, mračna indi-drama smeštena na američki jug, koja prati priču o osuđeniku na smrt koji nakon 19 godina, zahvaljujući novim dokazima, izlazi iz zatvora. Studija ekscentričnih karaktera sa elementima južnjačke gotike trenutno se nalazi u drugoj sezoni i obećava da bude sledeća velika stvar mreže AMC (čiji je SundanceTV deo) nakon "Čiste hemije" i "Momaka sa Menhetna".

Iz istog broja

Intervju – Vladimir Arsenijević, pisac

Čudna tišina pred veliku eksploziju

Sonja Ćirić

In memoriam – Robin Vilijams

Po rečima Kvinta Flaka

Muharem Bazdulj

Knjige – Jugoton gori!

Vinili ne gore

Teofil Pančić

TV manijak

TV bojkot

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu