Kultura

Nagrada Sonji Ćirić

Najbolja knjiga za decu

 
Najbolja knjiga za decu 1

Roman Neću da mislim na Prag Sonje Ćirić, urednice "Vremena", dobio je nagradu ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu za najbolju knjigu za decu. Nagrađeni roman objavila je izdavačka kuća Laguna.

U obrazloženju žirija piše: "Roman odrastanja Sonje Ćirić karakterišu veština strukturiranja i polifonijsko pripovedanje. Posebno važna ideja ove knjige, utoliko značajnija što nastaje u doba krize čitanja, jeste pokušaj vraćanja mladih čitalaca ljubavi prema knjigama i ukazivanje na njen značaj u sazrevanju (nužno je, smatra junakinja, "učiti decu da vole knjige"). Mlada junakinja svoja plemenita stremljenja i ciljeve, vršnjačke dileme i porodične, egzistencijalne probleme razrešava sopstvenim pripovednim umećem, čime roman Sonje Ćirić vraća nadu u moć književnosti."

Najbolja knjiga za decu 2

Neću da mislim na Prag je nežna i suptilna priča o prijateljstvu i složenim društvenim odnosima koji utiču na porodicu, pre svega na decu, ali i snažan roman o tome kako nas onim što jesmo čine strast i posvećenost talentu koji svako od nas nosi u sebi (vidi "Vreme" 1495). "Ne može niko nikog da zaštiti od života, ali može da mu pomogne kako da najbolje savlada nedaću u kojoj se našao", kaže Sonja Ćirić. "Eto, tome služi književnost za decu: da mladom čitaocu ponudi priču kako je neko drugi, dakle junak iz knjige, rešio problem koji možda i njega muči."

Priznanjem za dečju knjigu godine ravnopravno su nagrađene knjige Neću da mislim na Prag Sonje Ćirić u izdanju Lagune i Poziv Nikolete Novak u izdanju Pčelice.

Iz istog broja

Bioskop – Ekipa

Danak u neujednačenosti

Đorđe Bajić

35. Beogradski jazz festival

Pod sjajem zvezda… osam noći

Dragan Kremer

Književnost – Almin Kaplan

Priče o čestitosti i ćutanju

Ivan Milenković

Roman – Mulat albino komarac

Melanholija postratne Bosne

Teofil Pančić

Intervju – Senka Marić, spisateljica

Tabui ženskog iskustva

Jovana Georgievski

Pozorište – Dve »južne« premijere

Odrazi musavog sveta

Marina Milivojević Mađarev

Intervju – Marta Bereš, glumica

Ana, sukob nagonskog i racionalnog

Nataša Gvozdenović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu