Kultura

Nagrada urednici »Vremena«

Piše:  

Nagrada "Niko Garone" za posebno angažovanje novinara, novinskih redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture za 2018. godinu dodeljena je novinarki i urednici kulture u nedeljniku "Vreme" Sonji Ćirić. Nagrada će biti dodeljena 24. novembra u pozorištu "Patos", koje je ustanovilo ovo priznanje.

Nagrada urednici »Vremena« 1

U skladu sa mišljenjem stručne komisije, Sonji Ćirić je to priznanje dodeljeno zato što već godinama pruža čitaocima mogućnost da kroz tekstove različitih formi upoznaju značajne ličnosti na kulturnoj i umetničkoj sceni, kao i da sveobuhvatno sagledaju probleme i fenomene u oblasti kulture, te da kritički promisle o njihovim razlozima i posledicama.

"Aktuelni događaji najčešće su stavljeni u širi društveni kontekst, što doprinosi jačanju svesti o značaju kulture za razvoj čitavog društva koji se, nažalost, nedovoljno prepoznaje. ’Vreme’ bez kulture ne bi bilo ’Vreme’", navedeno je u obrazloženju.

Komisiju za izbor dobitnika nagrade činili su dosadašnji dobitnici (za redakciju Kulturnog dnevnika RTS-a Mirjana Bjelogrlić; za Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org Vesna Milosavljević; novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović; za Kulturni dodatak lista "Politika" Marija Đorđević; Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista "Politika"). Pozorište "Patos u Smederevu na 10. međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine.

Niko Garone, čijim je imenom nazvana nagrada, bio je novinar i pozorišni kritičar italijanskog lista "Republika", koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005. godine, kroz aktivnosti omladinskog pozorišta "Patos" i njihovog festivala Patosoffiranje, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu.

Autor je publikacije "Nova lica Srbije" i dokumentarnog filma o inkluzivnom pozorišnom projektu Nomad scena. Preminuo je u Rimu 2009. godine.

Iz istog broja

Uspomena – Sten Li (1922–2018)

Tvorac sveta superheroja

Mladen Kalpić

Koncert

O, treća mladosti!

Dragan Kremer

Zagreb

Čuvari dobrih odnosa

Zoran Hamović

Jubilej

Živi znak narodne nezavisnosti

Slavko Milanović

Film

Popunjavanje praznine

Zoran Janković

Intervju – Đorđe Milosavljević, scenarista

Drama olako upotrebljenih najtežih reči

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu