Kultura

TV manijak

Kroz izlog u EU

Kroz izlog u EU 1

Veličanstveni miting u Beogradu na čijim marginama su se desile nemile scene rušenja i opravdanog gneva, pokazao nam je aktuelno političko stanje, ali smo otkrili još neke detalje. Sve je počelo neobično da liči na mitinge podrške Miloševiću, hapšenje Vlasija, Ušće, Gazimestan, bojkot slovenačkih proizvoda, poteru za izdajnicima.

Međutim, kao TV manijaku, meni svi ovi masovni koncerti više liče na proslave štafete mladosti na stadionu JNA, naročito posle Titove smrti, kada se SFRJ zaklinjala da će posle Tita biti Tito, da smo svi mi Tito, pa ako umesto Tite stavite "Kosovo", igrajte se sami do mile volje. Naša politička istorija je istorija demagoškog populizma, a sletske vežbe su se menjale, samo je narod uvek najviše voleo da gleda vojsku i vatromet. Tako se valjda najbolje prikazivala famozna nacionalna sloga. Pojedinac tu nikako nije mogao doći do izražaja, osim ako nije u pitanju novi vođa. Ko ne razume nek gleda "Trezor" na RTS-u da se podseti.

Na televiziji to znači da imate mnogo kamera i reportera, analitičare i komentatore, muziku, recital dramskih umetnika, povišen ton govornika uz prateće mlataranje i padanje u trans. Miting ispred Skupštine je imao i crkveni deo sa molebanom, pojmom koji je brzinom svetlosti ušao u medije kao da smo reč "moleban" koristili celoga života.

Veoma često čujem kako ljudi umorni od repriza spontanih vladinih mitinga istine počinju da govore kako ne mogu da dočekaju novu reprizu. Nije isto, verujte mi, mislim da je i u našoj Srbijici internet pobedio televizijsku manipulaciju.

Počelo je mračno, veoma mračno, jer svaki veličanstven Vladin projekat izaziva sumnju, pa je potrebno malko uterati strah. Iako se ovde, navodno, nikome ne preti, poslednjih nedelja stižu pretnje, rulja hoće da vam dođe u goste, upozna familiju, dotera limariju na kolima, ili da prigovori radu određenih medija. Na jednom od filmića sa Jutjuba vidite mračno nebo, oteto Kosovo, a na pitanje ko je kriv, videćete početak Vesti B92. Zatim se čuju koraci u čizmama, zvuk metka u cevi i snajperski nišan na glavama voditelja. Posle pucnja ostaju krvave fleke. Eto problema i eto rešenja – po mišljenju ultranacionalista. Tako ste mogli da gledate kako u NS pale albansku pekaru, a saznao sam da je internet hit nadmetanje beogradskih klinaca u maltretiranju profesora. Jedan maltretira, drugi snima telefonom – pa se to okači na internet, a faca si ako nastavnici opališ šljagu, ili je psuješ ili guraš. Ako ovu informaciju ukrstimo sa rezultatom forenzičara koji su u 50 odsto srednjih škola pronašli tragove opijata, mogu samo da citiram Titu (koji je uvek brinuo o mladima, ko danas ministar Lončar) – Zemlja koja ima ovakovu omladinu ne treba da brine za svoju budućnost!

No na margini mitinga krenulo je divljanje, a medijske zvezde nisu postali ni političari, ni Kusta, ni dramski umetnici, ni moleban, već dve blajhane plavuše iz Žarkova koje su ćorisale po Knez Mihailovoj. Na internetu smo već sledećeg jutra videli kako stručno upadaju kroz razbijene izloge, trpaju najke, pljuge, parfeme i sve što je naletelo sa stojičkim mirom koji je bio u dramskom kontrapunktu sa opštom pometnjom oko njih. Rekao bih da su ozbiljne kupoholičarke, bez impulsivne kupovine/krađe, vidi se lepo kako uživaju. Jeste, nervirao ih je momak što ih snima, ali nisu se pokolebale.

To, međutim, nije bio kraj ove munjevite medijske karijere – jer je javnost naprosto morala da vidi još – pa su u Vestima B92, zamućenih lica poput haških svedoka, one objasnile pozadinu svoje akcije. Krale su jer su svi krali, svih 300.000 ljudi. Eto, konačno objektivna procena iz prve ruke. Krale su jer nemaju para, a gde su bogati – što i oni ne kradu! Ne brinite, devojke, moguće je krasti i bez čukanja izloga. Druga moralna dilema takođe je jednostavno rešena. Ako su kralenisu ubile čoveka! U beskrajnom moralnom kontinuumu i vrednosnom sistemu žarkovačkih plavuša – postoji ništa, pa krađa najki, pa ništa, pa ubistvo čoveka. Panduri su im na gajbi našli robu, priveli ih i sada im preti kazna od jedne do osam godina. Figurativno rečeno, Milošević je zbog Kosova hapsio Vlasija, a Koštunica će da hapsi plavuše iz Žarkova. Hoće li one na kraju ispaštati zbog nesposobnosti Vlade da sačuva Kosovo, zbog divljanja i paljevine ambasada, smrti jednog demonstranta, napada na policiju i loše bezbednosne procene. To je malko više od para patika i pljuga. Tako je miting u tv-smislu dobio svoje lice, odnosno lica, par belih helanki, tetovažu trajbal iznad dupeta i svetski, američki brend Nike. Da je pameti, Nike bi u sklopu svoje reklamne kampanje debelo unovčio krađu u Knezu. Kako god okreneš – Ameri uvek na kraju zarade pare. Žarkovački duet u stvari je pokazao da smo potpuno spremni za EU, obuli smo patike i čekamo pucanj za start.

Iz istog broja

Književnost – Istok-Zapad (2)

Traganje u snegu

Teofil Pančić

Intervju – Oskar Danon, dirigent

Živeti s muzikom

Sonja Ćirić

Pozorište – dve berlinske predstave

Nemo nebo

Ivan Medenica

Film – Oskar za braću Koen

Priča o zlu i slučajnosti

Muharem Bazdulj

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu