Kultura

26. Beogradski jazz festival

Kratko uputstvo za zavođenje

Program ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala je takav da možemo da steknemo nove, ili da, u "najgorem slučaju", potvrdimo privrženost starim simpatijama

Ponuda ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala (koji je najavljen pod sloganom "zavođenje džezom") deluje izazovno – možete mu prići na različite načine, a odabir, naravno, zavisi od budžeta i afiniteta. Njegova draž leži u tome što posetiocu pruža priliku da tokom četiri dana (28. 10. – 31. 10) za prihvatljivu cenu proveri i eventualno prevrednuje svoje stavove o muzici. Drugim rečima, program je takav da možemo da steknemo nove, ili da, u "najgorem slučaju", potvrdimo privrženost starim simpatijama.

Nastup švedske pevačice Rigmor Gustafson i sastava radio.string.quartet.vienna na otvaranju (Sava centar) trebalo bi da donese ekstravagantnost kakvu jedan događaj velikog formata poput BJF-a zaslužuje na samom početku. S druge strane, od njega ne treba očekivati više od kvalitetno stilizovanog džeza, odsviranog u konvencionalnijem maniru. Kada je reč o "severnjacima", ove godine su u ponudi još i nastup danske pevačice Sine Eg (ponoćni program, 30. 10), koji će odisati intimnom atmosferom, dok će završne večeri u ponoćnom programu švedski saksofonista i multiinstrumentalista Magnus Lindgren predstaviti svoje viđenje brazilske tradicije (umesto u Sali Amerikana Doma omladine Beograda, kako je prvobitno bilo najavljeno, koncerti iz ponoćnog programa biće održani po najavljenoj satnici 28, 29. i 31. oktobra u dvorani Studentskog kulturnog centra, dok će ponoćni koncert 30. oktobra biti održan u dvorani Kolarčeve zadužbine).

EVROPSKI KORENI: Bez sumnje, najbolje iz evropske ponude moći ćemo da vidimo u subotu (30. 10), kada će u Kolarčevoj zadužbini najpre nastupiti jedan od najuvaženijih italijanskih džezera, Enriko Rava, u pratnji mladog sastava New Quintet. Rava je na sceni prisutan skoro tri decenije, i tokom tog perioda imao je prilike da sarađuje sa brojnim velikanima (Carla Blay, Gil Evans, Joe Lovano, Cecil Taylor…). U drugom delu večeri nastupiće Orchestre National du Jazz, koji će predstaviti interpretacije pesama britanskog rok velikana Roberta Vajata sa prošlogodišnjeg izdanja Around Wyatt, o čemu ste imali prilike opširnije da čitate u pretprošlom broju.

U bisere ovogodišnjeg BJF-a spadaju najavljeni nastup britanske pevačice Elis Rasel, koja je dala veliki doprinos modernoj školi soula i r’n’b-ja (Ejmi Vajnhaus…), pokazavši pritom dovoljno hrabrosti u pristupu (producenti i DJ-evi kuće Ninja Tune vole da remiksuju njene pesme), i dolazak američkog pijaniste Džejsona Morena. Moren će nastupiti poslednje večeri, u Kolarčevoj zadužbini, sa sastavom The Bandwagon, i na njega treba obratiti posebnu pažnju – pored klasičnog obrazovanja, Moren je četiri godine učio kod Džekija Bejarda (bio je u Mingasovom bendu u periodu 1962–1964. kao i 1970; umro je 1999).

I ljubitelji klupskog zvuka imaju čemu da se raduju – ove godine su na meniju holandski producentski trio Kraak & Smaak (28. 10), i majstori električnog fanka iz Brazila, Azimuth (29. 10).

Džez muzičari u Srbiji u poslednje vreme ne pretenduju na hrabrije autorske istupe (zanimljivu domaću improvizovanu muziku u Beogradu zbog toga možete čuti uglavnom na mestima profilisanim ka alternativnoj publici), a stanje u diskografskoj oblasti može se nazvati očajnim. Zbog toga treba ceniti napore BJF-a da svake godine ponudi validan pogled na domaću tradiciju, kao i da pruži priliku najzanimljivijim autorima na domaćoj sceni. Na predstojećem festivalu moći ćemo da čujemo osvrt Kornelija Kovača na period kada je u Korni grupi krajem 60-ih i početkom 70-ih razvijao svoju viziju progresivne i džez rok muzike. Od aktuelnih domaćih sastava, ove godine će nastupiti Zerkman Big Bang (koji predvodi bivši trubač Discipline kičme Zoran Erkman), koji je nedavno objavio debi (nazvan po imenu benda) čija vrednost daleko nadilazi siromašne domaće okvire, kao i ambiciozni projekat novosadskih i beogradskih muzičara Pannonia Project (bend je najavio skori izlazak prvenca).

HITOVI: Najveća imena smo namerno ostavili za kraj, jer njima preporuke ne trebaju. Čarli Hejden, koji je karijeru počeo u porodičnom orkestru kao dvogodišnjak, i koji je sa Ornetom Kolmenom rušio granice džeza krajem 50-ih, predvodiće drugog dana festivala, u Domu sindikata (29. 10), svoj legendarni Quartet West, a Vejn Šorter, bivši dugogodišnji saradnik Majlsa Dejvisa i jedan od bivših vođa sastava Weather Report, koji i u osmoj deceniji života ne prestaje da iznenađuje publiku i kritiku vizionarskim idejama i nadahnutom izvedbom, nastupiće na otvaranju sa svojim kvartetom.

U ovom kratkom prikazu je, nažalost, bilo mesta samo za priču o liderima bendova. Treba, međutim, imati u vidu da je Beogradski džez festival prilika da srpska publika čuje sastave u kojima sviraju trenutno najbolji muzičari na svetskoj džez sceni. Ove godine ćemo tako biti u prilici da vidimo i izuzetne veterane (Brajan Blejd, Džon Patitući, Erni Vats…), ali i mlađu generaciju koja puno obećava (u sastavu Enrika Rave je i jedan od najtalentovanijih evropskih trubača, Đanluka Petrelo).

U jednom od skorijih intervjua, Šorter je rekao kako džez nije pitanje kategorije, već stava. Ako je suditi po muzici koju možemo da čujemo na njegovim poslednjim albumima (Footprints Live!, Alegria i Beyond the Sound Brrier), reč je o spremnosti da se uvek bude otvoren za nove pristupe i ideje, i da se muzika shvata kao neprestani tok ("… za mene je devet Betovenovih simfonija zapravo jedna simfonija, koja se dalje nastavlja i nastavlja…"). To bi ujedno bio i dobar odgovor na pitanje u kom raspoloženju treba krenuti na 26. Beogradski džez festival.

Iz istog broja

TV manijak

Tranzicija prelaza

Dragan Ilić

In memoriam – Vesna Parun (1922–2010)

Ruke jače od drugih

Đorđe Matić

Četvrt veka od albuma Soldatski bal

Zvuk večnog detinjstva

Muharem Bazdulj

55. sajam knjiga u Beogradu

Pamet u glavu

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu