Kultura

Knjige

Kalorijska bomba

Sumanuto, a opet i logično: možda najvrednija "mađarska" knjiga sa ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga stiže iz – Poljske

Mađarska tuga u velikoj meri potiče iz kuhinje. Trebalo bi sprovesti temeljna dijetetskopsihološka ispitivanja na temu uticaja mađarskog načina ishrane na nacionalna i egzistencijalna raspolooženja. Mene uvek posle obilnog budimpeštanskog obroka obuzimaju: melanholija, čežnja, tuga i malodušnost. Krv iz glave sliva se u želudac da bi pomogla varenju, telesna otežalost bratimi se sa uverenjem da sve što je imalo smisla u mom životu to se već desilo (ukoliko se desilo zaista, a da to nije bila samo iluzija) i da me ne čeka više nikakav uzlet, nikakva radost, ni najmanja sreća. Najeo sam se i nesrećan sam; preispitujem savest i grehovni račun koji svodim deset puta nadmašuje svotu koju moram da dam kelneru.

Ima nečega istovremeno sasvim sumanutog i savršeno logičnog u tome da je najznačajniju "mađarsku" knjigu koja se pojavila na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga – na kojem je baš Mađarska bila počasni gost, i koji je trebao biti (a pretežno nije bio) pravi raskošni praznik te značajne literature – napisao jedan Poljak, Kšištof Varga (za prikaz njegovog odličnog romana Tekila v. Vreme br. 759). Na poljskom jeziku, naravno. Sumanuto je to iz razloga očiglednih, ali zašto je ipak i logično? Pa, niti je taj Poljak tek bilo kakav zalutali Poljak, neki novovekovni naslednik lutajućih socijalističkih klipana Loleka i Boleka (no polumađar veoma zainteresovan i verziran u "mađarske stvari"), niti je njegova žanrovski teško odrediva knjiga Gulaš od turul ptice (prevela s poljskog Milica Markić; Kornet, Beograd 2012) bilo kakva knjiga, kamoli na bilo koji način prigodničarska, ponajmanje neka od onih koje bi išle niz dlaku predrasudama o mađarskoj zemlji i kulturi, bilo "pozitivno" ili "negativno" intoniranim. A knjiga je upravo tome posvećena: glavni su sastojci ovog Gulaša od jedne mitske ptičurine (turul je nekakva sve u svemu imaginarna leteća neman, nešto što nit’ je or’o nit je soko, ali je "nacionalna ptica" duboko ukorenjena u simboličkom imaginarijumu; u Mađarskoj su slike i skulpture ove ‘tičurine prilično rasprostranjene, a na nju se – no kako bi drukčije – naročito "lože" desničari). Na prvi pogled može taj autorov svestrano "hungarološki" zamah možda zvučati odveć pretenciozno a obaška i nekako sumnjivo esencijalistički (kao nekakva potraga za mističnim "duhom nacije", u ovom slučaju mađarske), ali Vargine su namere, a pogotovo njegov stil i način pripovedanja, svetlosnim godinama daleko od svega toga. Ovaj je Gulaš pre i iznad svega literatura; to ni na koji način nije u koliziji s naravi ovog teksta kao blagotvorno kombinovano insajdersko-autsajderskog pogleda na weltschmerz na mađarski način.

Kalorijska bomba 1

Šta je, dakle, ovaj Gulaš među koricama? Esej bez sumnje, putopisni brevijar nesumnjivo, svojevrsna fragmentarna reportaža bez dvojbe, autobiografsko štivo takođe nedvosmisleno. Precizno je lociran ne samo prostorno nego i vremenski: izvorno je objavljen 2008. godine, što će reći negde na koncu mađarske postkomunističke tranzicije "iz niotkuda u nikuda", da i na ovaj slučaj razložno primenimo duboko istinitu dosetku Viktora Peljevina. Meandrirajući napred-nazad kroz mađarsku istoriju i savremenost, Varga pronicljivo i upućeno, a opet i beskrajno duhovito i sa ambicijama koje nikada ne prestaju da budu primarno literarne (a ne docirajuće "sveobjašnjavalačke") razmatra i "mitska" vremena doseljavanja Mađara, i glavinjanja Ugarske kroz vekove crno-žute monarhije, i trajno prisutnu "trijanonsku traumu" u kojoj je nekadašnja pozamašna Ugarska svedena na današnje granice Magyarorsaga, i vreme komunizma i sovjetske okupacije, kao i unutrašnju – tako tipično i univerzalno istočnoevropsku – podeljenost društva koja je posledica svih traumatičnih istorijskih preloma, te na koncu najobilnije i najbriljantnije razmatra savremenu, merkantilno-kapitalističku Mađarsku, razapetu između kičastog i po defaultu lažnog "tradicionalizma" i defanzivno-melanholičnih lamentacija o "ugroženom Mađarstvu" na jednoj strani, te na drugoj strani agresivno kolonizujućeg konzumerizma koji na svoj način ubija sve što je ona mala, skrivena lepota življenja, a koju pak Varga uporno i posvećeno otkriva po zabitim, predivnim zakucima Pešte i cele Mađarske, na onoj krhkoj, savršenoj tački podjednako bezbedne udaljenosti i od kičaste laži nacionalnog pasatizma i od urnišuće uniformnosti globalizma.

Istovremeno, deo Turul ptice koji je takoreći žurnalistički aktuelan jeste i lucidna reporterska analiza narastajućeg talasa desničarskog populizma koji tih godina već uveliko preplavljuje Mađarsku, a koji će vrlo brzo nakon izlaska ove knjige rezultirati dolaskom/povratkom na vlast konzervativno-populističke stranke Fidesz Viktora Orbana i oštrim zaokretom Mađarske udesno, do te mere da nije baš jako preterano govoriti o svojevrsnoj "kulturnoj revoluciji", dakako ultrakonzervativnog usmerenja. Jedna od njenih bezbrojnih nusposledica jeste i pustoš ovogodišnjeg mađarskog sajmovanja u Beogradu: malo je ko od značajnih mađarskih pisaca pristao da učestvuje u toj paradi, ne bojkotujući "nas", nego sopstvenu vladu. Ako se u svojoj naivnosti pitate: ta zašto, zaboga? Ta, čemu mešati, oh, uzvišenost Umetnosti s, uh, trivijalnim prljavštinama dnevne politike? – možda će vam Varga najbolje odgovoriti kroz jedan prizor sa desničarskih demonstracija protiv socijalističko-liberalne vlade koje najavljuju svetonazor buduće vlasti, a na kojima su kao "krivci" za sve što u Mađarskoj nije dobro imenom prozvani njeni najbolji pisci: Đerđ Konrad, Peter Esterhazi, Peter Nadaš… Eh, jeste da je to užasno, ali opet, gledano iz ove žablje-močvarne perspektive postdemokratske Srbije, ne može čovek da pomalo i ne zavidi tim Mađarima: mislim, gde li su se denuli naši nadaši i konradi i konradice sad kad su nam najpotrebniji… Ma, znam i gde su: eno ih, guraju se kod Tome Orbana u predsoblju, raspituju se mogu li kako da doprinesu. Fuj.

Nego, natrag k Gulašu. Knjiga je izašla kod "malog" izdavača, do sada je, čini se, prošla savršeno tiho i neprimetno, ali verujte mi na reč: malo je toga čime su se jesenas ponovile ovdašnje knjižare a što vredi toliko koliko ova knjižica, ovaj gusti, hranjivi gulaš od jedne mitske ptičurine, kakve su već sve te mrgodne orlušine u ovim našim zaturenim srednjeistočnoevropskim državicama.

Iz istog broja

Izložba

Panorame Beograda

Sonja Ćirić

18. Festival autorskog filma

Predlozi za gledanje

R. V

Još jedanput o Jugoslaviji

Iskra u oku

Muharem Bazdulj

TV manijak

TV Goli život

Dragan Ilić

Koncert

Bolero, ne Varadero

Dragan Kremer

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu