Kultura

Serija

Kako žive glumci 2

fotografije: aleksandar letić

Kako žive glumci

Na Superstar TV, svake subote, nova serija prijemčivog naslova – Daleko je Holivud

 

U pozorištu malog mesta u unutrašnjosti Srbije, u atmosferi besparice i čamotinje, žive protagonisti serije Daleko je Holivud, koju od ove subote emituje Superstar kanal MTS televizije. Njeni scenaristi su Miljan Davidović i Nenad Gvozdenović, a reditelji Ivica Vidanović i Miloš Petričić.

Tokom dvanaest polučasovnih epizoda serije Daleko je Holivud teče priča puna obrta u kojoj će se svako prepoznati. Glavni likovi su lokalni glumci Blagoje i Stojanka, direktor njihovog pozorišta, šef tehnike Ferenc, konobarica Cmilja i čistačica Desa. U njihove živote ulaze Nedeljko i Duško, glumci u tridesetim, i njihova mlada beogradska koleginica Tamara. Svi oni čeznu za pažnjom publike.

Scenaristi su želeli da razbiju poslovičnu sliku javnosti o glumcima. Nenad Gvozdenović, koscenarista i glumac u seriji, podseća da je u realnosti "osim u Beogradu i Novom Sadu, pozorište u Srbiji slabo posećeno, a gledaoci kraj malih ekrana misle da glumci koji igraju u televizijskim serijama žive kao u Holivudu. Zato sam hteo da pokažem da je većina glumaca običan svet koji ima iste probleme kao i svi mi. Deo glumačkog ansambla serije Daleko je Holivud je iz Beograda i Novog Sada, a deo je iz mesta gde se nalazi pozorište. Glumci iz velikih gradova koji gostuju u lokalnom ansamblu žive u zgradi teatra. U četvrtoj epizodi, upravnik ih sve vodi na jednodnevnu turneju u Barandu, gde se snima velika serija da vide ‘prave’ glumce. A to nije smešno, iako tako izgleda".

Direktor, igra ga Boris Komnenić, vodi pozorište kao da je socijalizam u punoj snazi. Koproducentkinja serije Danka Milošević objašnjava da pod palicom takvog direktora, "koji nije čovek od struke, umetnici pokušavaju da se izbore sa nedaćama koje prate kulturu. Sanjaju o Holivudu i velikim uspesima, dok brinu o neslavnoj egzistenciji. Mada se upravnik ne razume u teatar, stalo mu je do njega, zbog čega je njegov lik često tragikomičan."

Danica Maksimović tumači lik Stojanke, kojoj ne daju da igra uloge kakve ona želi. "Zato je smislila kako da preživi to mučenje, pa veći deo uloga igra u kolicima, ali kad niko ne vidi, ustane pa opet sedne", kaže glumica, dodajući da serija ima dodirnih tačaka s našom kulturnom scenom i prepričava scenu u kojoj glumci sprečavaju ministra da dođe u njihovo pozorište.

Kako žive glumci 3

Petar Božović igra dobrog duha Linda koga vide samo oni koji rade u pozorištu. "Svaku epizodu komentarišem monolozima iz Nušićevih komedija, govoreći jezikom glumačkog barda Milivoja Živanovića. Pošto pozorište mogu da spasu premijera i puna sala, a saboteri prodaju samo devet karata, ja dovedem 200 duhova koje svi mogu da vide. I tako spasem pozorište", otkriva Božović.

Ostale uloge tumače Predrag Ejdus, Đorđe Marković, Anja Mit, Jelena Šneblić i Vesna Kljajić Ristović.

Daleko je Holivud je način da se makar na pola sata, subotom od 21 čas, sklonite u neki ljudskiji svet.

Iz istog broja

Fenomen

Festivalske babuške

Zoran Janković

Pozorište

Za svakog po nešto

Marina Milivojević Mađarev

Galerija

Godina Novembra

 

Šabac – Pozorišno proleće, četvrti put

U inat vremenu opadanja

Teofil Pančić

Intervju – Milan Nešković, reditelj

O ženi koja je drugačija

Sonja Ćirić

 

Slika apokalipse

Nataša Jančić, arhitekta

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu