Kultura

Izlog – jul

Čarls Tejlor, Bolest modernog doba
Beogradski krug & Čigoja štampa, 2002.
Prevod: Đorđe Tomić

Prema dijagnozi kanadskog filozofa Čarlsa Tejlora, moderno doba boluje od tri bolesti: 1. strah od gubitka smisla, odnosno ukidanja moralnih horizonata, 2. nekontrolisano delovanje instrumentalnog uma, 3. gubitak slobode. Ove se bolesti javljaju na mestu dodira liberalnih ideja (individualizam, vladavina prava) i zahteva za zajedništvom (etničkim, kulturnim, religioznim), a uzrok se pronalazi u zanemarivanju političke kulture. Rešenje ove situacije Tejlor vidi u povratku idealima autentičnosti i uma, kao i veri da argumenti nešto mogu promeniti.

SuperstarsManijački vodič kroz Fektori Endija Vorhola i Velvet Andergraunda
Prevod sa francuskog: Jelena Vujanović
Priredio: Borivoj Gerzić

"Od svih mitova rokenrola mit o Velvetima je najluđi i najinteresantniji za tumačenje. U njemu je sve. Perverzna naivnost, vidno razočaranje, prejaka prijateljstva i izdaje, kreativna euforija i frustracije, istinitost i preterivanje, konceptualna umetnost i veliko zezanje, epopeja o glamuroznosti i bedni kraj", tačne su reči Kristijana Fevrea o jednoj od najznačajnijih pojava u popularnoj kulturi proteklog veka. Ova mini enciklopedija posvećena Velvetima i Endiju Vorholu, ali i svemu onome što jeste grad Njujork, siguran je i zanimljiv vodič kroz plišano podzemlje XX veka. A na ozbiljnost i posvećenost slavnog Lu Rida i kompanije i danas treba upirati prstom. Jer, kao što pomenuti "pisac koji svira" reče: "Jedina stvar koja se računa jeste rad." A oni su uradili puno.

Jurij Stojanov, Skrivena tradicija u EvropiTajna istorija srednjovekovne hrišćanske jeresi
Prevod sa engleskog: Miodrag Marković
Izdavač: Branko Kukić i Umetničko društvo Gradac, Beograd–Čačak, 2003.

Ova knjiga Jurija Stojanova, po rečima recenzenta Jovice Aćina, predstavlja prvu sveobuhvatnu i dokumentovanu istoriju religijskog dualizma, od njegovog ranog ispoljavanja u zoroastrizmu i orfizmu u antičko doba, do uništenja katarskog pokreta u kasnom srednjem veku. Ona daje sasvim nov uvid u zamršenu istoriju i teologiju srednjovekovnih dualističkih pokreta bogumila i katara. Objedinjujući u sebi političku, kulturnu i religijsku istoriju, ovo izvanredno naučno-detektivsko štivo kombinuje sažete opise istorijskih događaja sa lucidnom analizom dualističkih religijskih sistema, rekonstruišući kroz slikovite detalje njihove različite predstave i verovanja, zakučastu mitologiju i simboliku.

Stojanov sigurno vodi čitaoca kroz istoriju religija, uporednu religiju i mitologiju, istorijski razvoj dualizma, gnosticizma i hrišćanstva, istoriju Balkana i Vizantije, ali i otvara prostor za drugačiju tačku gledišta kada je reč o mnogim skrivenim tokovima kulture i potkulture unutar evropske religijske tradicije, koji su ostavili ne malog traga i uticali na neke od najznačajnijih dvadesetovekovnih kulturnih i umetničkih pojava i pokreta. Kao i druge knjige iz zanimljive biblioteke "Mistici i gnostici" Umetničkog društva Gradac i ovaj naslov osvetljava jedan fenomen, inače obavijen mnogim mistifikacijama i banalnostima, na ozbiljan i pouzdan način.

Tricky: Vulnerable
Anti, 2003.

U odnosu na projekat Nearly God, svako Trickyjevo ostvarenje moglo bi se nazvati komunikativnim. Vulnerable, uz pomoć bivšeg fana Costanze Francaville, pokušava da prevaziđe neprijatno iskustvo nekoliko nekomercijalnih izdanja, kao i od medija vešto iskonstruisani autizam njegove karijere. Melodije su toplije, Costanza deluje kao Martina, ali novopronađeni pop nije put zbog koga su ga mnogi sledili do sada. Iako pitak i letnji, Vulnerable ostaje da impresionira u kojoj meri je, kao i njegov autor, i dalje akompatibilian sa većinom trendova u popularnoj muzici.

Super Furry Animals: Phantom Power
Epic, 2003.

Velška petorka, na svom šestom albumu, ne odustaje od krivotvorenja pop muzike. Album, od strane kritike doživljen kao nastavak prethodnog Rings Around The World, u velikoj meri ispunjava ovaj predumišljaj, ali i zanemaruje doprinos Mario Caldatoa Jr., producenta i dopisnog člana Beastie Boysa. On je uspeo da u Animalsima povampiri želju da se po pop pesmi (još jednom) pročeprka bez mere i obzira. Rezultat je povoljan po sve, ali najviše po midthirties uzrast članova benda.

Iz istog broja

Odlazak pisca - Leon Uris (1924–2003)

Vestern, Geto, Bliski istok

Muharem Bazdulj

Eho festival u Beogradu

Veliko glasno ostrvo

Slobodan Tica Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu