Kultura

TV manijak

Harmonizacija estrade

Građani Srbije su razoružani. Nakon apela policije, iz slamarica, tavana i podruma počeli su da vade duge i kratke cevi, ručne bacače, bombe i zolje. Medijsku kampanju pratili su štampani leci po sandučićima kao pred predsedničke izbore. Na jednoj strani(zelenoj) – vidimo šta se može legalizovati, a na crvenoj su zabranjeni artikli. Ako su obični građani bili ovako dobro naoružani, možemo samo da zamišljamo arsenale kriminalnih klanova. RTS je u emisiji "Srbija danas" prikazala jednu prosečnu policijsku stanicu gde službenica uz stepenice vuče neke poluautomatske puške a po ormarima umesto dokumenata stoje revolveri, automati, bombe i tromblonske mine. Hrabra žena, nema šta! Domaćinski duh Ibojke Suvajdžić – mogli smo da osetimo kada je kamera snimala svojevrsnu zimnicu od konzervisane municije. Dovitljivi domaćin je metke natrpao u plastični dvolitraš od koka-kole i prelio ih uljem. Izum neobično podseća na konzervisane feferonke po beogradskim pijacama, a čuveni proizvođač bezalkoholnog pića se ni u snu ne bi dosetio ovakve reklame. Posle legendarnog turbo-folk hita Koka kola, Marlboro, Suzuki, ovo je drugi veliki primer korišćenja svetskog brenda u neobičnom životnom stilu Srbije u tranziciji. Ko zna za šta li je korišćeno svo ovo oružje dok nije stiglo u policiju. Možda je neko zoljama rasterivao komarce (kao u čuvenom skeču Montija Pajtona), ili je pravio minsko polje oko kukuruza (zbog jazavaca). Šenlučenje iz automatskog oružja po slavljima mu dođe ko legitimna primena – to slušamo za Nove godine i posle uspeha naših sportista. TV B92 je emitovala dokumentarnu emisiju o kolateralnim štetama svadbarskih pucnjava, pa nam sad ostaje da čekamo do 31. decembra i čujemo kakvi su rezultati razoružanja.

Što se tiče akcije "Sablja", najveći ulov protekle nedelje bili su Mikelić, Bracanović i Aca Lukas. Poslednji je već danima najavljivan kao zvezda Beovizije, muzičkog festivala po evrovizijskim standardima. Pošto se ove godine još vežbamo za Evrosong, hapšenje možemo prihvatiti kao harmonizaciju domaće estrade i prilagođavanje evropskim standardima. Osim autorskih prava, neophodna je dekriminalizacija – jer je deo estrade, baš kao i deo sporta, godinama bio poligon za pranje prljavog novca.

Kviz na BK televiziji optimističkog naslova – "Još nije kraj" testira ljubitelje "Dinastije" posle svake emitovane epizode. Porodica gleda, hvata beleške, pažljivo prati detalje i intrige, pa se javi u kviz. Ideal ljubitelja TV sapunice u Srbiji gotovo se obistinio – gledaš "Dinastiju" i zaradiš pare. Kakav Milioner, tu te pitaju koješta, ovde se prepoznaje pravi majstor. Jeste da nagrade nisu u milionima nego u hiljadama dinara, ali bolje po malo ali sigurno. Do danas su sapuničari i sapuničarke, mogli samo u "Blicu" da pogađaju ubicu iz neke latinoameričke telenovele. Kviz je nosio anticrkveno ime – "Ko je ubio sveštenika?" Opcija 1: crnka, opcija 2: plavuša, opcija 3: baba iz komšiluka i tako redom. Tokom vanrednog stanja – ovo sa ubistvom i detektivima nekako je postalo suviše realistično.

Na kraju – rešena je misterija povećanog rejtinga i gledanosti TV Košave svakoga dana petnaest minuta pred ponoć. Pošto, recimo, ružičasta televizija u stalnom trku za gledanošću menja sebe i nas, eto proverenog recepta. "Funtastic erotika" i gospodin Nole emituju se svake noći pred ponoć, a pošto Nole ima manje vremena – odlučio je da spoji sliku sa svojom pričom. Tako smo dobili spoj teške erotike (ili meke pornografije) i Noletovog DJ stila koji prati i podjaruje radnju. Očigledno seksomani vole da slušaju reči svog gurua, a prema istraživanjima – sledbenika je popriličan broj. Sledeći korak – već oproban u susednoj Bugarskoj – bio bi erotizacija informativnog programa, sa obnaženim voditeljkama i voditeljima. Ne moraju da govore engleski.

Iz istog broja

Pozorište

Fantomi, Jelena Kajgo

Ivan Medenica

Knjige

Visoka Vernost

Teofil Pančić

Kao da je bilo nekad – Milan Mladenović (1958 – 1994)

Radost, ponos i kajanje

Zabeležio: Vojislav Pantić

Prevedena književnost u Srbiji

Pečat prevodioca

Luka Stanisavljević, Uroš Miloradović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu