Kultura

Nagrada

Fipresci za Kostu

 
Fipresci za Kostu 1

Srpska sekcija međunarodne federacije filmskih kritičara Fipresci Srbija dodelila je posthumno nagradu za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji Aleksandru D. Kostiću, filmskom kritičaru i dramaturgu.

Poslednje godine života, Aleksandar D. Kostić (1962–2017) bio je stalni filmski kritičar "Vremena". Njegove kritike i tekstovi imali su vidnog odjeka u javnosti, a "Prvi i poslednji rokenrol film" ("Vreme" br. 1379), Kostićev tekst o filmu Kad budem mrtav i beo Živojina Pavlovića i o najbogatijoj godini jugoslovenske kinematografije – 1967, bio je povod da tema prošlogodišnjeg, 23. Festivala autorskog filma (FAF) bude upravo ta važna i više nikad dostignuta godina u filmu ovih prostora. Poslednji tekst Aleksandra D. Kostića "Kako je Holivud proždrao svoju decu", o TV seriji Zavada: Bet i Džoan, objavljen je u "Vremenu" 13. jula, nekoliko dana pre njegove smrti.

Fipresci Srbija nagrade su jedine stručne godišnje filmske nagrade za domaći film. Na prošlonedeljnoj, 25. dodeli, u Jugoslovenskoj kinoteci nagradu za Aleksandra Kostića primila je njegova supruga Tatjana Cvetičanin.

Iz istog broja

Poslednji pozdrav Nebojši Glogovcu (1969–2018)

Između udisaja i izdisaja

Goran Stefanovski

Spomenička zaštita

Šta će biti sutra

Aleksandra Davidov Temerinski

Arheologija

Tajna iz praistorije

Ildiko Medović

Vladimir Nabokov

Portret u četiri bekstva

Aleksandar Šurbatović

Roman – Papirne disko kugle

Uspravnost u naherenom svetu

Teofil Pančić

Džez

Buđenje iz zimskog sna

Nikola Marković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu