Kultura

Muzika

Disciplin A Kitschme 1

3. 7. 2019. / 21.27

Disciplin A Kitschme

Tri albuma londonske faze DAK-a, I See Myself on CCTV, Heavy Bass Blues i Refresh Your Senses, Now! dostupni su na svim geografskim širinama u svim formatima i na domaćem tržištu

Neki muzički konoser(o) mi reče pre neki dan: "Pa ti londonski albumi DAK-a su samo prepevane stare pesme na engleski. Ništa posebno."

Da ne bih ulazio u rasprave o muzici, koje prezirem, pomislih u sebi: "Idiote, pa te pesme bi trebalo da se prepevaju na svaki svetski jezik i da ih UN uvrsti u obavezni kurikulum za sve zemlje članice, bez izuzetka!" Zamislite samo kako bi dobro zvučale na kineskom ili nekom drugom jeziku sa dalekih meridijana. Za ove pesme ne postoji jezička granica, samo ona unutrašnja, duhovna, ali za nju uglavnom nema pomoći, pa se time nećemo ni baviti.

Kad smo već kod geopolitike, Disciplina kičme su kreativni vrhunac prve faze karijere doživeli u Londonu u trenutku kada je SFR Jugoslavija, sa ponosom isticana domovina DAK-a, već bila pokojna. Ta tužna činjenica je samo još jedan dokaz o grandioznoj tragediji koja je zadesila jugoslovenski kulturni prostor i strašno je to što su njeni najbolji sinovi osuđeni da svoj zenit doživljavaju daleko van njenih granica. Nažalost, ova megatragedija još uvek traje i sve je jasnije da se od nje nikada nećemo oporaviti. To je razlog više što ova tri albuma DAK-a treba da tretiramo kao kulturno blago. Javnost je to i potvrdila histerijom kada je DAK, početkom dvehiljaditih, ponovo kročio na ove geografske prostore donoseći sa sobom ova tri albuma.

Mnogi su pokušavali da verbalizuju ono što radi Koja. Pisana rasprava o muzici (buci) koju proizvodi DAK bila bi jalova na isti način na koji bi pokušaj racionalnog analiziranja dade bio samo gomila reči bez smisla. U tom smislu samo pitajte sebe da li ste čuli za neki drugi ritam, jer – u krajnjoj liniji – sve zavisi od vas. Ako još uvek tražite unutrašnji ritam koji bi trebalo da pratite, kupite ove dragocene ploče. One su siguran putokaz.

I na kraju moram da napomenem da je sva sreća što je kod nas stasala jedna ozbiljna diskografska kompanija (Mascom) koja može da iznese ovakve projekte koji obuhvataju tri dupla vinila i CD box set, kao i da obezbedi distribuciju po svetu kroz partnerstvo sa stranim izdavačem (State51 Conspiracy).

Tri albuma londonske faze DAK-a dostupna su na svim geografskim širinama u svim formatima i na domaćem tržištu na mascom.rs.

Iz istog broja

Kapitalno delo

Čemu nas uči Luter

Dr Nenad Božović

Uspomena – Aleksandar Zistakis (1961–2019)

Prokleto uporan

Ivan Milenković

Exit 2019

Skeptična vremena

Dragan Ambrozić

Venecijansko bijenale

Zanimljiva vremena i umetnost

Tatjana Đorđević Simić

Knjiga

Triler o našoj prošlosti

Jelena Jorgačević

Intervju – Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa

Mržnja ne vodi nikuda, ona je rak

Sonja Ćirić

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu