Kultura

TV manijak

Analitičar paralogičar

Analitičar paralogičar 1

Pitam ja vas, kako se zove emisija na TV Politici u kojoj su gosti Nikola Milošević, Bane Ivković i Biljana KovačevićVučo? Tačan odgovor dao je takmičar Ivković (bez pomoći prijatelja) na samom kraju emisije i on glasi – "Problem". Gospodin Milošević, koji je svojevremeno propagirao kulturu dijaloga na Studiju B, pokazao je visok nivo analitičke paralogike, naročito kada je tema ubijeni Premijer Đinđić. Čovek koji se neprekidno oseća uskraćenim u dodeljenoj minutaži, emituje količinu jeda dostojnu nastupa radikala (pre njihovog uljuđivanja). Jalovu raspravu je prekinula gospođa Vučo napustivši studio i tako prekinuvši emisiju. Kada diskusija dođe do pominjanja roditelja i familije, to je u Srbiji pouzdan znak da strpljenja više nema i da će neko da nagazi koru od banane, ili će biti poliven vodom, tek – dijalogu je kraj. U zemlji gde Zvezdan Jovanović Zveki putem sudskih službenika može da preti svojoj žrtvi, ili ministar policije ne vidi ništa loše u majicama JSO-a na suđenju Đinđićevim ubicama, akademik Nikola Milošević govori jezikom i teorijama tabloida, očigledno nema pijeteta prema ubijenom premijeru. Na kraju se na TV Politici najbolje proveo večiti Čika Bane, koji je žarko želeo da nastavi emisiju i nešto doda. Tako će nam i biti kada svi odu, tiho će ulogu voditelja da preuzme neko kao Bane i šta ćemo onda?

Na televiziji Pink ste mogli da vidite premijeru TV spektakla "Potraga", još jedne licencne TV emisije gde takmičari po Srbiji jure NN lice sa poternice. Grubost pri hapšenju nije dozvoljena, sumnjivac ima dublere koji nam odvlače pažnju, dok begunac sakuplja markere i tako osvaja teritorije. Trenutna šifra je – "Zemun", što je opet čudna koincidencija, sumnjivac za sada ne nosi majicu sa oznakom bilo kakve paravojne ili terorističke organizacije. OK, jasno mi je da organizatori računaju na doušničku tradiciju kod naših ljudi, a ni nagrada nije za bacanje. Ako u gradu vidiš Legiju, nećeš baš biti motivisan da to nekom javiš, naprotiv, ali ako vidiš onog lika sa Pinkove poternice – samo ga pipneš i dobićeš pare. Emisija "Potera" zato liči na stalnu vežbu društvene samozaštite, održava nivo naše budnosti. Sličnu potragu je ovih dana u kući Draškovića javno provela BIA uklanjajući prislušne uređaje. Neviđena slika – Vuk sa bubicom u rukama, jednom od tri koje su demontirane. Ta bubica mi stvarno liči na tampon, a majstori ko majstori, nikada ne završe posao u cugu, već moraju da se vrate i pošteno odrade. Domaćica je opravdano nezadovoljna, jer em su joj napravili džumbus po kući, em nisu pošteno završili potragu za tim tamponima marke BIA.

U rubrici "Srpski domaćin u XXI veku" ove godine su se našla dva kandidata. Prvi je Velja Ilić koji se nije mogao setiti svoje imejl adrese, sigurno ju je ostavio u Čačku. Ministar se, gle slučaja, u tom trenutku nalazio na skupu koji se bavio napretkom informacionih tehnologija u Srbiji. Možda dobija mnogo spemova, pa krije mejl.

Drugi srpski domaćin je seoski lekar iz Čajetine, terenac, narodski čovek koji poznaje dušu naroda. Bio je na BK u emisiji "Ipak se okreće" i pokazao kako ume s ljudima. Malo tablete, malo više masaža rakijom, izmeri pritisak i glavno – popriča s ljudima, a reč je najbolji lek. Čak se bavi i psihoterapijom, na primer kod ujeda velike zmije valja tri puta očitati basmu: PAKA NARATA, KONjURATA FEMIJA!

Poreklo reči je i doktoru nepoznato, zvuče mu ko turske. Meni lično zvuče kao opomena iz banke da niste platili ratu kredita, ima sad ovih stranih banaka, pa će vam još gore zacepiti ili odvesti ženu dok ne namirite ratu harača. Od turističkih atrakcija protekle nedelje propustili ste Pasuljadu koja se održava na Bagrdanskom jezeru kod Jagodine. Kotlići, zaprška i kolce, a sve to na RTS-u u staroj emisiji novog naziva – "Nedeljom se odmori!" Gospodin Žika je gurao u slengu pod prošlim režimima ("Nedeljom odmori"), ali došli ovi pismeni, pa ga ispravili. Pasulj se nije menjao.

U TV nedeljniku VIN videli smo reportažu sa Fijakerijade u Crepaji. Divni lipicaneri upregnuti u čeze, paori se picnuli lepota jedna, samo država i Kole nikako da im isplate novce za predatu šećernu repu. Nude im umesto para šećer, koji se sada ne izvozi, pa će konji da jedu šećera do mile volje. Sa ljudima šta bude.

Iz istog broja

Galerija

Priredila: Tanja Jovanović

Pozorište - Razvaljivanje

Male priče o ubistvima

Ivan Medenica

Koncerti - Richard Galliano Septet

Tango u Beogradu

Vojislav Pantić

Film - Pad u raj

Buđenje u paklu

Ivan Jević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu