Kategorija: Kultura

Film i priča

I supstanca i spektakl

Kada ovaj dvojni prikaz i ovaj broj "Vremena" budu pred vašim očima i u vašim rukama, 45. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji biće i zvanično i svečano zatvoren, a znaće se i ovogodišnji laureati

Sećanje – Čarli Vots, tihi čovek Rolingstounsa

Džezer u rok cirkusu

Pred zaključenje ovog broja "Vremena" stigla je tužna vest o smrti "bezvremenog" bubnjara Rolingstounsa. Za ovu priliku, ponovo objavljujemo prevod intervjua sa Votsom datog "Dejli telegrafu", objavljen u "Vremenu" u julu 2000.

Rekapitulacije – reizdanje albuma Crosby, Stills, Nash & Young – Déjà Vu

Mi smo zvezdana prašina

Crosby, Stills, Nash & Young jedna su od najvažnijih grupa hipi i posthipi ere, a njihov album Déjà Vu (1970) zadužio je rok istoriju prenoseći duh tog doba do danas. Nedavno prošireno reizdanje predstavlja nam raskoš ove ploče, koja je stvorila kulturni temelj za progresivne društvene promene na Zapadu u godinama koje su usledile

Knjige

Pohvala grešci

Srđan Prodanović, Predrag Krstić: O čemu govorimo kad govorimo o neznanju; Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd, 2021.

Intervju – Ferešte Hoseini, glumica iz Avganistana

Talibani se nisu promenili, ubijaju i dalje

Svi su uvek pričali o miru, kakav bi svet trebalo da bude, da bi ljudi trebalo da žive u miru, ali šta sad? Niko se ne oglašava, čak ni ti silni selebritiji po svetu koji uvek pričaju o miru. Kako mogu to da rade? Kako mogu samo da gledaju ljude koji umiru u Avganistanu? Kako je moguće samo ćutati i posmatrati tako nešto, posmatrati toliko dece, njihovih roditelja kako umiru, napuštaju svoje domove, zaista uplašeni?

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu