Kategorija: Kultura

Nobelova nagrada

Vremena su se uveliko promenila

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Bob Dilan, svetski poznati kantautor, i malo poznati pesnik i slikar. U obrazloženju Švedske akademije piše da je Dilan nagrađen za "stvaranje novih poetskih izraza u velikoj tradiciji američkog pesništva". Bob Dilan je objavio 44 muzička albuma, eksperimentalno delo Tarantula, autobiografiju HronikePrvi deo, nekoliko knjiga tekstova svojih pesama, i šest knjiga slika i crteža. U beogradskim knjižarama se zadržao još poneki primerak zbirke Dilanovih stihova Mr. Tambourine Man u izdanju Mediterran Publishinga, dok su Hronike 1 u izdanju Geopoetike i Tripvodič kroz savremenu američku poeziju, koju su priredili Vladislav Bajac i Vladimir Kopicl, a objavila Narodna knjiga, retke i u bibliotekama

Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021.

Odgovornost titule

Osećaj ponosa da živite tu gde živite planirani je cilj Vlade Novog Sada kojim će nastojati da opravda dobijenu pobedu

Intervju – Marko Kovač, kompozitor

Svi uslovi za uspeh

"Dijelom je i muzika koju pišemo kriva zbog toga što su nam koncertne sale nekad poluprazne. Smatram sebe i svoju generaciju dužnom da učini sve da se to stanje promijeni nabolje"

Intervju – Džek Didžonet, bubnjar

Pristup slikara

"Ima mnogo oslobađajućeg u situaciji kad kao lider uzmeš stvari u svoje ruke, da bi upravljao svojim sopstvenim muzičkim idejama"

Pozorište – Ivanov

Dan prođe, veče nikad

Rediteljka Tanja Mandić Rigonat nije podlegla pomodnom iskušenju da dokazuje kako je "pametnija" od Čehova, nego je najvećeg među piscima uzela za saveznika u građenju izuzetne predstave

Intervju – Igor Stanković, filmski distributer

Holivudska biografija

"Autorski film je prilično teško definisati. To mora da bude film u kome ćeš stvarno da pronađeš sebe i da uživaš, a to je, uglavnom, lična stvar. Penjanje pokretnim stepenicama u kadru od 12 minuta jeste autorski izraz, ali to je dosadno"

Neki novi muzeji

Poslužite se!

Muzej slatkog u Kraljevu biće novi u grupi onih koji svuda po svetu čuvaju retke i neuobičajene vrednosti naših života

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu