Kategorija: Kultura

Poetika odmetništva u pop kulturi

Postoje zakoni jači od propisanih

Mora da budeš pošten da bi živeo izvan zakona, kaže Bob Dilan u pesmi "Absolutely Sweet Marie". Ove reči su lozinka koja otključava vrata imaginarnog sveta popularne umetnosti. Njihova paradoksalna priroda nagoveštava neobične odnose koji tamo vladaju. Moralne norme su redefinisane, društvena pravila ponovo uspostavljena, dobrota i poštenje dobijaju nova značenja, a empatija i simpatija novi smer. Velika prevara onih "čija su usta sazdana po ugledu na božja" razotkrivena je. Vlasnici zakona i ljudskih života, lovatori i moćnici najrazličitije fele dezavuisani su u ovom svetu. Izvrgnuti su ruglu i preziru, proglašeni za hulje i razbojnike. Specijalnom elaboracijom svakodnevnog života, poigravanjem sa granicom koja deli mit i zbilju, došlo se do ovakvog poretka stvari. Tokom tog procesa nametnuo se zaključka da je odmetništvo jedini način na koji čovek može da sačuva samopoštovanje. Neko je rekao da je to "tužna istina"

Film

Prednosti izolacije

Najzanimljiviji aspekti filma Svetski rat Z Marka Forstera tiču se subverzivnosti spram oduševljenja ekstazom komunikacija. Glavni junak Geri Lejn dovodi u smrtnu opasnost i sebe i druge samo jer mu je zazvonio mobilni telefon, a zemlje koje se od novog ubilačkog virusa barem neko vreme najdelotvornije štite su Severna Koreja, Izrael i Belorusija

Intervju – Jasen Boko, putopisac

Umetnost putovanja

"Navodni nedostatak vremena i novca često su tek izgovor sebi i drugima da se ostane kod kuće na sigurnom kauču uz dobro poznat TV program, umjesto da se ode u neizvjesnost putovanja. Sve je stvar odluke. Moji prijatelji imaju svoje stanove, vikendice, skupe automobile i obiteljska skijanja. Ja ništa od toga nemam, ali sam proputovao svijet. Bila je to, dakle, moja odluka. I da ponovno mogu odlučivati, opet bih napravio isto"

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu