Kultura

Intervju s povodom: Roberto Čuli, 40 godina Teatra na Ruru

Moramo se sećati sutra 2

fotografije: milica kosanović

Moramo se sećati sutra

“Što je situacija u svetu gora, to više ima smisla igrati pozorište. Prvo pozorište, prva dramska poezija je nastala u Grčkoj, prema zapadnom shvatanju pozorišta. U ono vreme je Eshil napisao Persijance i opisao poraz Persijanaca protiv Grka. Ali njegov motiv nije bio da slavi pobedu, nego da Grcima pokaže kakvu štetu su učinili persijskom narodu. Šta to znači? Cilj teatra je bio upozoriti Grke na ovu patnju, da je ne čine drugim narodima, jer bi ih jednog dana mogla stići ista od strane drugih naroda po kosmičkom zakonu hibrisa i nemesisa. U tom smislu, osnovno značenje pozorišta od početka njegovog nastanka je da neprestano pokušava da ubedi ljude kako rat treba jednom zasvagda zabraniti”

U Pozorišnom Muzeju u Diseldorfu 22. aprila je otvorena izložba pod naslovom “Moramo se sećati sutra – 40 godina Teatra na Ruru” (“Man muss sich an Morgen erinnern – 40 Jahre Theater an der Ruhr”). Trebalo je da se desi prošle godine, jer je ovaj teatar krenuo sa radom 1981. godine, ali je zbog pandemije odložena za april 2022. Ovu komplikovanu i zahtevnu izložbu osmislila je i realizovala dugogodišnja saradnica, kostimografkinja i scenografkinja Teatra na Ruru Elizabet Štrau

Već ste pretplatnik? Ulogujte se

Hvala Vam što čitate Vreme!

Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima.

Pretplatite se na jedan od naših paketa i čitajte tekstove iz najnovijeg broja bez ograničenja!

Pretplatite se

Interesuje Vas samo aktuelni broj?
Nikakav problem.

Kupite samo aktuelni broj i PDF štampanog izdanja.

Kupite aktuelni broj

Iz istog broja

Festivali: Beldocs

Operacija “Oko i duh”

Zoran Janković

Novi albumi: Daniel Rossen – You Belong There (Warp), Jon Spencer & The Hitmakers – Spencer Gets It Lit (Bronzerat), Christian Lee Hutson – Quitters (Anti)

Zapadna obala, Istočna obala

Zorica Kojić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu