Kultura

Novi album

Šampioni svemira u sanjarenju 2

foto: the national’s homecoming festival, cincinnati, ohio

Šampioni svemira u sanjarenju

Big Thief: Dragon New Warm Mountain I Believe In You

Oh, frailty and fragile words
You tell me a lot of words
You tell me all about your love
And I feel what I hear you say
I don’t talk the same way
Cause that don’t feel like love
As the dog opens his eyes
As the blue crow flies
I’m going to meet my love
I already died
I’m calling from the other side
Underneath love
There’s a bottle out in the sea
With a message inside from me
Saying, “Release my love

(Big Thief, Love Love Love)

Vreme je za nove heroje.

Adrijana Lenker i njeni drugari Big Thief snimili su svoju Žetvu! I to, gle slučajnosti, tačno pola veka nakon ovog Jangovog klasičnog folk kantri rok dragulja! Mislimo, naravno, na Harvest, legendarni album Nila Janga. Big Thief izdaju, dakle, svoju petu ploču 11. februara 2022, stari Nil svoju četvrtu 1. februara 1972. Nemamo pojma šta zvezde kažu o ovim datumima, ali da su pomenuti albumi osetno povezani srodnom atmosferom, duhom žudnje i tumaranjem mašte, kao i odlutavanjem u svakom mogućem smislu i pravcu, zvukom i rimama – u to nema ni najmanje sumnje. Ali, sačekajte trenutak! Ko su Big Thief uopšte?!

Big Thief su indi folk rok bend živopisnog sastava, reklo bi se čak malčice i previše živopisnog. Ukratko, članovi benda skupili su se odasvud – Teksas, Izrael, Minesota – da svako za sebe pohađa čuveni Muzički koledž Berkli u Bostonu. Onda se glavni vokal, gitaristkinja i autorka Adrijana, po završetku studija, u Njujorku ponovo susrela sa gitaristom Bakom Mikom, gde su počeli da rade na muzici zajedno, napravili 2015. bend sa preostalom dvojicom kolega, venčali se i – u međuvremenu razveli. Adrijana se potom zaljubila u australijsku umetnicu Indigo Spark, slične muzičke provenijencije – pa su se i njih dve rastale. Ovo je kratki popis emotivnih katastrofa što su snašle ključne članove benda. No, paradoksalno, to ih je izgleda među sobom prisno svezalo više nego išta, uprkos navedenim privatnim slomovima i solo-karijerama koje usput teku. Krhotine što u paramparčad rasture i mnogo grandioznije rokenrol gromade, ovom pametnom malom bendu evidentno su pomogle da se sastavi za dugo trajanje. I počne da pravi najbolju muziku svog života.

UVRNUTO GENIJALNA ANOMALIJA

Posebna priča su naizgled totalno šarenoliki žanrovski miljei u kojima su članovi sastava Big Thief do svog uzajamnog sudbinskog susreta obitavali – kantri, folk, regtajm, sving, džez i, naravno, pank! Svako je svirao šta je voleo. Bend koji su stvorili zato je bio ujedinjenje svega ovoga na višoj ravni. Uz to, evo jedne pikanterije: kao da naknadna queer odrednica u životu tridesetogodišnje frontmenke sama po sebi nije dovoljna, isplivalo je da su Lenkerovu roditelji podizali unutar izvesne hrišćanske sekte, od koje su se distancirali kad joj je bilo otprilike 6 godina, da bi ona nešto kasnije počela ambiciozno da komponuje, objavivši debi album sa nepunih 14. I da, u tinejdžerskom uzrastu bila je zainteresovana za tekvondo, a u karateu čak nosila titulu državne šampionke Minesote tri godine zaredom. Zna li Džej Džej Barnel za ovu curu?!

Pa, posle recite da devojke nisu superjunakinje!

Big Thief su od samog početka predstavljali na neki način – uvrnuto genijalnu anomaliju na rok sceni. Kad već svoje prvo izdanje nazovete Masterpiece (Remekdelo, 2016), jasno je da imate visoke aspiracije. Ili da ste izuzetno duhoviti na svoj račun. Ali, ovaj opisani četvoročlani konglomerat muzičkih frikova situiranih u Bruklinu, zapravo je ceo svet ostavio zatečenim onom dvostrukom diskografsko/kalendarskom epizodom tik pred našu “novu normalnost”: naime, godine 2019, u razmaku od svega pet meseci, Big Thief objavili su dva odlična albuma – U.F.O.F. i Two Hands – kojima definitivno utemeljuju svoju autentičnu estetiku, prozvanu dream-folkom. Odatle, pa do najnovije ploče Dragon New Warm Mountain I Believe in You (4AD), bio je dovoljan tek jedan smeli, premda skroz neočekivan korak.

Adrijana Lenker je glavna autorka benda Big Thief. I to doslovno. Na novom duplom albumu, od čak 20 krasnih pesama, samo jedna napisana je u saradnji sa bivšim suprugom i aktuelnim kolegom Bakom Mikom. Po sugestiji bubnjara i producenta Džejmsa Krivčinije, ploča Dragon New Warm Mountain I Believe in You stvarana je na četiri raznorodne lokacije, uključujući države Njujork, Kaliforniju, Kolorado i Arizonu, u isto toliko različitih studija i sa četvoricom posebnih snimatelja. Njegova ideja bila je da bendu pruži priliku za zajedničko sanjarenje, krstarenje velikom zemljom, misaono traganje i razvijanje neuhvatljivih emocija. A u tome su Big Thief apsolutni šampioni svemira.

To, u stvari, i nije prvi put: njihova prethodna dva albuma nastala su na sličan način – jedan u predgrađu Sijetla, drugi u pograničnom gradiću u Teksasu, što će reći da Big Thief odavno imaju koncept da se srode sa duhom nekog atipičnog mesta gde snimaju muziku, ne bi li to doprinelo oneobičenom ugođaju ploče, kao njen bazični spiritualni adut.

OPOJNA PSIHODELIJA

Ali, Big Thief nikako nisu staromodni retro bend, tu i tamo ipak promaknu očigledni znaci da je poneko ovde slušao trip hop i da garantovano ume da upotrebljava ritam-mašinu. Ovo jeste uzbudljivo moderno čitanje prastare tradicije, u kojoj ima mesta za drombulje, violinu i pedal steel, ali i za elektroniku, zašto da ne? Time je njihovo naoko drevno putešestvije zvučnim američkim krajolikom u potpunosti nadahnuto ubrzanjem modernih vremena. Kada Adrijana zapeva uvodnu Change, to je još uvek Déjà Vu Krozbija, Stilsa, Neša i Janga, ali već ona naredna, mantrična Time Escaping može biti i stara Madona iz dana Ray of Light ili ona sasvim nova Lord. U mnogo hvaljenoj Spud Infinity pojavljuje se sva sila instrumentalnih boja što pesmi daje gotovo raštimovanu raskalašnost jednih Rolingstonsa, završivši je nekom vrstom otkačene aluzije na svršetak All You Need is Love njihovih liverpulskih takmaca Bitlsa. Zato se naslovna numera, čarobno zamagljenih čuvstava, prepokriva ludilom zvukova ispod slatkog glasa Lenkerove u Little Things, da sve zajedno hrupi u ljupko raspojasanu Red Moon sa anđeoskim drajvom i potom se okonča brzim premotavanjem – ali u kom smeru? Znajući ih, verovatno unapred. No, šta tačno u tom procesu propuštamo da čujemo?!

Dragon New Warm Mountain I Believe in You neosporno je tour de force benda Big Thief i dramatičan dokaz da velikih savremenih kantautora i te kako ima, što uostalom i tvrdi celokupna svetska kritika. Na naslovnoj strani albuma vidimo dečji crtež na kome su sova, meda, ptica i dinosaurus okupljeni oko logorske vatre: naziv ploče praktično je neprevodiv, njegovo poreklo otkrićete sami. Možda je ovo zaista Beli album družine Big Thief, kako to neki kažu, ali je on po mnogo čemu pre Magical Mystery Tour, sa svojom opojnom psihodelijom čvrste konstrukcije, začudnim tekstovima i naivnošću otkrivanja one Amerike iz pradavnina. Jer, kao što na početku rekosmo, vreme je za nove heroj(k)e.

Iz istog broja

FEST 2022.

Krv, sreća, suze i znoj

Zoran Janković

Pozorište: Sarajevo i Kraljevo u Beogradu

O stradanjima, velikim i malim

Marina Milivojević Mađarev

Pozorište

U hodnicima nesvesnog

Nataša Gvozdenović

Studije

Kreiranje industrije stvarnosti

Aleksandar Ostojić

Proza

Preteško breme ćutanja

Ivan Milenković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu