Kolumna

Zona sumraka

Zločin i kazna

Narodnom poslaniku, tj., članovima njegove porodice pripada novčana naknada za slučaj pogibije prilikom čupanja električnih kablova u skupštinskoj sali

Poslanicima koji su prekardašili s nedolaženjem na sednice biće oduzeti mandati! Najnoviji zulum dosovaca osetiće se u 75 porodica: svaki drugi ražalovani deputat potpomagao je i nekog siromašnog rođaka koji je za to siromaštvo sam, doduše, kriv, ali je od poslaničke plate uvek jedan deo odlazio na samohranu majku, strinu, ratnog paravojnog invalida i sl..

E, sad, oni koji su za isterivanje poslanika ponavljaju da niko ne može da prima platu a da ne dolazi na posao, ovi s najviše isteranih pozivaju se pa na neki član koji kaže da poslanički mandat može biti oduzet samo ako mrtvozornik i sudski patogolog ustanove da je poslanik mrtav, opojan i kremiran… Majku mu, zar ne može da se donese pravilnik o oduzimanju mandata? Pravnici ćute, ali ako stručnjaci neće da se time bave, ima ko hoće! Sinoć u parku zvanom Kikevac vidim čuvenog profesora Pravnog fakulteta – šeta kera (on, ili neko ko je pljunut on). Kad ne pominje dosmanlije i Arnaute, izgleda baš simpatičan. Jarost ga obuzme samo kad govori o prodaji srbetine Haškom kombinatu! Treba samo kulturno da priđem, dobro veče, ja sam taj i taj, biste li bili ljubazni da pogledate nacrt mog antisikter zakona, trebalo bi ga malko uskladiti sa Ustavom, Svetim pismom… U tom trenutku pas potrča, gazda požuri za njim, nema veze, ne treba mi niko.

Čl. 1

Poslanički mandat ne može biti ukinut sve dok poslanik daje i najmanje znake života.

Čl. 2

Članovi Administrativnog odbora obavezni su da u džepu nose ogledalce veličine 12x8cm ("vojničko"). U slučaju da poslanik bude u ropcu duže od pola sata, najstariji član Odbora prilazi samrtniku, putem ogledala utvrđuje zvanični prestanak disanja i daje znak obezbeđenju (istom onom koje iznosi žive poslanike koji krše disciplinu) da telo ukloni radi komemoracije i pogreba.

Čl. 3

Privremena suspenzija mandata se može izreći poslaniku ako je ovaj duže od sedam dana u stanju kliničke smrti, u komi dužoj od šest nedelja, kao i usled trajne neuračunljivosti koju ustanovljuje od Administrativnog odbora imenovan žiri.

Čl. 4

Poslanik koji je makar jednom prisustvovao zasedanju ili delu zasedanja ne može biti opozvan.

Čl. 5

Narodni poslanik ne može biti smenjen ako izostaje zbog druge javne funkcije. Narodni poslanik koji predsedava nekim upravnim odborom gde prima lični dohodak neuporedivo veći od onoga što prima u Skupštini ne može biti smenjen s poslaničke funkcije makar nijednom ne došao u Skupštinu.

Čl. 6

Poslaniku dospelom u stanje skupštinske hibernacije (poradi toga što kao predsednik Upravnog odbora ima mnogo obaveza!) niko ne može oduzeti poslaničku platu, jer je to plata koju mu u vidu avansa daju sami birači, svesni da će njihov izabranik društvu biti korisniji ako upravlja nekom telefonskom kompanijom nego ako dreždi u Skupštini gde može biti poliven, šutnut u cevanicu i sl..

Čl. 7

Za oduzimanje mandata nadležan je Administrativni odbor. U slučaju da predsednik Odbora nije prisutan, Odborom predsedava zamenik; ako je zamenik često ili trajno odsutan, Odborom rukovodi član koji prvi (jedini) dođe na sednicu Odbora; ako i njega nema, Sednica se odgađa na period koji ne sme biti duži od tri godine.

Čl. 8

U slučaju da se ni posle isteka trogodišnjeg zakonskog roka Odbor ne sastane – ništa.

Čl. 9

Poslanik koji retko dolazi ili nikako ne dolazi na zasedanje može doneti opravdanje od: 1) bračnog druga 2) mesnog paroha 3) partijskog sekretara 3) venč. kuma 4) sebe samog.

Čl. 10

Poslaniku koji ima opravdanje za izostanke ne može biti oduzet mandat.

Čl. 11

Poslaničke plate, dodaci, putni troškovi i dnevnice zagarantovani su svim narodnim poslanicima nezavisno od toga jesu li prisustvovali sednici. U slučaju da poslanik ima stan i u Beogradu i u unutrašnjosti, putne troškove naplaćivaće onako kako je za njega povoljnije (posl. Nikolić).

Čl. 12

Ako poslanici neke partije (DSS) odluče da napuste skupštinu, ne moraju da vrate mandate; mandati su njihovi: nosioci mandate mogu da koriste izvan skupštine, imaju pravo da ih zaveštaju partijskom podmlatku ili da ih puste u promet na mandatnoj berzi.

Čl. 13

Poslaniku koga partijsko rukovodstvo isključi iz Partije ne prestaje mandat narodnog poslanika. Naprotiv (prof. dr ing. prim. Ivković, miljenik masa, ostao socijalista dok je SPS skrenuo s linije).

Čl. 14

Narodni poslanici koji su profesori fiskulture mogu borilačke veštine praktikovati u skupštinskoj sali ako procene da bi borba između poslanika koje predsednik Skupštine udalji sa sednice i skupštinskog obezbeđenja bila neravnopravna.

Čl. 15

Narodnom poslaniku koji sa zasedanja bude isključen više od 50 puta (zbog vređanja parlamenta, drugih poslanika ili trećih lica) mandat ne može biti oduzet niti skraćen.

Čl. 16

Narodnom poslaniku koji sa zasedanja bude isključen više od 50 puta mandat se produžava onoliko koliko je zbog samovolje predsedavajućeg proveo u Batajnici i drugde.

Čl. 17

Narodni poslanik ima pravo da poliva predsedavajućeg. Pravo na novčanu naknadu poliveni ima samo ako mu prilikom polivanja u lice poleti i bokal.

Čl. 18

Narodnom poslaniku, tj., članovima njegove porodice pripada novčana naknada za slučaj pogibije prilikom čupanja električnih kablova u skupštinskoj sali.

Iz istog broja

Nuspojave

O srnećem pamćenju

Teofil Pančić

S noge na nogu

Stojan Cerović

Navigator

Popisi i dosijei

Zoran Stanojević

Ćar

D. Ž

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu