Kolumna

Navigator

Ženski Fejsbuk

Jeste li ikada pomislili kako bi izgledao Fejsbuk da ga je dizajnirala i osmislila neka žena, a ne gik sa Harvarda? Ne znam da li imam pravi odgovor, budući da ni sajt o kome govorim nije kreirala žena, ali je to nešto najbliže ženskom pogledu na društvene mreže što sam ja video. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što izgleda veoma dobro, ama se ja tu slabo snalazim. Kao i u parfimeriji.

Pinterest (www.pinterest.com) mogao bi da bude sledeće internet čudo. Sajt je nastao krajem 2009, pušten je u rad nekoliko meseci kasnije i još je u test fazi. Da biste se uključili, potrebno je da sa sajta pošaljete zahtev i sačekate da vas prime (obično u roku od 24 sata). No, i bez toga možete da razgledate po sajtu, jedino ne možete i vi da mu doprinosite.

Razlika između Pinteresta i Fejsbuka je u pristupu sadržaju. Pinterest je neka vrsta oglasne table gde pribadate (pinujete) ono što nađete kao interesantno. Svaku fotografiju koja vam se dopadne na internetu možete pinovati sa ili bez komentara (bolje je sa komentarom, naravno). Određujete joj rubriku i to je otprilike to. Ostali korisnici mogu da je gledaju i komentarišu, ali i repinuju odnosno skrenu pažnju svojim Pinterest prijateljima na nju. Repinovanje je novost u odnosu na Fejsbuk, budući da je lajkovanje i komentarisanje takođe moguće na ovom sajtu.

Sajt, zapravo, kombinuje Fejsbuk i Tviter. Korisnici Fejsbuka lako se prijavljuju na Pinterest, koriste svoj Fejsbuk profil te ne moraju ništa novo da ukucavaju. Pinterest vas, ako to želite, automatski povezuje sa svim prijateljima sa Fejsbuka koji već "pinuju", tako da ne startujete sa profilom od nule. Svoje pinove možete da reklamirate i na Fejsbuku i na Tviteru, dakle da ih uvežete sa svim društvenim mrežama u kojima se krećete.

Ono što je na Pinterestu najinteresantnije jeste način prikazivanja sadržaja. Najviše liči na oglasnu tablu, ali rekoh već da je to (ne)red u kome se žene bolje snalaze od muškaraca. Zato i ne čudi što su u SAD više od 80 odsto korisnika sajta žene. Takođe, ovaj sajt je svetski rekorder po brzini sticanja prvih deset miliona korisnika, to im je uspelo za samo osamnaest meseci.

Za razliku od drugih društvenih mreža Pinterest vas na samom startu poziva da se opredelite za oblasti koje vas interesuju (moda, hrana, automobili, putovanja itd.), potom da izaberete svoje prijatelje čije ćete pinove gledati i shodno tome nastaje vaš profil. Treba li reći da su se već pojavili eksperti koji kažu da im je dovoljno da pogledaju vašu "tablu" i da vas na osnovu nje procene bolje nego da vam gledaju CV. Jer ono što vam se nađe na ekranu predstavlja neku vrstu ogledala vaših interesovanja. Gledajući sve te šarene slike u mom slučaju (uključujući i automobile), rekao bih da je to odraz neke moje nežnije strane, do sada mi nepoznate.

Iz istog broja

Nuspojave

Ministar đačić

Teofil Pančić

Moj muški život

Raspuštenko

Miloš Vasić

Trupni portret

Domaćin i Gost

Dragan Todorović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu