Kolumna

Navigator

Za šaku tokena

Jezikom propisa, digitalni token je oblik digitalne imovine koji predstavlja bilo koju vrstu nematerijalnog imovinskog prava koji u digitalnom obliku reprezentuje jedno ili više tih prava, uključujući mogućnost da se korisniku tokena pruži usluga.

Svakodnevnim jezikom rečeno digitalni token je nešto poput potvrde, bona koju vam neko daje kao garanciju da će vam nešto predati ili izvršiti. Recimo, profesor engleskog jezika koji drži privatne časove može da napravi digitalne tokene i časove rasproda unapred. Onaj ko ima token samo treba da ga pozove i zakaže termin koji je već platio.

Ili poljoprivrednik, koji može sada da vam proda tri džaka paprika i obaveže se tokenom da će ih isporučiti na jesen, kada se pravi ajvar. Ako iz nekog razloga tada paprika bude skuplja od cene koju ste vi platili, to je njegov problem. Ako bude jeftinija, loše ste se pogodili. Ali token vam garantuje ta tri džaka.

Isto to smo mogli sa priznanicom, samo što su manje šanse da će se token izgubiti, a ako je dobro formulisan male su šanse da se neko obaveže preko svojih mogućnosti. Lakše je za planiranje, a u nekim slučajevima omogućava da dođete do nečega što vam je inače nedostupno.

Tako dolazimo i do povoda za ovaj tekst. Komisija za hartije od vrednosti odobrila je preduzeću Finspot da emituje prvi digitalni token u Srbiji čija je funkcija da pokriva neke finansijske transakcije. Razlika između ovog i tokena koji možete da napravite sami je da su u Finspotov “ugrađene” određene garancije odnosno da se Komisija uverila da je izdavač legalan, legitiman i ozbiljan. Sve dalje je stvar biznisa, odnosno poslovnih procena koje mogu biti uspešne i neuspešne.

Ideja Finspota, inače jednog od najuspešnijih fintek startapa u Srbiji, jeste da građanima i drugim preduzećima ponudi da preko njih plasiraju svoj novac. Finspot se bavi faktoringom, što je oblik ubrzavanja kretanja kapitala, najjednostavnije rečeno pomaže preduzetnicima da brže dođu do već zarađenog novca “zarobljenog” u fakturama koje čekaju na naplatu. Da bi se to ubrzavanje finansiralo potreban je dodatni kapital, na primer novac koji imate na računu i hteli biste da vam donese malo bolji prihod od kamate koju daje banka.

Kao pojedinac i preduzeće koje za to nije registrovano, ne možete da ulažete na finansijskom tržištu tek tako. Ali zato sada možete da kupite digitalni token koji je sve te uslove zadovoljio. Token znači da se Finspot obavezao da će u roku na koji ste ga uzeli da vam uveća sumu koju ste uložili. Vi token, dakle, uzimate u veri da oni svoj posao rade dobro budući da se ipak radi o investiciji, a investicije uvek nose dozu neizvesnosti.

Ukratko, digitalni tokeni nisu kriptovalute iako koriste sličnu tehnologiju. Njegova vrednost neće rasti sama od sebe i on definiše odnos između vas i emitera tokena i često se njime ne može dalje trgovati. Ono što je u ovoj vesti odlično jeste da se konzervativne institucije, poput Komisije, otvaraju za digitalna rešenja. Ono što je loše je da mnogi misle da se radi o mutnim poslovima, mešetarenju jugoskandik-dafiment tipa, što znači da će biti potrebno vremena i edukacije da bismo videli pravi kvalitet tokenizacije u finansijskom sektoru. A u digitalnoj ekonomiji vreme vredi više od novca.

Iz istog broja

Nuspojave

Do putića dva izvora

Teofil Pančić

TV manijak

Superfinale

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu