Kolumna

Lisica i ždral

Where is Waldo

Kad su mu jataci otkazali gostoprimstvo a dotok novca bio mučki prekinut, general je na naplatnoj rampi radio neprestano u sve tri smene

Upad u fabriku i pretres fabrikantove kuće pokazali su da Ratko Mladić ne radi kao poslovođa u prvoj smeni i da nije zaposlen kao Vuićev vrtlar. U raciji izvedenoj za vedla (videla, upoznaj svoj jezik da bi ga više voleo) nije uočen niko sa šapkom vojvode Stepe, pa su se progonioci obreli u kuću buržuja gde su ih sačekale fotografije sa rukama dignutim uvis: ne pucajte, predajemo se, nemamo oružje premda smo načinjene u lovu koji je, kao što se iz nas vidi, i danas omiljeni sport kako vojne tako i civilne vlastele…

Zaista, ako traženik ne radi u fabrici, ako ne cepa drva za fabrikantov kamin, koje li je obličje uzeo, hoćemo li se, kao kad je pao doktor Dabić, isto tako čuditi generalovoj domišljatosti i mimikriji?

1. General Mladić uhvaćen neposredno posle sv. liturgije

U selu P. nedaleko od Z. a u B. eparhiji, starog sveštenika zamenio je sredovečni, stameni popa koji je crkvenom odboru predočio odgovarajuću svedodžbu i preporuku istog takvog odbora bosanske parohijice gde je pre rata službovao… Smenjivala su se godišnja doba, opela, krštenja, i smenjivala bi se unedogled da jedne nedelje popa umesto "amin" nije otpevao "mi smo artiljerci". Vitraž na istočnoj strani bogomolje rasprsnuo se na sastavne delove, dvojica saradnika državne bezbednosti koji imađahu svak svoj stol blizu pevnice samo su se pogledali, uglavnom, odmah po svršetku liturgije, dok su se parohijani rukovali u porti (šake se onako hladne, kao da već oprobavaju studen koja će ih krasiti kad budu preko braon štraftastog odela prekrštene na grudima, samo prstima dotaknu; obe desnice jedan jedini put odu naniže i na donjoj amplitudi se razdvoje: prijatan ručak!), specijalci su opkolili hram Gospodnji iz kojeg, gle, izlazi general Mladić u maskirnoj uniformi i rukava zavrnutih onako kako ih svi pamtimo. Komandir specijalaca ukrutio se i salutira: "Gospodine generale, dužnost mi je da vas predam Specijalnom su…", general iz futrole za durbin izvlači raspeće i zapušava komandirova usta, cjelivaj ovo, dve starice padaju u nesvest, prepoznale su glas svog pastira a vide ga kao vojskovođu koji kao nekoć preuzima kontrolu i nad vlastitim hapšenjem: "Zbrinite ovu nejač pa da idemo, hajd, ne treba vam DNK, ja sam!"

2. Ratko Mladić radio noću kao garderober u SANUu, dok su dnevne šihte držali jedan pukovnik u civilu i jedan major

Na konkurs SANU-a za garderobera javila su se tri kandidata. Toliko nam baš i treba, pljesnuše rukama članovi Komisije: "Konkurs je bio tajan, bio je u fazi načertanija, i nismo izašli s njim u javnost da se ne ponovi slučaj Memoranduma, a vi ste to nekako saznali, vi ste, dakle, ljudi kojima ćemo poveriti svoje živote, svoje kapute i šešire."

Prođe nekoliko godina, noćni portir izrazi želju da danju volontira u departmanu za insekte: koje bubice najbolje obožavate, pitali su akademici, pčele, rekao je ovaj, ne sluteći da je u blizini pripadnik tajne službe sa mobilnim programiranim da reaguje na pojedine reči. Istog trena krtičina nokija poče da vibrira, potom da zuji kao pčela te napokon da vlasnika kroz čakšire i donji veš ujeda kao prava pčela.

3. Odbegli general prodavao slike i majice sa svojim i Karadžićevim likom

U Knez Mihailovoj ulici bi se kad god je vreme lepo pojavljivao prodavac majica sa Karadžićevim i Mladićevim likom. Šeta jednog dana visoki oficir državne bezbednosti sa ženom i pažnju mu privuče sličnost prodavca sa likom na tkanini. "Svi smo mi Mladić" pisalo je na majici koju prodavac beše obukao preko maskirne uniforme, kao radikali kad navuku majicu preko sakoa i blejzera. Gle ti njega, prostrujalo je odjedared kroz glavu toga pukovnika čiji se identitet sada, naravno, krije, nije ni maskiran, nego trguje u uniformi i pod punom ratnom spremom.

4. General radio kao zatvorski čuvar i bio četiri puta proglašen za čuvara meseca

Hoteći da se unapred pripremi na život iza rešetaka, najčuveniji haški traženik zaposlio se u zatvoru gde su ga pitomci u više navrata proglašavali čuvarom meseca. Nagradno odsustvo nije nikad koristio, otić ću ranije u pemziju, govoraše narečjem koji se svima činilo odnekud poznatim.

5. Ratko Mladić radio na naplatnoj rampi u sve tri smene

Kad su mu jataci otkazali gostoprimstvo a dotok novca bio mučki prekinut, general se zaposlio na naplatnoj rampi gde je da bi izbegao primopredaju dužnosti radio neprestano u sve tri smene, rešavajući tako jednim udarcem problem smeštaja, zametanja tragova i sl. Ko zna dokle bi ova drskost trajala, jer su na korak od begunca prolazila vozila najviših rukovodilaca, da general nakon dve godine neizlaženja iz kućice nije zadremao pa se stvorila kolona koja je izazvala pozornost.

6. General Mladić bio upravitelj škole koja je imala samo jednog đaka pešaka

U planinskom zaseoku Lj. nadomak Ž. školu je usled bele kuge pohađao samo jedan učenik. Nastavu beše držao učitelj koji je mališana oborio na popravni iz veronauke samo da bi i leti imao koga da propituje. Ljutiti mališan je vlas učiteljeve kose poslao poštom u Torlak gde je ustanovljeno da je reč o tome i tome.

7. Haški begunac bio u programu za zaštitu svedoka

Dok je u tuđini svrha zaštite svedoka ono što će svedok reći a mafiji se neće svideti, kod nas se svedok čuva da ne bi progovorio i tom govorancijom naneo štetu i sebi samom i državi koja ga dvori i taji. General je na skrivenom majuru imao sve, teretanu, streljanicu, dva društva pčela, mini Hilandar, kuglanu, ali je žudio da lovi sa drugovima, ili makar da mu se donesu slike iz lova… Rečeno – učinjeno.

Iz istog broja

Nuspojave

Gerila na određeno vreme

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu