Kolumna

Zoom

Vulin s boka, Mitrović zguza – Kako se uz pomoć vojske i muzike brani Vrhovni komandant od protesta građana 2

foto: goran stanković / fonet

Vulin s boka, Mitrović zguza – Kako se uz pomoć vojske i muzike brani Vrhovni komandant od protesta građana

Svako sredstvo, pa i zastrašivanje ljudi, izgleda da je dozvoljeno kada je jaka želja da se minimalizuju građanski protesti i da se demonstranti, kojih je, inače, po oceni vlasti "šaka jada", zadrže u kućama u predstojeću subotu

Generali u kolu: Ko je pretio državnim udarom?

Ovo već postaje ludilo. Dokle može da ide sluđivanje naroda? Do beskraja, čini se. Najnoviji prilog toj hipotezi dao je lično "tetkin mali", Aleksandar Vulin, koji je sazvao nešto pompeznog imena, a očigledno šupljeg sadržaja, što liči na njega. Ali ne liči na generale da se upregnu u kolo plašenja naroda, mada ima i ona poslovica po kojoj se ovce prepoznaju po pastiru, pa izgleda da i ovi generali liče na ministra i to više nego što je dolično profesionalnim oficirima.

U najkraćem, vest koja je izazvala ovaj komentar glasi: "Vojska Srbije, kao čuvar mira i stabilnosti, neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara i upozorava da bi svi koji ga najavljuju i traže trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom, saopšteno je u utorak sa zajedničke sednice kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba."

U saopštenju sa sednice navedeno je da je Vojska opremljena i spremna da izvrši svako naređenje predsednika Srbije i da sačuva mir i stabilnost zemlje i naroda.

Vojska Srbije poručuje svima, i u zemlji i u inostranstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka, zaključeno je na sednici.

Kao prvo, ko je, kada i gde najavio državni udar? Time je nedavno mahao kad se raspomami pred kamerama Pinka onaj nesretni urednik "Informera", ali i on je nešto zaćutao na tu temu, pa sad eto prilike da se ponovo raspomami. Jer, kad se pominje "zajednički kolegijum", iz tog dima mora neka vatra da se pojavi makar u jutarnjim programima.

Svako sredstvo, pa i zastrašivanje ljudi, izgleda da je dozvoljeno kada je jaka želja da se minimalizuju građanski protesti i da se demonstranti, kojih je, inače, po oceni vlasti "šaka jada", zadrže u kućama u predstojeću subotu.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je očigledno da režim pokušava da višemesečne proteste građana širom Srbije predstavi kao pretnju na koju bi trebalo odgovoriti angažovanjem Vojske Srbije.


Tehnologija vlasti: Vojska kao instrument

"Ovi protesti svakako nisu pretnja za Srbiju od strane njenih građana, već predstavljaju vapaj da režim prestane da zloupotrebljava državu u svom obračunu sa građanima koji nisu deo vlasti", rekao je agenciji Beta Ponoš, koji je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Ponoš je istakao da su uznemiravanje javnosti, pretnje i haranga prema političkim neistomišljenicima, zloupotreba administrativnog, pravosudnog i policijskog aparata – deo Vučićeve tehnologije vlasti.

Ono što je činjeno i što se najavljuje ovim saopštenjem, deo je istog manira, ali i veoma opasan korak, dodao je Ponoš.

"To što ministar odbrane Aleksandar Vulin ima problem sa terminologijom i što se ovim saopštenjem zarekao svom vrhovnom komandantu da ga vojska neće rušiti, jeste groteskno, ali ta glupost ne umanjuje odgovornost onih koji stoje iza ovog saopštenja, jer je poruka opasna", rekao je Ponoš.

Ponoš je objasnio da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, stajući iza ovakvog saopštenja, dozvolio da se vojska koristi kao instrument vladajuće stranke u obračunu sa političkim neistomišljenicima i kao pretnja prema građanima Srbije.

"Pozivam ga da se vrati svom redovnom poslu, da ne pristaje na ovakve zloupotrebe vojske i da poštuje Ustav Republike Srbije i zakone o odbrani i vojsci", istakao je Ponoš.

Brigadni general avijacije u penziji Sreto Malinović ocenio je da se u saopštenju izdatom nakon zajedničke sednice Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) radi o klasičnoj zameni teza iza koje se krije namera da se vojska zloupotrebi u političke svrhe.

"Niko od onih koji protestuju nije jednu ružnu reč rekao za vojsku ili policiju, niti je pomišljao na državni udar. Traži se samo da se obezbede normalni izborni uslovi u kojima će narod imati priliku da se izjasni", rekao je agenciji Beta Malinović, koji je i funkcioner Demokratske stranke.

Malinović je rekao da je u pitanju zamena teza jer su državni udar pominjali isključivo tabloidi bliski vlasti.

"S kojim pravom na takav način neko govori o svojoj vojsci? To je opasna zamena teza i tako oni pokušavaju da uvuku vojsku u ono što nameravaju", rekao je on.

Rekao je još da vojska "nema šta da dozvoljava ili ne dozvoljava", već samo treba da radi u okviru svoje Ustavom određene uloge.

Malinović je rekao da takvo saopštenje nikada ranije nije bilo prosleđeno, niti je tako nešto bilo moguće.


Beži s puta: Ministar u tenku

"Bilo je takvih lobiranja 2000. godine i pokušaja pojedinaca da stave vojsku u službu jednog bračnog para i režima, ali to baš nije pozdravljeno od pripadnika vojske. Ja se nadam i da sada u VS ima dovoljno pameti i spremnosti da spreče zlo u koje neko, očigledno, ima nameru da ih uvuče", rekao je on.

"Nadam se da će pobediti pamet i odlučnost ljudi u vojsci da služe svojoj državi i svom narodu, a ne nekakvim šarlatanima koji su u 50 godina služili vojsku tri dana", rekao je Malinović.

Zamišljam združenu vojno-medijsku operaciju u kojoj Vulin napada s boka, a Željko Mitrović, vlasnik Pinka, s kamiona pušta muziku i lascivne doskočice protiv lidera Saveza za Srbiju.

Nedavno sam za jednu televiziju, čiji se program emituje na stranom jeziku, pokušao da metaforom odgovorim na pitanje o stanju institucija u Srbiji. Rekao sam da Srbija ima institucije. Baš kao što folksvagen ima u sebi sve ispravne sisteme i delove. Ali i najbolja kola će se pokvariti ako ne menjate ulje, ne idete redovno na servis, vozite bahato… Eto tako se kvare srpske institucije: od Ustavnog suda do nesretnog REM-a koji se stavio u službu propagande, umesto da građane brani od poplave jednostranosti i laganja.

Tako je i sa vojskom. Čim su Vulina pustili u tenk.

Iz istog broja

Nuspojave

Dva Boška i jedan Francisko

Teofil Pančić

Navigator

Kome treba upristojeni Tviter

Zoran Stanojević

Putevi oko znakova

Među Hiperbolidima

Lazar Džamić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu