Kolumna

Navigator

Vrednost Tvitera bez botova

Biće da vlasnici Tesle nisu srećni što lider kompanije Ilon Mask želi da troši vreme i snagu baveći se Tviterom i to mu pokazuju na berzi. Kad kažemo vlasnici, ne mislimo na vlasnike Tesla automobila već akcija kompanije, koje su značajno izgubile na vrednosti od kako je objavljeno da će Ilon Mask preuzeti jednu od najvećih društvenih mreža na svetu. Povratile su deo svojih vrednosti u petak, kada je objavljeno da je kupovina privremeno odložena, Maskovom voljom. Što je, opet, dovelo do strmoglava akcija Tvitera.

Nije tajna da mnogi misle da je Mask za Tviter ponudio previše (44 milijarde dolara), takoreći svi sem akcionara Tvitera su tog stava. Razlog zašto se sada predomišlja je sumnja u zvanične podatke Tvitera, da od ukupnog broja korisnika manje od pet odsto otpada na botove. Nemojte da vas ovaj naziv zbuni, ono što u Srbiji nazivamo botovima u svetu su trolovi, dok su botovi internet roboti koji glume žive ljude, ali su od softvera.

Ako ih je manje od pet odsto, kako Tviterov menadžment tvrdi, onda nije strašno, ali ako ih je više, postavlja se pitanje može li se na Tviteru zaraditi novac da bi se vratila investicija ako treba da trgujete sa robotima koji ništa ne kupuju. Roboti na Tviteru služe da podrže neku akciju, naprave gužvu, šire neki sadržaj ili da ga uguše, prijavljujući ga moderatorima kao nepoželjan. Dakle, nisu problem lažni nalozi koje je otvorio živ čovek i kojih takođe ima mnogo, već botovski.

Mask se uzjogunio kada je saznao da Tviter postojanje botova utvrđuje na uzorku od 100 naloga (napišimo to i slovima, stotinu, jednu stotinu). Po njemu je to nikakav i varljiv uzorak te je pozvao korisnike da izvrše isto istraživanje, na sto naloga, i pošalju mu rezultate. Onda je i uprava Tvitera pobesnela, uz tvrdnju da je Mask otkrio poslovnu tajnu (što on, inače, obožava da radi drugima). Mask se nije nimalo uzbudio, ali je poručio da treba svi da spuste loptu i sačekaju da se utvrdi šta je u džaku, pa da onda vide koliko to košta. On misli da je botova četiri puta više od onoga što Tviter priznaje.

Sadašnji CEO, odnosno generalni direktor Tvitera Parag Agraval, takođe nije sedeo skrštenih ruku, već je krenuo u čistku u rukovodstvu otpustivši generalnog menadžera kao i šefa produkcije i prihoda, dakle dva najviša rukovodioca, bez posebnog objašnjenja sem da kompanija mora da se pročisti i pripremi da bude profitabilnija i uspešnija, bez obzira na to ko će biti vlasnik ubuduće.

To je objavio u seriji tvitova, naravno, a usledila su brojna zanimljiva pitanja vrlo uticajnih tviteraša, novinara i analitičara, koji su ubrzo razvili zanimljive teorije. Recimo, da je prste umešala “duboka država” koja će učiniti sve da Tviter ne dođe u Maskove ruke. Ali i da će otpušteni menadžeri dobiti lepe otpremnine, dok je veliko pitanje šta bi im se događalo da su sačekali Ilona Maska. Ako ovaj zaista dođe, što je do petka izgledalo sasvim izvesno, a sada se u to opet sumnja.

Biti internet investitor poslednjih nedelja nije najslađi posao na svetu, vrednost kriptovaluta takođe se tumba nizbrdo, na šta uticaj može da ima i globalna situacija budući da se mnogo njih “rudari” u Sibiru, pa bi isključivanje Rusije sa interneta imalo nesagledive posledice na neočekivanim mestima. Moto svih mešetara “ideje naše, benzin vaš” potvrđuje svoju tačnost, te povedite računa o tome kada sve skuplji benzin menjate za internet ideje nepoznate vrednosti. Ilon Mask, recimo, nije ni zainteresovan za benzin.

Iz istog broja

Nuspojave

Savršena oluja, iz dobrog pravca

Teofil Pančić

TV manijak

Mama Stefanija i baba Desanka

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu