Kolumna

Navigator

Vordl, sedmocifrena reč

Pre par nedelja po društvenim mrežama, na profilima korisnika koje pratimo, počele su da se pojavljuju neobične zelene kockice sa naznakom da se radi o rešenju neke internet mozgalice, za koju niko živ nije čuo. Sad već svi znamo da se zove Wordle (Vordl) i da je cilj da u šest poteza pogodite reč od pet slova, a kao pomoć vam se ukazuje da li ste pogodili i slovo i njegovo mesto u reči, ili samo slovo, ali ne i mesto. Pritom, morate koristiti postojeće petoslovne reči. Uz sve to dnevno možete da rešavate samo jednu zagonetku, a kada je rešite, čekaćete ceo dan da biste se upustili u novu. Da li je moguće da nešto takvo izazove svetsku pomamu?

Vordl je smislio programer iz Bruklina Džef Wardle (Vardl), kao zabavu za sebe i svoju devojku Palak Šah. Kako ona voli mozgalice i zagonetke sa rečima, napravio je jednostavnu igricu koju su njih dvoje mogli da igraju. Osnovnu verziju igre napisao je pre gotovo deset godina, ali mu je okolina rekla da je to sasvim bezveze pa ju je batalio. Sada su se on i devojka baš zaigrali i igricu su podelili sa rođacima i prijateljima na Votsapu. Pokazalo se kao veoma zarazno. U novembru je igralo njih devedeset. Polovinom januara bilo je već 300.000 igrača, a onda se sve otelo kontroli i Vordl sada igraju milioni širom sveta.

Vardl nije pokazivao neku ambiciju da od Vordla pravi pare, nije je okitio reklamama niti je uradio bilo šta u tom pravcu. Ali nije odoleo ponudi koju je, verovatno, priželjkivao. “Njujork tajms” je pre nekoliko dana objavio da je otkupio Vordl za sedmocifren dolarski iznos, niži sedmocifren doduše, ali ipak milionski. Vardl je odmah potom izjavio da je konačno odahnuo jer je pritisak na njega da igru komercijalizuje očito bio veliki, a on je običan programer koji ne voli da bude u centru pažnje.

Šta je tajna uspeha Vordla? Sam Vardl kaže da su mu uzor bile igre sa sajta “Njujork tajmsa”, pre svih Speling bi, takmičenje u ispravnom pisanju engleskih reči. I ta igra može da se igra samo jednom dnevno, što stvara osećaj “gladi” i nestrpljenja. Dalje, Vordl je igra čija pravila možete da naučite (razumete) za par minuta, znači ništa komplikovano, potrebno je samo osrednje znanje engleskog.

Kako se pandemija Vordla raširila svetom tako su se pojavili i novi sojevi, na desetine i stotine sličnih igara. WordMaster je, recimo, identičan kao Wordl, samo nema dnevno ograničenje, čim odigrate jednu partiju možete da startujete drugu. HelloWordl vam dozvoljava da povećate broj slova u igri, Lewdle koristi samo bezobrazne reči. Najluđi je Absurdl, koji menja traženu reč u odnosu na vaše pokušaje. A tu je i mnogo igara koje su derivati pojmova iz knjiga, filmova i drugih igara. Čitav jedan svet se otvorio kada je otkriveno da postoji interesovanje.

Najveću buru ipak je podigla glasina da će “Njujork tajms” Vordl staviti u pretplatnički deo sajta, ne bi li tako privoleo više ljudi da se pretplate na njihovo onlajn izdanje. Cilj je da dostignu deset miliona pretplatnika, što bi mediju dalo finansijsku sigurnost i nezavisnost. Nastao je čitav pokret protivnika takve odluke, a iz “Njujork tajmsa” se ne oglašavaju. Vordl je i dalje besplatan, ali ne zna se još koliko dugo.

Šta god da se desi, biće to neobično važno za budućnost medija na internetu. Ili će se pokazati da zabavni sadržaji mogu da donesu pretplatnike te mediji treba da ih osmisle i ponude, ili da korisnici interneta ne haju baš za nezavisnost medija ukoliko oni treba da je finansiraju, čak i kada im se zauzvrat ponudi nešto u čemu stvarno uživaju.

Iz istog broja

Nuspojave

Slučaj Barinkove Mare

Teofil Pančić

TV manijak

Olimpijada Titova parada…

Dragan Ilić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu