Komentar

Vojni rok, opet: Sred rejtinga i bajoneta 2

Biti spreman za sve četiri strane sveta: iz kasarne "Rastko Nemanjić" u Pančevu

Foto: Tanjug

7. 5. 2022. / 21.40

Vojni rok, opet: Sred rejtinga i bajoneta

Ništa ne obećava da će budući regruti izbeći skaradnu improvizaciju poput one kada se Vulin, kao ministar obrane, nekoliko dana igrao služenja vojske

Lakše je pobrojati o čemu predsjednik Srbije nije govorio u svom obraćanju u petak nego se osvrnuti na sve spomenuto. Ipak, izdvajamo apel za ponovno uvođenje vojnog roka: trajaće 90 dana, dobar je za ekonomski razvoj unutrašnjosti, a vala će i od momaka na služenju napraviti prave i odgovorne muškarce poput njihovih očeva i djedova. Naučiće, na primjer, kako da namjeste krevet i očiste W.C.

Nije tajna da je vojska na glasu u Srbiji. Još manje da na tom velikom valu popularnosti godinama jaše Aleksandar Vučić: generali iza njegovih leđa djeluju poput stranačkih aktivista, a parada i prikaza više je od seoskih slava. Zato se i teško oteti dojmu da Vojska Srbije, uglavnom, služi za uhljebljavanje i propagandu.

Međutim, rat u Ukrajini otkrio je u svoj golotinji stvarno stanje. Pored tehnike skrpljene sa svih strana uključujući i ruski vojni otpad, štancanja protutipova oklopnih vozila dostojnih filmova o Mad Maxu i kadrovskog oticanja, nepremostiv jaz je nepostojanje prave rezerve Vojske Srbije – ona u stvarnosti jedva popunjava  stražarska mjesta, a kamo li tenkovske i artiljerijske posade. Pri tom, Srbija uživa u samoproglašenoj vojnoj neutralnosti i ne može računati na eventualne saveznike.

Najavom tromjesečnog vojnog roka, Vučiću će opet skočiti rejting. Uprkos troškova, logističkih, političkih, kadrovskih i brojnih drugih problema plus ekonomskoj krizi na horizontu – možda i nema drugog rješenje. No, stvar je u nečem drugom.

Za tih devedeset dana, regruti mogu dobiti elementarnu obuku i ništa više. Ona možda ima smisla samo ako bude obnavljana na vježbama, osavremenjivana koliko je moguće i, prvenstveno, podređena dobro promišljenoj i strogo vojnoj svrsi. Čak i tada, gro rezerve može biti iskorišćen isključivo u pomoćne svrhe kako bi se od njihovog obavljanja oslobodili profesionalci.

U suprotnom, uvođenje vojnog roka zbog dnevno-političkog marketinga bez jasne strategije i plana, nije ništa drugo do skaradna improvizacija, štetna i iritantna, ravna Vulinovom petnaestodnevnom služenju u petoj deceniji života dok je bio ministar obrane. Ovakav razvoj događaja sasvim je izgledan, pošto je profesionalna autonomija Vojske Srbije odavno žrtvovana pumpanju Vučićevog rejtinga. Koliko, svjedoči i izdiranje šefa države da ne želi čuti kako je starješinski kadar nedovoljan i nepripremljen za uvođenje vojnog roka.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu