Kolumna

TV manijak

Vodopad i Palma

Protekle nedelje šampioni turizma su Jagodina i predsednik skupštine ovog grada Dragan Marković Palma. On je pokrio i domaću i stranu turističku ponudu

Mnogi građani Srbije godišnji odmor smatraju svojevrsnim azilom od domaće politike i političara. Ako odete na more, bilo da je u pitanju Crna Gora, Grčka, Turska, Hrvatska ili neka još dalja destinacija, nećete gledati vesti i baviti se dnevnopolitičkim temama. Možda je stvar i mrvicu ozbiljnija jer ćete, marksistički rečeno, uteći iz Carstva nužnosti (rada i eksploatacije) u Carstvo slobode. Ima li boljeg simbola slobode od razgaćenih turista na peščanoj plaži, makar im domaćini papreno naplaćivali ležaljke i suncobrane?

Naše letovanje je oaza u pustinji svakodnevice. Naše letovanje je planirano mesecima, rezervisano još zimus i otplaćivaćemo ga do sledeće godine.

Ono će nam dati energiju za nastavak rada, ono će nas regenerisati i pripremiti za novi ciklus tranzicionog stresa. Letovanju se pridaju isceliteljske moći i naši građani ga, čini mi se, sve češće praktikuju kao hodočašće.

Kada je zapucalo u Kumanovu, na televiziji sam slušao analize o pozadini terorističkih akcija, ali suštinsko pitanje je glasilo: može li se ove godine kroz Makedoniju do Grčke na more? Alternativni pravac kroz Bugarsku delovao je kao traganje za novim Putem svile, svaka čast braći Bugarima i tečnom naftnom gasu na pumpama, što bi rekli Alvirovići.

Kada na Poljudu na terenu osvane kukasti krst, ovdašnji turisti vataju brošure za Grčku ili Tursku. Što se Crne Gore tiče, paradoksalno će zvučati, pošto očekujete neočekivano, nema iznenađenja. Politički odnosi su stabilno nepromenjivi, tako da vas može iznenaditi samo poneki račun ekstra kategorije.

Kada je Grčka došla u ćorsokak sa pregovorima oko duga, panika je nastala oko količine keša koju turisti moraju da sakriju/prenesu/troše da bi sebi obezbedili letovanje iz snova.

Kada su teroristi napali turiste u Tunisu, ili Egiptu, naši ljudi su se poslednji evakuisali. Naša vlada jeste obezbedila avion za evakuaciju, ali je sledeća grupa turista uredno odletela u Tunis. Neke agencije su čak odobrile popust od 5%, a hrabri putnici će biti nagrađeni – tortom! Ne odustaje naš čovek od odmora pa to ti je.

Ipak, protekle nedelje šampioni turizma ipak su Jagodina i predsednik skupštine ovog grada Dragan Marković Palma. On je pokrio i domaću i stranu turističku ponudu, sudeći po programu njegove televizije Palma plus. Za domaće goste, prema vestima, nudi se Akva-park, po prošlogodišnjim cenama, a gotovo je sigurno da će vas kad se spustite niz tobogan startovati novinarka za izjavu o Parku, Jagodini i Palmi. Hit sezone su veštački vodopad i fontana čiju viziju je, pogađate, imao Palma, a vredni jagodinski majstori su taj san ostvarili. Svetlo, muzika, voda – čista psihoterapija. Ispred vodopada su tezge sa starim zanatima, a očekuje se 700.000 turista ove godine. Predsednik skupštine otvorio je vodopad, a pevala Neda Ukraden. Sledi kik-boks turnir u Končarevu povodom seoske slave Sv. Jovana, kada će Palmini tigrovi ukrstiti rukavice sa najboljim kik-bokserima Portugala, a pevaće Haris Džinović. U ovom delu je Palma potpuno u duhu preporuke premijera Vučića o letovanju u Srbiji.

Ipak, neće Palma za sve da pita Beograd. Odnedavno je u najsrpskijem letovalištu u Grčkoj, u mestu Paralija, otvorio kancelariju svoje stranke. Na promenadi, tik do mora, piše Jedinstvena Srbija, Domaćinski, ispred Palma držao govor našim turistima. Unutra neprekidno dežuraju partijski aktivisti i ugledni funkcioneri, naravno u smenama. Palma je opet prvi shvatio da političar ne sme da dozvoli biračima da predahnu ni na moru. Kud oni, tu i on, u gužvu, u narod i pod suncobran i u more. Osim partijske promocije, kancelarija Jedinstvene Srbije (na zidu velike fotografije nasmejanog Palme i nasmejanog Dačića) služi kao servis našim građanima. Svakog dana na televiziji sam gledao barem po jedan primer neophodnosti ove paralelne diplomatske institucije. Jednoj gospođi je sevalo u kolenu, posedela u kancelariji, ali odveli je doktoru i odvezli partijskim autom do hotela. Sutradan su pomogli da se nađe automehaničar i opravi kvar jednom zemljaku, spasli čoveka. Moj favorit je opet jedna gospođa, udarila je sunčanica, noge otkazale, pa je uz pomoć kancelarije vratili kolima do njenog sela pored Kragujevca. Ono jest, propade letovanje, ali ostao je pozitivan utisak vezan za Palmu i njegovu kancelariju.

Pitao sam se da li je ova očinska briga u sukobu sa idejom slobode tokom letnjeg odmora. Ovaj politički Veliki brat brine o vama i vaš odmor postaje u sve većoj meri organizovana ekskurzija. Palma je u svom populizmu odavno primenio zaboravljeni recept organizovanog odmora iz doba socijalizma. Čekam samo otvaranje jagodinskih odmarališta i raspored smena, kao nekada.

Kada se sve uzme u obzir, u Jagodini se ponavlja priča o dobrovoljnom odricanju od slobode na račun izvesnosti. U tome je Palma nadmašio Premijera, koji bolji život najavljuje tek za nekoliko godina.

Pa, leto je pred nama, odlučite sami, izbori su u toku…

Iz istog broja

Lisica i ždral

Umetnost mogućeg II

Ljubomir Živkov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu