Pregled nedelje

Veze nisu bezvezne: Čudesni društveni život Predraga Koluvije 2

Kolika je širina leđa: Aleksandar Vučić i Bratislav Gašić

Foto_ Tanjug

29. 7. 2022. / 15.20

Veze nisu bezvezne: Čudesni društveni život Predraga Koluvije

Ako se gazda Jovanjice ičim može pohvaliti, to su jake veze, poznate u narodu kao „leđa“. A kolika je njihova širina, svedoče državna odbrana Koluvije i teška kriza u naprednjačkom vrhu posle njegovog hapšenja

Od silne upotrebe, izlizalo se maskiranje skandala Jovanjica stalnim pozivanjem "na obranu Aleksandra Vučića i njegove porodice“. Džabe Đuki  prijetnje upućene novinarima, džabe predsjedniku Srbije izigravanje uvrijeđene mlade – društveni život Predraga Kolovija konačno izbija u prvi plan. I to baš onako kako je u "Vremenu“ napisala Jelena Zorić.

Čitalac, naravno, zna: riječ je o Vučićevom priznanju da je direktor BIA Bata Gašić imao kontakt sa prvooptuženim u slučaju Jovanjica, ali "bezvezan“. Gle čuda! Izgleda da je u Srbiji lakše doći do šefa Službe, nego do keramičara ili vodoinstalatera.

Isto tako – i "tek tako“ – Koluvija je bio u kontaktu sa ministrom obrane i, potom, unutrašnjih poslova – Aleksandrom Vulinom, direktorom VOA – Zoranom Stojkovićem, šefom beogradskog centra BIA – Mirkom Škerom, bivšim direktorom Koridora – Zoranom Babićem, a letio je u istom avionu sa Vučićem u svojstvu člana državne delegecije…

Što jest-jest: ako se gazda Jovanjice ičim može pohvaliti, to su jake veze,  poznate u narodu kao "leđa“. Da tu ništa nije "bezvezno“ svjedoči zdušno zalijeganje za Koluviju od Vučića da Dijane Hrkalović te – zbog njegovog hapšenja – otvaranje najvećeg sukoba u vrhu Srpske napredne stranke. Elem, Nebojši Stefanović partijski drugovi mogu preći preko kupljenih diploma i afere Krušik, ali ne i preko Jovanjice. Tu ih je svojim činjenjem ili nečinjenjem za srce i džep ujeo. A to što i dalje figurira u vrhu vlasti, jasno govori da je i te kako upućen u Koluvijin čudesni društveni život.

Bata Gašić, je l’ te, po prirodi posla ima kontakte sa različitim ljudima. Njegovi podređeni, također. No, Predrag Koluvija za njih nije bilo tko, već – kako ispada – štićeno lice. Nikakva veze tu ne može biti "bezvezana“. Jer da je drugačije, proces protiv pripadnika MUP-a, BIA i VOA zbog uloge u zaštiti i razvoju plantaže marihuane kod Stare Pazove (Jovanjica II) primakao bi se sudskom epilogu, umjesto što nikako ni da započne.

Sa vlasnikom Jovanjice jedino vezu nije imao čovjek koji ga je uhapsio. Zato Koluvijini čuvari leđa po svaku cijenu nastoji kriminalizirati načelnika Slobodana Milenkovića. Prema njima, pravi narkodiler je policajac, a optuženi plantažer trave žrtva paklenog plana mračnih sila.

Znaju li Koluvijini vezisti što time rade? Imaju li i trun svijesti da namrtvo ubijaju svaki preostali trun povjerenja u državne institucije? I javlja li im se, makar na rubu pameti, kakve će biti posljedice po društvo Srbije?

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu