Kolumna

Navigator

Velika mrsna tehnološka svadba

Dobra je prilika da ćemo se u bliskoj budućnosti istinski venčavati sa tehnologijom. Možda sam čin venčanja neće svakome biti svečan i verovatno se neće odvijati u crkvi, mada hramovi poput Epl stora nisu isključeni, ali će se ozvaničiti prstenom i to pametnim. Takozvani “smart rings” su sledeća stvar koja bi mogla da postane neizbežna u našem odnosu sa tehnologijom.

Pametni prsten je najčešće od metala ili keramike i u sebi sadrži senzore, žiroskop, bateriju i nešto elektronike. Služi da prati ponašanje našeg tela, od bazičnih funkcija kao što je rad srca do kretanja i fizičkih aktivnosti svake vrste, ali i da nam pomaže u nekim poslovima. Može da posluži kao ključ, propusnica i kartica za plaćanje.

Ova tehnologija je prisutna već desetak godina, ali je sada počela da se omasovljuje, kao moguća alternativa ili dopuna smart satovima. Prednost prstena je u tome što je mnogo prisniji na telu nego sat. Prst ima odličan krvotok, a budući da prsten bolje (bliže) naleže na kožu nego ručni sat, bolje očitava poruke koje nam organizam tim putem daje. Te poruke se šalju u mobilni telefon i očitavaju na odgovarajućoj aplikaciji.

Nekoliko je ključnih funkcija prstena, kontrola funkcija organizma je na prvom mestu. Već je rečeno da senzori očitavaju puls, ali mogu da utvrde i saturaciju, EKG, čak i krvni pritisak, mada je ovo poslednje novitet koji se tek širi. Jedna od zanimljivijih funkcija je utvrđivanje stresa za šta prsten koristi sličnu tehnologiju koju koristi poligraf. Zbog svih ovih mogućnosti smart ringovi postali su veoma popularni kod ljudi koji imaju problem sa spavanjem. Naime, prsten tokom noći prati ponašanje tela i na osnovu toga dobijate preporuke šta treba da promenite da biste došli do zdravog sna. Neki prsteni se prave specijalno za tu namenu.

Pošto je opremljen žiroskopima, prsten, slično kao i sat ili mobilni telefon, može da prati naše kretanje i da zaključi da li hodamo ili trčimo, odnosno da li vežbamo ili preterano sedimo. I da to iskoristi da nam predloži kako da poboljšamo navike u korist svog zdravlja.

Prsten je mnogo praktičniji za nošenje u raznim situacijama (na primer, na plaži), pa je stoga dobra zamena za ključ, kako onaj za automobil ili stan tako i za otključavanje naloga na internetu, jer služi kao dodatni stepen identifikacije. Sigurniji je nego otisak prsta pošto je neosetljiv na vremenske prilike ili druge okolnosti koje mogu da utiču na loše očitavanje s prsta.

Može da zameni platnu karticu, dovoljno je da prst prinesete POS terminalu. Posebno je zanimljiva funkcija biznis karte. Prinošenjem prstena nečijem mobilnom telefonu možete mu prebaciti svoje podatke u listu korisnika, a ako bude dovoljno mašte i tehničkih mogućnosti, možda će se razmena podataka obavljati i prilikom rukovanja kada su prsteni oba učesnika fizički blizu. Prsten može da posluži i kao daljinski upravljač, to jest da upravlja nekim funkcijama telefona ili da preko njega plaćamo ulazak u voz, metro ili autobus, čak i kada dolazimo iz drugog grada ili države.

Za sada su smart ringovi monogamni, venčavaju vas samo sa tehnologijom. Ne treba isključiti mogućnost da uskoro počnu da ih prave u paru, za prava venčanja, kako bi se bračni partneri povezali i u sajber svetu. Ne sumnjajte da će to otvoriti ogromno polje za nove aplikacije i usluge, vašoj mašti ili preduzimljivosti prepuštamo da ih smisli. Neće sve biti popularne, ali će biti obavezne.

Iz istog broja

TV manijak

Raskoš i garderoba

Dragan Ilić

Nuspojave

Varšavski ustanak

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu