Kolumna

Nаvigator

Vapaj iz Nedođije 2

Foto: Lukas Gehrer/Pixabay

Vapaj iz Nedođije

Često se zapitamo šta to novi model skupog telefona ima što prethodni nema i da li se isplati zamena aparata koji sasvim dobro radi zbog nekih kozmetičkih i retko potrebnih unapređenja. Ako ste se izgubili u nedođiji, još gore, ako ste se povredili planinareći ili skijajući, i nemate signal mobilne telefonije zažalićete što niste kupili ajfon 14. Ili Motorolin Difaj link

Ajfon 14 ima mogućnost dvosmerne komunikacije sa satelitima, što znači da može da pošalje SMS poruku i informaciju o tačnoj lokaciji gde se nalazi manje-više sa bilo koje tačke na planeti (nešto slabije radi iza polarnika, doduše). Sve to zahvaljujući unapređenoj anteni, aplikaciji, ali i servisu koji Epl nudi korisnicima. Kada se nađete u nevolji, okrenete 911 i telefon počne da pretražuje dostupne mreže. Ako ih nema, ponudi vam da pošaljete poruku satelitom i onda vam na ekranu pokaže kako da usmerite telefon ka najpristupačnijem u tom trenutku. To nije neophodno, ali je komunikacija brža. Takođe, morate imati optičku vidljivost neba, za razliku od mobilne telefonije čiji signali putuju nešto drugačije.

Kada otvorite aplikaciju za slanje poruke, prođete kroz set pitanja o problemu u kojem ste se našli i kada obavite tu kratku anketu, poruka se šalje. Anketa služi da pomogne spasiocima kako bi znali šta da ponesu, ali postoji opcija da taj deo preskočite. Pitanja su o tome da li ste se izgubili ili imate kvar na vozilu, da li ste povređeni, vi ili neko oko vas i slično. Osim Eplovom servisu koji sve to prati, poruke se istovremeno šalju i spasilačkim službama, ali i ličnim kontaktima koje ste odredili kao najvažnije i oni će znati da ste u nevolji ako treba nešto dodatno da se organizuje. Postoji i demo verzija, da isprobate kako sve to radi, a u tom slučaju komunicirate sa botovima i ne dižete pravu uzbunu. Samo testirate mogućnosti.

Novitet je da je Motorola napravila sopstveni gadžet, Difaj Satelit Link, sa istim mogućnostima i predstavila ga je ovih dana na Svetskom mobilnom kongresu u Barseloni. Ovaj gadžet, koji izgleda kao malo veći privezak za ključeve, svakom telefonu novije generacije dodaje funkciju komunikacije sa satelitom, dakle, i androidima i starijim ajfonima. Budući da nije vezan za jednu kompaniju, ovaj se servis posebno plaća. Sam uređaj košta oko sto dolara, a za pedeset dolara više dobijete mogućnost da mesečno pošaljete 30 poruka preko satelita tokom godinu dana. Ako već imate uređaj, mesečna pretplata je pet dolara. Prednost u odnosu na Eplov servis je što Motorolin radi u celom svetu, odmah. Epl možete koristiti u SAD i Kanadi, a od kraja prošle godine i u još nekoliko zemalja Evrope.

Očekuje se da novi, premijum modeli telefona ubuduće imaju ovu funkciju, baš kao i ajfon 14, a doplata za servis je nešto poput članstva u auto-moto savezu. Ako se bavite ekstremnim sportovima ili živite u ruralnom području gde se signal često prekida, onda vam je ovakva funkcija neophodna. Bolje je kada je sve unutar telefona umesto da nosite dva uređaja, ali prednost Motorole je, osim što može da “satelitizuje” skoro svaki aparat, u tome što ima sopstvenu bateriju i mogućnost da obavesti o poziciji na kojoj se nalazite i ako vam je telefon mrtav.

Upravo to će biti najveći izazov – kako obezbediti dovoljno struje za komunikaciju naročito na niskim temperaturama, što drastično smanjuje kapacitet baterije. Planinari će vam reći da uvek treba da nosite mali, solarni punjač ili dinamo uređaj koji vrtite da biste proizveli struju. Tipujem da bi sledeći korak mogao biti telefon koji proizvodi struju iz toplote ljudskog tela, taman onoliko miliampera koliko je potrebno da me lociraju. To bi bilo prilično praktično, ali nećemo sad o tome.

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu