Kolumna

Lisica i ždral

25. 1. 2006. / 17.08

Totalni davalac

Lisica i ždral istražili su kako pripadnicima sprske elite ali i niščima pada nakana bivšeg predsednika da se leči u Rusiji

1. Ja sam za to da se leči, ali ovde kod nas. Sećate se onoga "da mu se sudi, ali ovde kod nas"! E, mi srpski radikali nemamo dva aršina! Kao što nacionalno pravo i pravosuđe smatramo naprednijim, humanijim i delotvornijim od međunarodnog, tako i kad je u pitanju zdravlje poverenje ukazujemo domaćoj medicini.

2. Znate da sam pristalica dvosmerne saradnje sa Tribunalom, dakle, ako je Srbija svog bivšeg predsednika poslala zdravog u Hag, onda ga shodno načelu dvosmernosti međunarodni sud mora zdravog i vratiti, pa bio on u međuvremenu osuđen na trideset godina. Međutim, ako su srčane tegobe postojale i pre nego što je protivno mojoj volji tamo poslat, onda greh i krivična odgovornost padaju na onoga ko je bio vlastan da pacijenta, tj. građanina kome je načeto zdravlje, otpremi u tuđinski zatvor.

3. Dvadeset šest godina radim u zdravstvu i odluku predsednika Miloševića da se preda ruskim doktorima primam kao šamar! Možda ga Sud ne bi ni pustio natrag u Srbiju, jasno je da bi VMA bila pretrpana pomorandžama, kad bi prezdravio opet bi se oko zgrade stvorio živi bedem i niko ne bi mogao da ga vrati u Hag bez krvoprolića, sve to razumem, ali predsedniku zameram što nije barem rekao: "Želim da me leče doktori u Srbiji. Tek ako to propadne a meni ne bude bolje, pristajem da idem u Rusiju!"

4. Očito ne zna Arsenovu pesmu Djevojka iz moga kraja, imam želju da me liječi djevojka iz moga kraja… Ako ode u Rusiju pljunuo je na Kosovku devojku, na meleme sa Miroč planine, da i ne pominjem profesora Bojića koji vodi izvrsnu kliniku!

5. Šta mislim o tiranovom najnovijem viražu?! Ako se uopšte i razboleo, sam je za to kriv, nije hteo da uzme advokata nego je izigravao Prometeja dok mu zaista nije pozlilo.

6. Razume se da čak i on ima pravo na zdravstvenu negu, ali to mora biti u okviru zatvora. Ako zatvorskom doktoru ustreba pojačanje, Sud (koji troškove lečenja i snosi) može da raspiše tender za gostujući konzilijum, pa… ko bude najmanje alav na pare dobiće posao.

7. Ma može volu rep da iščupa, nego bi kod žene i brata, možda i kod sina, i kod generala, ne mogu sad da se setim imena, onog što je bio zadužen za hladnjače i asanaciju terena…

8. Jesam za to da se leči, ali ovde kod nas?! Da ide prvo u dom zdravlja po uput, pa da šest meseci čeka na red za skener!

9. Predsednik Milošević ništa ne čini zbog sebe, u Hagu ne brani sebe nego Srbiju, u rusku bolnicu hoće ne da njemu bude bolje, nego da stvori zdravstveni presedan: tribunal neće da plaća njegov hir jer već ima lekara i dve sestre u stalnom radnom odnosu i nema nikakav crni fond da plaća Rusima, naše osiguranje isto neće da plati jer nije ni pokušao da se leči kod nas, dakle? Častiće Duma i sama klinika, pola-pola! Nijednog bolesnog građanina Srbije Rusi posle Miloševića neće moći da odbiju, jer će svak moći da im kaže: primili ste i besplatno lečili optuženog za najteže zločine a nećete mene koji nisam bio ni kod sudije za prekršaje!

10. Ja sam za to da mu se pruži medicinska nega, ali ovde kod nas. Ako ode u Rusiju, onda je pun para, dok mi ovde otkidamo od usta da bismo jeli. Drugo, ako njegov boravak u modernoj klinici plaća sama ta klinika, onda joj je on reklama, a ako treba nekoga da reklamira, onda je to naše zdravstvo, čiji je vajni osiguranik!

11. Ne znam na čiji će teret ići to lečenje, ne bi me iznenadilo da naša država već ima tajni fond iz kojeg će krišom platiti Rusima, a kad se neko ovde razboli pa mu treba operacija u inostranstvu, onda sestra toga bolesnika na televiziji mora da prosi pomoć od gledalaca! Dovoljno je bio privilegovan dok je bio zdrav, ne mora sad kad je i sam počeo poboljevati da nas razdražuje svojim novim povlasticama!

12. Kud mene nađoste, ja sam ruskoj klinici poslao molbu da me zavede i primi kao totalnog donatora, da ležim u blizini moga predsednika – koji god organ ustreba, uključujući dakako i srce, da se uzme od mene.

13. Za to sam da se leči, ali u Srbiji. Ako ga ne puštaju ovamo jer se plaše da će kad ojača odbiti da se vrati u ćeliju, iz Rusije će ga još teže vratiti. Zamislite glavnu sestru kako se izdire na izaslanike Karle del Ponte: "Dok doktor ne napiše otpusnu listu pacijent može van samo preko mene mrtve! Kad bi i napisao zahtev da izađe na svoju odgovornost ja bih tu bumagu na njegove oči poderala i udarila mu injekciju od koje bi spavao dvoe sutok!"

14. Ja sam srčani bolesnik i insistiram da ruski naučnici svoju premoć iskažu najpre na meni: biće mi čast da budem probni pilot pre nego što moj predsednik tamo legne. Ako meni bude bolje, neka dođe i on, ali, ako se moje stanje naglo pogorša pa tamo štaviše umrem a kod nas možda i ne bih, onda su pokazali ko su i šta su, pa je za predsednika bolje da ga u Ševeningenu nadzire neko sa višom medicinskom, nego da se izlaže trošku, promeni klime i drugim stresovima.

15. Volela bih da ga Hag pusti i da ga Rusija primi, pa da tamo bane naša finansijska policija, odakle ti pare da plaćaš boravak u ovoj skupoj ustanovi? Pa da ga naši otmu i zbog finansijskih malverzacija vrate u CZ, koji ima odličnog lekara, nedavno sam čitala da je smrtnost u našim zatvorima daleko manja nego na slobodi.

Iz istog broja

Nuspojave

Seča zdrave noge

Teofil Pančić

Navigator

Grešne misli

Zoran Stanojević, BBC

Led

D. Ž

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu