Kolumna

TV manijak

Test iz populizma 2

foto: tanjug / dimitrije goll

Test iz populizma

Osmaci su održali protest ispred vlade, sa neverovatnim uključenjem u Vesti O2. Upadali su u kadar i "bombovali" reporterku, a na kraju je potpuno prekinuli skandiranjem "Kosovo je srce Srbije!"

Ove nedelje u Beogradu je održana sednica Glavnog odbora SNS. Iznenadna sednica podsetila me na famozne "nenajavljene" kontrolne vežbe u školi, koje nastavnici zadaju kada žele da zavedu red u odeljenju. Svi su došli, a mediji su snimali kako sa osmesima ulaze na čas, kašnjenja nema, jer niko neće da dobije neopravdani kad Šef počne govor.

A Vučić je baš odlučio da očita lekciju svojim podređenim partijskim članovima. Iako je bilo najavljeno da izjava neće biti, već će mediji dobiti zvanično saopštenje, mogli smo uživo da gledamo kako "ih pegla" pred kamerama.

Na društvenim mrežama su tako postali hit prekori Zorana Babića, ne zbog sudara ili dileme "da li je vozio ili nije vozio", već zbog luksuznih letovanja na Brione. Uzalud se Babić pravdao da je bio samo dvaput a ne tri puta, te da mu tamo "prijatelj ima kuću". Tamo Srbi nemaju prijatelja, a Babić je dobio zadatak da hitno pronađe prijatelja u Sopotu (opština Mladenovac).

A onda se pravedničkim gnevom Šef obrušio na prisutne koleginice zbog skupocenih tašnica koje koštaju nekoliko stotina evra. Čak je pomenuo marke "valentino" i "šanel". Prisutne dame su, pretpostavljam posramljene, munule tašnice pod klupu ili preko njih prebacile neko maramče. Kud je sad ponesoše, majku mu, al’ šta da rade kad su ih jedva uparile sa cipelicama. Živo me zanima da li je bar neka od njih pokušala da objasni kako je, recimo, bila na službenom putu, pa naletela na sniženje, al’ ne kao kod nas, već tamo, na Zapadu, pravo sniženje, pa tašnica što se u Srbiji prodaje za iljadu evrića koštala tek trista – pa ne uzmi! Stvarno greota. Tu je možda čak i Šef nagazio na potencijalno minsko polje, jer možeš da im spočitavaš pad motivacije, nedovoljan angažman u stranci, spavanje na lovorikama, ali u izgled se ne dira.

Naravno, u pitanju je bila predstava za birače, naročito one siromašnije, koji će se naslađivati lekcijama strogog ali pravičnog učitelja. Nažalost, u navedenim primerima nije pomenuta žrtva saobraćajne nesreće kada je kritikovan Babić, niti emitovan snimak gde se vidi da nije vozio, a u aferi "tašnice" ili "Brioni" nema logičnog pitanja o poreklu para kojima se stranački funkcioneri i funkcionerke rasipaju. Tada će vam postati jasno da ovaj čas razredne zajednice odiše populizmom, sa jedne strane i bildovanjem partijske discipline, sa druge strane. Najavljeno je mešanje karata, odnosno otvaranje prostora za nove, mlade ljude, gladne dokazivanja. Došlo je, dakle, vreme da se, kao u muzičkim stolicama, ugasi muzika i u fotelje postave nova lica, ili dupeta, kako već volite. Namiriće se novi krug ambicije, sve dok Šef za nekoliko godina ne oceni da su tri letovanja na Brionima baš puno i da je prekoračen limit za tašnice.

Sličan čas su dobili i mali maturanti. Oni su polagali test iz srpskog jezika i sve je izgledalo manje-više regularno. Po neko pitanje je delovalo besmisleno, ali nastali su mnogo veći problemi kada je u utorak javljeno da je "provaljen " test iz matematike. Verzija pisana rukom se pojavila na društvenim mrežama, a pojavila se i neka verzija kombinovanog testa. Posle vesti o neviđenim merama zaštite, ipak je stvar pukla negde "na terenu", kako reče ministar Šarčević. Bizarno je što je on najavio kako od sledeće godine neće više biti problema jer će sve "biti digitalno", ma šta to značilo. Pokazao je takođe i manjak pedagoškog takta, jer je ovu bruku opisao kao dobru stvar za decu koja će imati jedan dan odmora! U emisiji Srbija danas na RTS-u je koleginica školski psiholog, čini mi se iz Šapca, potpuno opravdano tvrdila kako će rezultati na testiranju koje se razvuklo na četiri dana, uz stres i prekide, garantovano dovesti do nižih prosečnih postignuća. Naravno, među uspaničenim roditeljima i decom počele su da se šire glasine, tu su sada i društvene mreže sa gomilom neproverenih objava, pa se pronela vest da će testovi "biti teži". Policija je privela u Tužilaštvo majku jednog učenika u Zemunu radi ispitivanja o slučaju.

Na kraju, osmaci su održali protest ispred vlade, sa neverovatnim uključenjem u Vesti O2. Upadali su u kadar i "bombovali" reporterku, a na kraju je potpuno prekinuli skandiranjem "Kosovo je srce Srbije!" Naravno, Kosovo je tema na prijemnom iz srpskog jezika. Međutim, Kosovo je krajnji argument kojim se stavlja tačka na svaku raspravu, populistički džoker koji poklapa svaku kartu i svaki argument. Deca su, dakle, shvatila da se daleko može dogurati skandiranjem o Kosovu, a da ministar neće smeti da ih bije. Naravno, nema artikulisanih zahteva, ali je među decom vidljiva pobuna koju su nekada na protestima pokazivali studenti, pa zatim maturanti. Danas su to osmaci koji više ne veruju da je uopšte moguće organizovati fer i regularan prijemni.

Što bi rekao Toma Nikolić kad je sa suzama predavao stranku i vlast Vučiću: porasla deca…

Iz istog broja

Putevi oko znakova

Dobro izolovani mehur

Lazar Džamić

Nuspojave

Stegonoše lukrativnog cinizma

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu