Kolumna

Navigator

Telefon za dublji džep

Ako želite da budete baš kul, spremite se da svake godine potrošite oko hiljadu evra na najnoviji model mobilnog telefona. Okej, uz malo veštine trećinu te sume obezbedićete prodajom prošlogodišnjeg uberkul modela koji ste platili podjednako skupo. Ali suština je da ćete barem jednom godišnje biti suočeni sa mogućnošću da vaš aparat više ne mami uzdahe kada ga stavite na sto u kafiću.

Ovo bi u najkraćim crtama bio prikaz najnovijeg Samsungovog modela S4, koji je prošle nedelje predstavljen u Njujorku. Grad nije slučajno izabran. Kao što i pesma kaže, ko uspe tamo, uspeće svuda, a naročito ako pritom spoplete najvećeg konkurenta, Eplov ajfon. No, krenimo redom.

Novi Samsungov aparat malo je veći (viši i duži, i bukvalno vam trebaju dublji džepovi za njega) i tanji od prethodnika, modela S3. Ima brži procesor, u jednoj verziji čak sa osam jezgara, kvalitetniji ekran (1080p), dugotrajniju bateriju i kamere od 13 (glavna) i 2 (prednja) megapiksela. Ali, najveće promene su u softveru. Inače, operativni sistem mu je Android 4.2.2.

Najviše se hvali unapređeno "posmatranje" vašeg ponašanja. Ovaj aparat omogućuje vam da stranice skrolujete pogledom, pauzira video ako ste iz nekog razloga skrenuli pogled sa ekrana, a taj ekran ne morate ni dodirnuti da biste obavili neku operaciju. Dovoljno je da pređete rukom na maloj razdaljini iznad njega. Sve ovo može da bude korisno u situacijama kada vam je krajnje nezgodno da koristite ruke, recimo dok vozite ili ste u nekom poslu koji zahteva da vam ruke budu stalno zauzete ili prljave.

Drugi interesantan servis je S prevodilac. Rečenicu koju izgovorite softver prevodi u željeni jezik i takvu je emituje preko zvučnika. To znači da možete dati instrukcije i taksisti u Kini i kelneru u Mjanmaru, pričajući na svom jeziku. Slično se ponaša i kada pišete mejlove ili SMS-ove, možete ih poslati na jeziku koji inače ne govorite.

Kada smo kod vožnje, poseban program pod imenom VoiceDrive trebalo bi da omogući vozačima da sve željene telefonske radnje, od pozivanja pa preko pisanja poruka ili proveravanja vremenske prognoze obave izdajući komande glasom. Za proveravanje ove funkcije ipak ćemo morati da sačekamo kraj aprila, kada bi telefon trebalo da se pojavi širom sveta, pa i u Srbiji.

Pojava S4 sigurno će podstaći Epl da brže izađe sa svojim novim adutom, ajfon peticom S, odnosno pojačanim aktuelnim modelom. Ali, pravi odgovor očekuje se tek sa "šesticom", koja se neće pojaviti pre 2014.

Za nas je interesantno u kom pravcu se tržište kreće. Smatra se da smo spremni da kupujemo skupe telefone, fantastičnih mogućnosti, koji će nam služiti i kao knjiga i kao bioskop, a obavljaće i brojne druge funkcije.

Srbija ne može da se umeša među proizvođače aparata, to je i za Japan danas teško, ali bi mogla da se izlakta kada su u pitanju aplikacije i servisi koji se obavljaju ovim džepnim kompjuterima. Ako bi išta trebalo stimulisati kroz školski sistem i kreditiranje startap kompanija, onda je to to. Sajam aplikacija, i to regionalni, bio bi još bolja ideja.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Rana za tice

Ljubomir Živkov

Moj muški život

Novac

Miloš Vasić

Nuspojave

Slučaj brkate tetke

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu