Kolumna

Navigator

Tačno vreme za ručni sat

Pomozite mi vi, jer ja ne razumem. Ako Parking servis može da me obavesti SMS porukom da mi ističe pretplata na parkiranje (bilo da je na sat ili mesečna), zašto to ne mogu da urade i ako sam parkiran nepropisno, odnosno ako je pauk došao da me nosi? I da mi daju, recimo, pet do petnaest minuta da preparkiram vozilo, ako sam u (takvoj) mogućnosti. Inače sam sklon da poverujem da ta služba (pauk) postoji samo da bi uterivala novac u gradski budžet. Što je glupo, jer bi aktuelnu gradsku vlast moglo da košta nekih glasova onih birača koji nisu raspoloženi da prisilno, a indirektno finansiraju nečiju političku kampanju.

Povezivanje mobilnog telefona i registarske tablice nije novost, ali su mogućnosti gotovo neiskorišćene. Sem pomenutog slanja poruka za parkiranje.

A sve ovo palo mi je na pamet dok sam čitao špekulacije na temu da li će sledeći Eplov hit proizvod biti ručni sat, odnosno uređaj koji će se nositi oko ručnog zgloba. Nagađajući za šta bi sve mogao da služi, novinari su pomislili da bi mogao da bude u stalnoj blutut vezi sa vašim noutbukom, mobilnim telefonom ili tabletom te da bi mogao da vas alarmira kada se od njih udaljite više od deset metara. Odnosno kada krenete iz kuće, a zaboravili ste da ponesete mobilni ili ste ostavili laptop na stolici u restoranu (koliko li je takvih slučajeva bilo…).

Naravno, ja sam pomislio da bi potencijalni iWatch (tako mu tepaju) mogao da vas obavesti i da vam se automobil "mrda", to jest da mu službena lica upravo kače one kuke. Mada bi bolje bilo da vam opomena prvo stigne na telefon, dajući vam šansu da se uvedete u zakon. Naravno, sve ovo važi i za slučaj krađe.

Kompjuterski ručni "sat" mogao bi da bude neka mešavina ajpeda i ajpoda. Morao bi da bude relativno mali i lagan, što isključuje veći ekran na kome je moguće nešto gledati ili raditi, ali bi mogao da ima dovoljno memorije da vam čuva neke bitne lične podatke i razne pasvorde. Detaljniji pristup biste ostvarivali na nekom većem ekranu u blizini, televizoru ili tabletu.

Osim što brine o vašim uređajima, satić bi mogao da brine i o vama. Ako biste u organizam, na neko zgodno mesto, zakačili malu sondu (nanotehnologija) ona bi mogla uredno satu da šalje podatke o stanju vašeg šećera, holesterola ili nivoa alkohola u krvi i koječega još, dovoljno precizne da ukažu na neke bitne promene. Ovo je, naravno, samo moja mašta. Ne zato što je nemoguće, naprotiv, već zato što je Epl (čitaj Stiv Džobs) bežao od svake veze sa medicinom zbog visokih odštetnih zahteva u slučaju greške.

Ali takav sat bio bi najbliže ideji zaista ličnog računara, onog koji se ne pozajmljuje nikome jer služi samo vama i barata samo vašim podacima.

Iz Epla ne komentarišu ovo teoretisanje, ali je jasno da im je pod hitno potreban novi revolucionarni uređaj koji bi dopunio njihovu sadašnju ponudu, odnosno koji bi vlasnici njihovih proizvoda poleteli da (do)kupe.

U prilog tome ide da je Majkrosoft pre desetak godina pokušao da napravi nešto slično, pa je propao, baš kao što im je u to vreme propao i tablet računar.

Eh, da. Mogli biste da mu ugradite i aplikaciju koja pokazuje tačno vreme.

Iz istog broja

Nuspojave

Samourušavanje i kolateralna šteta

Teofil Pančić

Lisica i ždral

Jedanaest veličanstvenih

Ljubomir Živkov

Moj muški život

Crkva

Miloš Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu