Kolumna

Navigator

Svi marš na C

Ima li među nama nekoga kome u poslednjih sedam do deset dana nije bio jako potreban punjač za mobilni. I zatekao se u “neprijateljskom” plemenu, recimo androidovaca, a on ima ajfon. Možda vam se čini da kabl, odnosno priključak za mobilni nije neka velika tehnička inovacija i naročito bitna stvar, ali malo šta izaziva toliku frustraciju od prazne baterije u bilo koje doba dana i noći i nemogućnosti da se dopuni.

Evropskoj uniji je prekipelo i odlučila je da ukine to šarenilo tako, što će svima naložiti da pređu na uniformni USB C priključak, kakav već ima većina modernih android telefona. Prostije rečeno, nalaže se Eplu da napusti svoj lajtning konektor na svim ajfonima koji se prodaju u Evropi, tačnije u EU. I to važi od 2024.

Epl tu naredbu nije baš najbolje prihvatio, ali im nije ostavljen prostor za žalbu. Ironija je da je Epl jedna od kompanija zaslužna za razvoj USB C standarda, da ga ugrađuje u laptopove, ali da su u telefonima i tabletima prednost dali sopstvenom priključku, gore pomenutom lajtningu. Razlozi su istorijski i komercijalni, mada ovo istorijski treba shvatiti vrlo uslovno, jer se sve događa u poslednjih desetak godina. USB C je, recimo, lansiran 2014. godine, lajtning dve godine ranije.

Epl je na oba priključka radio paralelno, ali su se opredelili da u najprodavanije aparate stavljaju sopstveni, a ne univerzalni, jer im je to omogućavalo da kontrolišu tržište i prodaju više svojih proizvoda. Poput kablova za punjenje i povezivanje ili slušalica. Inače bi svaki korisnik ajfona mogao da uzme bilo koji kabl ili dodatni uređaj koji se povezuje univerzalnim C priključkom. Lajtning sadrži čip koji prepoznaje uređaj koji se priključuje, što znači da svi koji proizvode nešto kompatibilno sa Eplom moraju od Epla da dobiju licencu, a to košta i plaća se Eplu. Zato nisu doneli odluku da pređu na C kada se pojavio, već je čitava industrija razvijena oko lajtninga, a i kompanija voli da “misli drugačije”, odnosno da se razlikuje od drugih na tržištu.

U ovom slučaju to “drugačije” nije bolje za njihove korisnike, jer je Eplov priključak slabijih karakteristika od ju-es-bea, ima manju propusnu moć i što se tiče podataka i što se tiče struje. To znači da ne može da koristi brze punjače, a to je takođe novi uzrok frustracije, jer nekada imate možda petnaestak minuta da se dopunite i dobro je da za to vreme popnete procenat baterije što više.

Epl se s pravom buni kada kaže da administrativne mere poput ove uništavaju kreativnost i napredak, ali to je u ovom slučaju tek delimično tačno. EU ne sputava bolje tehničko rešenje da bi uspostavila standard, već koristi najbolje koje trenutno postoji. Ipak, ne treba odbaciti ovu primedbu. Ako se tržište razvije oko USB C, a Epl smisli bolje rešenje, ono neće moći da se primeni jer će propisi to braniti. A nikakva je šansa da će se ostali složiti da prihvate novi standard, jer bi ih to koštalo u milijardama dolara profita.

SAD i Velika Britanija već su objavile da se ova standardizacija neće odnositi na njih, tamo će se telefoni puniti po volji proizvođača. Baš kao što su im i utikači za struju drugačiji. Ostaje nam samo da pratimo kada će se pojaviti prvi USB C ajfon, odnosno šta će Epl smisliti da zaobiđe EU propise.

Iz istog broja

Nuspojave

Stanje flegmatičnog ropstva

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu