Kolumna

Navigator

Svetski ekonomski rat za svačiji džep

Za razliku od autora, čitalac ovog teksta već zna da li je novi ajfon počeo malu revoluciju, to jest da li je Epl zamenio lajtning port na telefonu široko primenjenim USB C priključkom. Ako jeste, učinio je to pod pritiskom Evropske unije koja je svim proizvođačima mobilnih telefona koji bi da prodaju na tržištu EU naložila da unifikuju punjače za telefon. Ispostavilo se da punjenje telefona različitim priključcima predstavlja ozbiljan problem. Trenutno se na tržištu nalaze najmanje tri standarda: USB mikro i C, kao i pomenuti Eplov lajtning (munja) port. Možda to nekome izgleda trivijalno, ali takvo šarenilo proizvodi brojne probleme, posebno ekološke, jer se, nepotrebno, proizvodi više dodataka za telefone nego što bi bilo neophodno. Kratko traju, retko se recikliraju, a predstavljaju opasan otpad.

Takođe, ta raznolikost usporava razvoj. Epl je poznat kao firma koja želi da se razlikuje, moto im je “Misli drugačije” (think different), ali to pre svega znači da ne možete koristiti standardne dodatke za njihove računare ili mobilne telefone. Počev od punjača, pa sve do spoljne memorije i drugih dodataka. Zahvaljujući tome, Epl je imao punu kontrolu nad perifernim uređajima i dodacima, a to je značilo siguran dodatni profit.

Sada bi to moglo da se promeni, u korist korisnika, koji će imati širi izbor onoga što mogu da priključe na svoje aparate. Punjači će biti najznačajniji, svakako, jer će unifikacija omogućiti da se kablovi postavljaju svuda gde bi neko poželeo da puni telefon, od kafića do čekaonica ili u javnom prevozu. Ako to nekome i dalje zvuči kao obraćanje previše pažnje na beznačajne stvari, neka se podseti da sve više naših poslova, naročito administrativnih, prelazi na mobilne aplikacije. Ništa gore od prazne baterije u trenutku kada treba da obavite neki bitan posao, a alternativa u vidu nekog papira ili kartice jednostavno više ne postoji.

Ali predstavljanje novih Epl uređaja u utorak, 12. septembra, nije jedini krupan događaj za ovu kompaniju ove nedelje. Ovu dobru vest prati i jedna loša. Kina je objavila da je korišćenje ajfona zabranjeno u svim državnim službama na centralnom (mi bismo rekli saveznom) nivou, a očekuje se da se ova zabrana spusti na lokal. Kina je treće po veličini tržište za Epl, posle SAD i EU i ova objava je oborila akcije kompanije na berzi. Nešto bi se moglo kompenzovati kada se objave novi uređaji, ali svakako se radi o ozbiljnom udarcu.

Ajfon je i u Kini, kao i drugde u svetu, statusni simbol. Ali ne samo to. Čak i kineski proizvođači mobilnih telefona priznaće vam da je ajfon i dalje superioran, posebno kamera i aplikacije za video. Jesu se ostali približili, ali razlika je i dalje vidljiva, bukvalno.

Razlog za zabranu je, zapravo, odgovor na zabranu korišćenja kineskih uređaja u administraciji u SAD. Što jeste mera u rasplamsalom ekonomskom ratu dveju država.

U tom ratu je interesantno da se i oružje i oruđe uglavnom proizvodi u Kini. Nije slučajno što su mobilni telefoni prvi na meti. Ne zbog toga što bi mogli da posluže za špijunažu, to mnogo uspešnije rade velike društvene mreže, već zato što mobilna tehnologija danas simbolizuje tehnološki napredak, kao što je to nekada bio svemirski program. Proverite koliko država u svetu je u stanju da dizajnira i proizvede mobilni telefon, čak i onaj najjednostavniji, i kojih ozbiljnih ekonomija nema na tom spisku i biće vam jasniji globalna politika i međunarodni odnosi. Izbor brenda koji koristite pretvorio se u politički stav.

Iz istog broja

TV manijak

Parizer i crveni tepih

Dragan Ilić

Nuspojave

Projekat parizer

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu