Kolumna

TV manijak

Svadba od milion evra i muda do poda

Svake godine priča o novogodišnjem programu se ponavlja. Recept koji je pre više decenija razvila Televizija Pink, a realizovala Grand produkcija postao je običaj koji se ritualno poštuje na vašim TV kanalima. U pitanju je koncept velikog narodnog veselja, revije pevača koje svakako gledate tokom cele godine, a koji se, u svojevrsnoj kompilaciji, smenjuju u novogodišnjoj/božićnoj scenografiji

Tako je bilo i ove godine, bez razlike, na RTS-u, Pinku, Hepiju i na Prvoj. Sve televizije sa nacionalnom frekvencijom sa identičnim programom, sa gotovo identičnim spiskom izvođača, ali i manje-više istim repertoarom. Kada se posle najluđe noći čujemo sa starijim članovima porodice, dakle reprezentativnim uzorkom TV gledalaca domaćih kanala, oni mi govore o menjanju kanala i razlikama u programu. Razlike suštinski nema, osim u krojevima tih balskih i maturskih haljina. RTS se, ruku na srce, dosetio da se uz pevače pojavljuju i TV lica sa državne televizije koja igraju i pevaju, a za skečeve je ove godine bila zadužena ekipa iz serije “Radio Mileva”. Baš kao i sa informativnim programima, koji su identični, nije bilo razlika u ponuđenoj zabavi, kao da sa daljinskim u ruci kružite od kafane, preko restorana do čađave mehane. Ponegde više klasičnih narodnjaka, na drugom mestu više izvornjaka, ali manje-više od kafane do kafane. Nema zabavnjaka, nema rokenrola, nema evergrina, nema ništa strano, samo rokaju narodnjaci, i tako satima, ko u pesmi Dobro jutro, džezeri.

Fenomen muzičke kompilacije danas je prisutan i u kafanskoj muzici. Naime, u opštem trendu skraćenog kapaciteta pažnje, kafanska muzika mora da održi potreban nivo euforije koji ne dozvoljava izvođenje sporih pesama, niti celih pesama, naročito ako imaju više strofa. Umesto toga, muzika u vatrenom ritmu cepa samo strofu ili dve, zatim refren nekoliko puta, lakše je, brže, svi znaju prvu strofu i refren pesme, i onda muzika tera dalje. U kafani, ovo održavanje raspoloženja se na kraju može potvrditi količinom bakšiša, najboljim piplmetrom na planeti. Tako je i na televiziji, gde se u obilju identičnog novogodišnjeg igranja i pevanja sve ove virtuelne kafane bore za pažnju gledalaca.

Za Novu godinu sve mora da bude kao na svadbi. To se ove godine i definitivno odigralo kada je, a ko drugi nego Hepi, emitovao nešto što se zove “slavlje od milion evra”. Ukratko, za pare će se emitovati vaša svadba ili proslava punoletstva, u realnom vremenu, a sve ove pevače iz novogodišnje noći videćete zakićene šuškama, najčešće negde u Beču ili Parizu, gde naši zemljaci žele svetu da pokažu svoju viziju raskoši. To je, dragi moji, slika Srbije u novogodišnjoj noći, gastarbajterska svadba od milion evra, sa umetnicima i umetnicama po kojima padaju novčanice.

Što se tiče RTS-a, ne znam kako je onda bilo moguće uklopiti novogodišnju zdravicu koju je održao Ršum sa prethodnim narodnim veseljem. Tek na samom kraju programa, posle pet sati narodnjaka, nekoliko pevača i pevačica otpevalo je par pop pesama. Da podsetim, prethodne godine naša kandidatkinja je na Evrosongu imala najbolji nastup, najbolji tekst, RTS je jahao na uspehu Konstrakte, koja je svu kafansku boraniju počistila na takmičenju u Beogradu. Međutim, u najluđoj noći nije bilo ni Konstrakte niti njoj sličnih, jer naš javni servis želi svoj program da mečuje sa Pinkom i Hepijem. Nje će da se sete kad bude ovogodišnji izbor, sve u svoje vreme.

U međuvremenu, svi problemi kao da su nestali iz ovih medija. Amonijak iz prevrnutih cisterni u Pirotu je prestao da curi, u najgorem slučaju pomalo curka. Dovedena je dizalica iz Bugarske, koja se, ruku na srce, takođe prevrnula, ali nije ni to sad glavna vest.

Na Kosovu su ranjena deca, ali policajac Albanac je priveden. Metak je možda bio rikošet, a možda i nije. Dakle, sudeći po izveštajima medija, nije pucao već puckao.

Za lepe vesti se pobrinuo, a ko drugi nego Predsednik. On je večita tema i inspiracija na Televiziji Pink u programu koji vodi najpoznatija starleta, koja će za njega reći bez ustezanja da ima “muda do poda”. Ova vrsta izražavanja naročito pasuje kad je u gostima Ministar vojni, nekako je vojnička forica, ali može i u kafani da prođe. Pošto je praznična atmosfera, devojke se trude da budu što lepše i izazovnije, pevači i pevačice što glasniji, a političari mere muda. Pa ko ne bi došo. Tu smo saznali da je u Srbiji kao u Kazablanki, jer su na doček stigli špijuni u rekordnom broju. Kad nas ispale Bugari i Kinezi, mislim turisti, špijuni vade stvar, jer oni sigurno troše ko sto običnih turista. Hiljadu špijuna ti je kao 100.000 turista, a sve zanima šta misli Vučić i hoće da saznaju gde je u Srbiji to silno zlato, gde je ta žica, to porodično blago o kojem je govorio Predsednik. A kod nas i zlato i litijum, samo ne znam kojim redom ćemo da ga eksploatišemo.

Sve u svemu, kakav ti je novogodišnji program takva ti je i država, to ogledalo u stvari nikada ne laže. Svi horski igraju kako jedan svira, u toj kakofoniji suštinski nećete čuti drugačiju pesmu, niti drugačiju muziku, tu su uvek trovanje i pucnjava, a na kraju iz pijanih svatova izbije primitivizam. Kad bolje razmislite, tako nam je svaki dan.

Iz istog broja

Navigator

Skeniranje sudbine iz šolje

Zoran Stanojević

Provetravanje

Bombe, pare i ženska prava

Rumena Bužarovska

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu