Kolumna

Navigator

Sudije na baterije

Kada vidite da sudija nije priznao čist gol Englezima u utakmici sa Nemcima, a potom okrenete na Vimbldon i utvrdite da se tamo ključne lopte mogu kompjuterski preispitati, logično je da se zapitate zašto FIFA izbegava da uvede kamere, čipovane lopte, senzore i slična čuda, naročito u takmičenje koje gleda ceo svet i gde se vrte milijarde evra. Tehnologija je otišla prilično daleko u odnosu na 1930. godinu i Montevideo (Bog ga video). Ma, otišla je predaleko i u odnosu na Italiju 1990. Ali, da li joj se treba baš u toj meri predati? To neće isključiti sudije, jer neko na kraju mora da donese odluku šta god da je kompjuter pokazao, ali drastično smanjuje njihovu ulogu, omogućujući im da utakmicu gledaju umesto da u njoj učestvuju, što je sada slučaj.

Recimo, jedno od poboljšanja bilo bi i čipovanje igrača, tačnije njihovih kopački. U tom slučaju tačno bi se znalo da li je igrač u ofsajdu. Znalo bi se i da li je lopta prešla liniju (aut ili gol) tako da bi se linijske sudije bavile samo faulovima. Što znači da bi, kao i u košarci, mogli da budu u polju umesto na linijama. A to već bitno menja igru; da li nabolje, teško je proceniti.

Drugi problem je moguće zakazivanje čipova i senzora. Naročito kada se sudije i publika previše oslone na njih. Nama blizak primer su Olimpijske igre i Milorad Čavić, mada nema garancija da živ čovek takođe ne bi pogrešio da je njemu i Felpsu očitavao vreme ručno.

Jedan slučaj je ovih dana izuzetno aktuelan, dolazi nam iz Amerike u vidu novog ajfona, četvrte generacije. Fenomenalan aparat, sa samo jednom falinkom. Kada ga držite u ruci i pokrijete šakom donji deo aparata, prijem se naglo gubi. Razlog je antena, koju je Epl na novom modelu stavio spolja, odnosno antena je metalni ram telefona (u dosadašnjim modelima bila je unutra). Kada se taj ram na nekim mestima uhvati rukom, ljudska koža "preseca" antenu. Saveti iz Epla su bizarni. Stiv Džobs poručuje korisnicima da nauče da drže telefon drugačije, dok njegovi menadžeri preporučuju kupovinu futrole koja sprečava dodir sa kožom, ali košta dodatnih pedesetak evra.

Korisnici se snalaze tako što na kritično mesto lepe izolir traku ili ga prefarbaju sa malo laka za nokte. Glupo izgleda, ali prijem kao munja.

Ajfon je trenutno najsavršenija mobilna sprava, baš kao što je lopta džabulani tehnološki najsavršenija dosad. Zamišljam čipovanu loptu na nekom narednom prvenstvu, napravili je Adidas i Epl, ono, fensi skroz, samo se gase senzori kada odvalite volej levom nogom. Šutirajte desnom, lakonski poručuje Stiv Džobs, dok fudbaleri lakiraju kopačke da bi se spasili ofsajda.

Ovo je, naravno, optimistična vizija. Zamislite da nova lopta radi pod Vindouzom i da sudija posle 15 minuta mora da resetuje utakmicu.

Iz istog broja

Lisica i ždral

U poseti kod Boris Tadića

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Peščanik i »Treća Republika«

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu