Komentar nedelje

Sudbina Slobodana Milenkovića: Šta biste dali da ste na njegovom mestu 2

Na udaru države: Slobodan Milenković

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

15. 7. 2022. / 7.46

Sudbina Slobodana Milenkovića: Šta biste dali da ste na njegovom mestu

Mada toliko voli da se mota oko nogu pravih policajaca, Vulin ne dopušta jednom od njih da javno odgovori na javne optužbe protiv sebe. Razlog? Mogao bi da naljuti ortaka sa nanogicom i najvažniju braću u državi

Šta bi dali da ste na mjestu inspektora Slobodana Milenkovića? Otkrijete najveću plantažu marihuane u Evropi i postanete državni neprijatelj. To će reći da vas tabloidi kriminaliziraju, prvi čovjek Srbije omalovažava i sumnjiči, Dijana Hrkalović optužuje da ste narkodiler, a Tužilaštvo saslušava na osnovu njenih riječi. I ovo nije sve: uskraćeno vam je pravo da branite lični kredibilitet.

Zašto? Zato što za javni istup morate dobiti dozvolu od ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. To vam je onaj koji je drugovao sa prvooptuženim u slučaju Jovanjica. Za njega je Predrag Koluvija "vrlo ozbiljan čovjek“ , a i okopavao mu je rotkvice.

Ne treba biti maliciozan. Gladan slikanja i druženje sa bogatim svijetom, možda se Vulin slučajno obreo kao VKV nadničar na poljoprivrednom radu u Jovanjici. Ali tu postoji ozbiljan problem: mada ministar za svaku sitnicu izdaje saopćenja, nije osjetio ni minimum potrebe da zaštiti ovog pripadnika MUP-a, bar onako mlako-formalno. Zar ovo ne djeluje krajnje čudno? Točnije – zašto Vulin propušta da se  distancira od dima jovanjičke vutre?

Dobro, Koluvija mu je ortak. Naljutio bi ga braneći Milenkovića, a i najvažniju braću u državi koja su imala toliko glavobolje zbog hapšenja vezanih za Jovanjicu. Međutim, kada već toliko voli nositi uniforme i motati se oko nogu pravim pravim policajcima, zašto Vulin ne dopušta jednom od njih da sam javno odgovori na javno kriminaliziranje? Ako je Koluviju mogao intevjuirati njegov advokat Vladimir Đukanović Đuka, zašto čovjeka koji ga je uhapsio ne bi neki novinar?

Mala je vjerovatnoća da će Vulin – kad već ne stoji iz čovjeka koji radi izuzetno težak i opasan posao – postupiti nalik ičemu što djeluje ispravno. Tu je potrebno nešto više od paravojnog šepurenja i lupetanja o "Srpskom svetu“. Konkretno – kičma. No, danas se s njom ne postaje ministar unutrašnjih poslova, niti bilo čega drugog.

Na kraju i opet – što bi dali da ste na mjestu načelnika beogradskog odeljenja za borbu protiv narkotika pa da vas umjesto državnih institucija čuva grupa kolega i prijatelja? Uprkos ogromnog uspjeha na poslu ne zavidi mu ni jedan policajac, pogotovo ukoliko ima posla sa orginiziranim kriminalom. A za definiciju da njega nema bez veza u strukturama vlasti, dokaz je i sudbina Slobodana Milenkovića,

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu