Kolumna

Navigator

Sto dolara za inč telefona

Što se mene tiče, ima nečeg savršenog u telefonu sa ekranom od četiri inča. Držeći ga čvrsto na dlanu možete komotno, jednim palcem, da kuckate poruke bez naprezanja. Samo pola inča više i već morate da uključite i drugu ruku ili da istežete palac. Ako kucate desetine poruka dnevno, ova gimnastika će vas prilično nervirati, govorim empirijski. Zbog toga odluka Epla da izbaci novi ajfon koji je manji od prethodnih nije pogrešna. Još bolje je to što je telefon jeftiniji od bilo kog ajfona na tržištu, osnovnu verziju dobijate za 400 dolara, a u njoj je brz procesor (A9), odlična kamera (4K), najnoviji operativni sistem (9.3) i izdržljiva baterija.

Epl zaista ima adut na tržištu. iPhone SE (small, standard ili simple edition?) verovatno je najbolja kupovina trenutno, a na tržištu su se pojavili sjajni aparati počev od Samsungovog S7. Ne zato što je po karakteristikama bolji (jer nije), već zato što za tražene pare pakuje sasvim dovoljno onoga što od telefona tražite. A možete reći da ste kupili kvalitet i brend. Ako ponuda uz ugovor krajem maja, kada se pojavi u Srbiji, bude dobra, slobodno očekujte redove pred poslovnicama, što do sada nismo viđali.

Dosadašnja politika Epla bila je da ne izlaze iz premijum klase čak i kada prave "jeftin" telefon, kao što je bio 5C. Smatralo se da ajfon nije za svakoga, što je značilo da je svako želeo da ga ima. Pod uslovom da odreši kesu. Vremena su se očito promenila, kineske kompanije postale su ozbiljna pretnja, sa ponudom dva do tri puta nižom, rezultati prodaje na početku godine nisu izgledali lepo te je bilo neophodno napraviti potez koji će vratiti kupce, naročito one kolebljive. Takođe, nemalo je korisnika ajfona kojima se ne dopadaju veći aparati, poput petica S i svih šestica, te još uvek ne menjaju stare petice.

To nije jedina novost od ponedeljka 21. marta, kada je Epl vanredno predstavio nove uređaje. Uz novi ajfon tu je i iPad Pro sa ekranom od 10 inča umesto prethodnog od 13. Izazvao je burne pozitivne komentare, kao da su ta tri inča manje bila baš ono što su korisnici tražili pa da polete da zamene svoje laptope moćnim tabletom. Zaista moćnim, budući da iPad Pro nije običan tablet već je kompletan laptop zbudžen ispod ekrana, baš kao Microsoft Surface ili Lenovo Miix 700.

Dva su izazova sada pred Eplom, ako misle da ostanu najveća kompanija na svetu. Prvi je da nešto urade sa Epl satom koji ne ostvaruje ono što se očekivalo. Najveći problem mu je baterija koja mora da se puni svakodnevno, što se korisnicima ne dopada pa ga uglavnom ne nose.

Drugi izazov je kreiranje Epl automobila, što se već godinama očekuje i bilo je na listi prioriteta Stiva Džobsa. Nekadašnji Eplov potpredsednik Toni Fadel, sada šef kompanije Nest, kaže da je njihov pristup kreiranju automobila bio sasvim suprotan od uobičajenog. Konstatovali su da ajfon ima sve iste delove kao električni automobil, bateriju, kompjuter, svetla, čak i motor (služi za vibriranje telefona), tako da njihov auto treba da bude, zapravo, jedan veliki ajfon, a ne kompjuterizovani automobil. A ajfone znaju da prave.

Umeju li i dalje da ih dobro prodaju, drugi je par rukava. Sa novim, manjim aparatom veruju da su napravili nešto za svaki džep. Sad treba da utvrde da li i za svačiji.

Iz istog broja

TV manijak

TV kniks

Dragan Ilić

Nuspojave

Gospodin Klajn i doktor K.

Teofil Pančić

Lisica i ždral

Novi zulum

Ljubomir Živkov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu